Chem-Safe
Chem-Safe - Energy Control
- Language
- 🇪🇸
- Reaction score
- 25
Предразсъдъците към наркотиците затрудняват и разглеждането им като основна причина, когато човек развива разстройство, свързано с употребата на психоактивни вещества, може да затрудни истинското достигане до корена на проблема. За някои специалисти почти всяка употреба на наркотици, различна от социално приетите, е проблематична. Моралистичните или преувеличените подходи затрудняват разпознаването, разбирането и справянето с истинските причини.
Голяма част от посланията за наркотиците са с негативен характер, като се фокусират само върху рисковете и проблемите, без да се разграничават тези, които са вероятни и чести, от тези, които са анекдотични или спорадични. В много по-малка степен те признават удоволствията. Това води до загуба на доверие в експертите и до невъзможност да се идентифицират ситуации, които наистина са свързани с опасност. От друга страна, всички ние сме склонни да възприемаме поведението си като "нормално" и самооправданието или самозаблудата са честа реакция при възникване на трудности;
Когато хората имат съмнения или подозрения, често се оставя на професионален екип да прецени дали има проблем или не. Всъщност важно е личното и задълбочено осмисляне на степента на удовлетвореност, която нашето поведение и навици пораждат у нас. Дали удоволствията са по-големи от рисковете, на които се излагаме, дали наистина възприемаме, че контролираме живота си и дали това, което правим, ни позволява да живеем живота си по начина, по който искаме да го живеем;
Не става въпрос да се подложим на разпит, а да спрем за известно време, за да помислим върху някои аспекти. Възможно е да няма какво да промените. Може да не сте си задавали някои въпроси преди. Може да сте в състояние сами да промените някои неща, ако смятате, че е необходимо. Може да се случи и така, че да имате нужда да промените нещо, но да не успеете. В този случай може да има проблем. Понякога проблемите се решават индивидуално, с времето или с помощта на близки хора. В други случаи съветът или подкрепата на професионален екип може да са полезни или дори необходими;
Някои разсъждения, които можем да направим:
Голяма част от посланията за наркотиците са с негативен характер, като се фокусират само върху рисковете и проблемите, без да се разграничават тези, които са вероятни и чести, от тези, които са анекдотични или спорадични. В много по-малка степен те признават удоволствията. Това води до загуба на доверие в експертите и до невъзможност да се идентифицират ситуации, които наистина са свързани с опасност. От друга страна, всички ние сме склонни да възприемаме поведението си като "нормално" и самооправданието или самозаблудата са честа реакция при възникване на трудности;
Когато хората имат съмнения или подозрения, често се оставя на професионален екип да прецени дали има проблем или не. Всъщност важно е личното и задълбочено осмисляне на степента на удовлетвореност, която нашето поведение и навици пораждат у нас. Дали удоволствията са по-големи от рисковете, на които се излагаме, дали наистина възприемаме, че контролираме живота си и дали това, което правим, ни позволява да живеем живота си по начина, по който искаме да го живеем;
Не става въпрос да се подложим на разпит, а да спрем за известно време, за да помислим върху някои аспекти. Възможно е да няма какво да промените. Може да не сте си задавали някои въпроси преди. Може да сте в състояние сами да промените някои неща, ако смятате, че е необходимо. Може да се случи и така, че да имате нужда да промените нещо, но да не успеете. В този случай може да има проблем. Понякога проблемите се решават индивидуално, с времето или с помощта на близки хора. В други случаи съветът или подкрепата на професионален екип може да са полезни или дори необходими;
Някои разсъждения, които можем да направим:
- Защо употребявам наркотици и дали го правя по начина, по който бих искал?
- Колко често го правя? Колко често бих искал да го правя?
- Променя ли се моята консумация с течение на времето, употребявам ли повече, отколкото преди?
- Какъв е моят социален кръг? Колко от приятелствата ми не са свързани с наркотици? Имам ли свободно време без употреба на наркотици?
- Как се отнасям през седмицата със същите хора, с които се забавлявам? Опитвал ли съм различни неща? Успял ли съм? Как съм се чувствал?
- Имам ли или съм имал/а финансови проблеми, свързани с употребата на наркотици? Колко пари харча? Имал(а) ли съм трудности да контролирам разходите си? Правил ли съм неща, които обикновено не бих правил, за да си набавя наркотици?
- Колко често съм спирал да изпълнявам задълженията си (работа, семейство, учене...) след парти? Колко често съм имал/а сексуални отношения, приемайки наркотици? И без да ги приемам? Чувствам ли се добре със себе си в този смисъл?
- Правил ли съм неща под въздействието на вещества, които не бих направил в нормални условия? Как се чувствам по този повод?
- Когато имам лошо преживяване, полагам ли грижи да разбера какво се е случило и как да го избегна? Познавам ли стратегии за намаляване на риска, но все още не ги прилагам?
- Планирам ли потреблението си или го правя инстинктивно? Интересувам ли се от качеството на веществата? Доставчиците надеждни ли са или ги тествам?