Всъщност има ли смисъл от това?

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Здравейте, момчета,
Предполагам, че имам два въпроса, предполагам, но и двата са свързани с една и съща тема - натриев етилсулфат.
Добре, така че първо - има ли смисъл от този синтез?

Знам, че смесването на сярна киселина и азеотропен 98% етанол води до получаване на сулфонова киселина и оттам основно се базифицира, изпарява и реекс, за да се отърве от примесите.
Има много документи за това и съм сигурен, че работи, но аз имам само 85% сярна киселина.
Ще трябва ли да направя страшната дестилация на сярна киселина, за да се получи? По-нататък в експеримента се използва вода, но доколкото разбирам, при първото смесване на сярна киселина и етанол се получава сулфонова киселина, която, според мен, е обратима реакция в зависимост от съдържанието на вода.
Ще бъде ли твърде много вода, за да я използвам в този вид?

очевидно е, че ако първият синтез е действително правилен - това е по-лесно и по-малко опасно!

просто си помислих, че ще се възползвам от опита на всички вас, вместо да следвам сляпо някакъв човек от pootube!

Благодаря, момчета!

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,104
Deals
1
Питате се дали в 85% H²SO⁴ има твърде много вода? Не, в него няма вода, ако това е вашият въпрос. Много конкретна причина.

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Предполагам, че преди всичко исках хората да гледат това видео в YouTube и да ми кажат дали науката е солидна, защото на мен ми прилича на "братология".
аз съм виждал само това да се прави успешно (както при синтеза на натриев етилсулфат) и подкрепено с документи чрез смесване на сярна киселина с етанол и след това базифициране (киселина/основа RXN), което е обратимо в зависимост от съдържанието на вода (вярвам - трябва да го напиша в собствената си лабораторна книга и да го разбия на подходящи стъпки, за да не го объркам - вместо да продължавам да пускам видеото в pootube)
Четох статии и патенти, но открих, че научавам много по-бързо и че всичко се запечатва в главата ми много по-добре и просто се получава, когато го видя направено. Извинявам се за толкова многото отговори - както казах, малко ме е страх да започна, без да съм дестилирал H2SO4 - не си вярвам да имам почти 400 куб. м вряща чиста киселина в мантията си или, честно казано, някъде близо до мен!
Между другото, харесва ми потребителското ти име!

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
О, също така, помолих момчето да премине през науката за това и да ми даде уравнението, но той все още не е отговорил. В другия видеоклип (за сярна киселина), който гледах вчера - както казах, ще трябва да го гледам отново и да си направя бележки, НО той преминава през уравненията на бяла дъска, врязана във видеоклиповете му. Наистина полезен човек. Изненадана съм, че не са забранили канала му, но хей така

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Да, предполагам, че това е един от въпросите ми - втората половина. Чудех се дали първият синтез има смисъл - рефлуксиране на толкова чист етанол, колкото може да се получи, с натриев бисулфат, а след това, мисля, че го е филтрирал и е продължил както в другата работа, след като е добавил сяра към етанола. Просто не виждам как това може да има смисъл...

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
И така, предполагам, дали 85% сярна киселина (без значение с какво е смесена - би ми помогнало, ако можете да ми кажете защо не е вода, ще реагира ли?) ще бъде достатъчно силна, за да работи, за да направи сулфоновата киселина, необходима за следващата стъпка - предполагам, че би трябвало да стане, ако е смесена с други неща, със сигурност след като е реагирала, мога да рекс. Знам, че ще загубя добив, но просто не вярвам на тази първа реакция, която посочих, затова и нарекох темата така... Исках само да добавя това като вторичен въпрос относно 85% сярна киселина вместо 95%... накарахте ме да се заинтересувам - ще използвам Google, за да видя защо не може да се смеси с вода - ето, че си мислех, че може да успея да замразя водата! Предполагам, че киселината е твърде силна, за да се използва нещо като сито или силициеви топчета? Просто не ми се иска да варя сярна киселина, ако мога да се справя с използването на вече наличната - тя е за отглеждане на растения за консумация, така че не виждам да е НИКЪДЕ толкова ужасна, колкото е в препарата за почистване на канали, от който хората я дестилират. Това нещо е леко гъсто и прозрачно на цвятһттр://..../ Какво мислите? Както и да отговорите защо не би могло да се смесва с вода? Това е жизненоважно за мен, за да започна - добре, предполагам, че не е, но това е достатъчно скъпа грешка, за да отиде направо с всичко! Хубаво е, че е и екзотермична реакция, предпочитам ги пред това да добавям топлина.
Предполагам, че ще разбера по-късно, тъй като планирам да го направя в малък / вероятно микро мащаб за вас, хора, lol, говорейки за 1 г от всеки тук. Вижте дали ще стане екзотермично за началоһттр://Мислях да видя дали ще се разяде през хартия, тъй като това изглежда е тестът, който използват в YouTube, за да видят дали е чисто lol
Човече, научавам много повече, когато гледам как някой прави нещо и за съжаление нищо от това не се проверява. Така че понякога някой може да си мисли, че прави нещо - както мисля, че може да е случаят с първата връзка в you tube, когато това е просто "наука за братята", вместо действителна правилно разработена наука.

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Предполагам, че ще опитам и по двата начина! Разполагам и с оборудването, и с реактивите, така че защо не. Все пак ще използвам денатуриран етанол - в по-голямата си част. Имам малко ХХХ етанол (както го наричам, защото трябва да го дестилирам 3 пъти, за да достигна 95-98%, и да го изсуша с молла сейвс)