Необходимо е експертно мнение възможно най-скоро!

realh0bo

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0
Здравейте, приятели,

Аз съм сравнително нов в този форум, но от известно време надничам и надничам, не знам какъв е правилният етикет, така че просто ще се потопя направо в това, за което искам да говоря.

Ще водя ted-talk с теза: Какво прави марихуаната на ума и тялото? Очевидно това е много обширен и отворен въпрос, който вероятно има много отговори с още повече последващи въпроси, но моите намерения бяха да направя въпроса умишлено широк, тъй като правителствените регулатори са ограничили изследванията на наркотика в рамките на миналия век. Има твърде много отговори, но все още има точни отговори, които могат да бъдат намерени. Опитах се да разделя широкия си въпрос на по-конкретни въпроси:

-------------------------------------------------------------------------
Как марихуаната влияе на двигателните функции? По-конкретно при спортуване или дори при шофиране на автомобил (което по законови причини не препоръчвам и не подкрепям)?

Как влияе на бременните жени и на развиващия се плод?

Защо получавам махмурлук?

Има ли наистина двоична разлика между сатива и индика или това е чисто плацебо ефект?

До каква степен се възпрепятства рационалният мисловен процес, ако изобщо се възпрепятства?
-------------------------------------------------------------------------

Опитах се да потърся тези неща в този форум, в Библията на потребителите на наркотици и в Уики, но може би не съм търсил достатъчно упорито (не съм търсил).

Ако някой е в състояние да отговори на тези въпроси или да ме насочи към място, където мога да намеря тези отговори, това би било невероятно.

И на всеки, който казва: "о, ами можеш просто да потърсиш тези неща в Клийннет и да получиш отговорите си там" - ами можех, но защо да го правя, когато имам хора, които действително се интересуват от по-нататъшното развитие на изследванията в областта на марихуаната въпреки разпоредбите буквално навсякъде.

TLDR: Имам въпроси в кутията, на които трябва да получа отговор. Отговорете на тях (моля), ако можете, или ме насочете в правилната посока.

AgamemnonFromTroy

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
66
Здравейте,
Марихуаната (ТХК) забавя времето за реакция и способността ви да координирате движенията си това се дължи на взаимодействието на ТХК с канабиноидните рецептори в мозъка и нервната система, като не позволява невротрансмитерните сигнални пътища, което води до ограничаване на двигателната функция, въпреки че това силно зависи от дозата.
По въпроса за бременността не съм съвсем сигурен, но четох в интернет, че THC може да премине през плацентата, което води до неща като ниско тегло при раждане и проблеми с развитието.
Хлябът се появява, защото THC взаимодейства с частите на мозъка, които отговарят за глада, поради което се чувствате гладни и храната изглежда по-апетитна.
Нямам представа за различните сортове, но би било логично да има разлика между тях, въпреки че не знам каква би могла да бъде тя.
Марихуаната определено влошава когнитивните способности и способността за вземане на решения, въпреки че това зависи от дозата и поносимостта на човека.
Надявам се, че съм помогнал, и ви желая успех в разговора!

realh0bo

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0
Добре, така че по отношение на увреждането на когнитивните мисловни процеси, вземането на решения и други подобни, има ли някаква причина или връзка с това защо някои хора действително шофират (да, шофират, както при автомобилите) по-добре или спортуват по-добре (играчи от НБА или от леката атлетика), когато са опиянени от ТХК, или това също е просто плацебо?

Имам теория за това, че някои видове щамове улесняват изпълнението на задачи като шофиране и спорт, защото мускулната памет поема пълния контрол над тялото ви, а умът ви просто се разсейва, тъй като несъзнателната страна върши цялата работа.

SoldadoDeDrogas

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
161
Здравейте @realh0bo
През последните около 20 години пушех марихуана колкото е възможно повече, както и много други хора, но може би мога да предложа някакъв съществен принос тук.
Човек би си помислил, че досега ще разполагаме с повече информация за това прекрасно растение. Въпреки цялата съвременна наука, намирам, че голяма част от информацията е от гледната точка на хипи от типа на "new-age coffee-shop hippie" - "нека ви разкажа за моя LSD flashback". Спекулативна и субективна, прекалено сложна и, честно казано, доста невежа и безсмислена. Или пък митове, които се повтарят отново и отново, откакто нашите прабаби и дядовци са били подложени на лудостта на рифа. Човек би си помислил, че ще разполагаме с по-аналитична информация за "маслото на Рик Симпсън" и неговите свойства да се бори с рака, но точно тези неща сякаш се замитат под килима, а междувременно някои хора си мислят, че спасяват планетата и се борят с човека, докато правят здравословен избор, използвайки шампоан с аромат на коноп.

Както и да е, ще се опитам да направя всичко възможно, за да отговоря на въпросите ви и да добавя това, което смятам за уместно. Съмнявам се, че някъде ще намерите добри "земни" отговори, но разговорите с правилните тревненци и подреждането на тревненците вероятно ще ви донесат няколко десетки истории за "спомен за ЛСД, свързан с шоколадова сладоледена пица" и не много повече.

Въпросът с марихуаната е, че очевидно тя е субективно преживяване, но има много променливи, които влияят на това. Потентността и разнообразието на тревата. Индивидуална поносимост. Начин на консумация. Околна среда и други... Всички те, разбира се, ще окажат влияние върху преживяването на потребителите.

От времето, когато започнах да пуша, в сравнение със сега, преживяването ми при пушене на марихуана се промени драстично. Преди бях станал много интровертен до степен, в която получавах изключителна социална тревожност и не можех да участвам във функции или ангажименти, както обикновено. Най-често се оказвах нервен и донякъде параноичен на обществени места. Обикновено исках просто да се дрогирам и да остана сам, за да слушам музика или да играя видеоигри. Изяждах тонове нездравословна храна и изпадах в дълбок, дълъг и освежаващ сън. Вече не мога да получа този тип преживяване, независимо колко поглъщам, вярвам, че това се дължи на годините на излагане и толерантност. Феномен, който съм чувал да се описва като "гимназиален хайлайф." Опитните потребители просто вече не могат да стигнат дотам. Някои синтетични канабиноиди имат известен потенциал, но това, което аз намирам за приятно, би било твърде силно за по-малко опитните.

Открих, че в ранните етапи на употребата на марихуана двигателните умения са силно засегнати. Многозадачната работа е почти невъзможна. Трудно е да се съсредоточиш върху изпълнението на отделна задача - нещо като реклама може лесно да те отклони и напълно да провали всякакъв напредък, сякаш си погледнал встрани и току-виж ти се изплъзнало от главата. За разлика от това, при толерантност и излагане на въздействието му откривам, че то само подобрява познавателните и двигателните умения. Методът на поглъщане играе съществена роля тук. Открих, че независимо от вида на наркотика, вдишването е по-скоро "на главата", докато приемането на веществото има по-изразен ефект върху цялото тяло. Яденето на марихуана и физическата активност са чудесна комбинация. Интровертността, намалената болка/възпаление, концентрацията и енергията. Чудесно средство за рехабилитация на травми. Особено духовните упражнения, например йога или тайчи, и свързаните с тях абстрактни теории. След упражненията естествено искате да се храните и да си починете така или иначе. Отборните спортове и шофирането вероятно е по-добре да се избягват за по-малко опитните потребители. Не смятам, че има голяма разлика при по-опитните и толерантните. Аргументът, който се появява, е OUI и интоксикацията с марихуана. Това не е толкова просто, колкото анализатор на дъха, а кръвният тест няма да ви каже много за това колко е увреден някой. Аз мога да имам 100 пъти по-голямо количество THC в кръвта си, а да не съм пушил от седмица, в сравнение с човек, който не пуши и току-що е откъснал две глътки от бонг и е блъснал колата си в дърво. Въпреки съдържанието в кръвта, той е дрогиран до козирката, а аз съм напълно трезвен.

Мисля, че статията, която Фрит предложи за бременността, е доста добра. Аз не мога да предложа много в тази дискусия. Освен повтарянето на архаични митове наистина няма много доказателства срещу употребата на марихуана при бременност. Особено в сравнение със страничните ефекти от фармацевтичните продукти - не виждам как все още могат да осъждат марихуаната. Това растение наистина не ви наказва за злоупотреба, както правят "твърдите наркотици".

Що се отнася до марихуаната. Смятам, че това се влияе най-вече от съдържанието на CBD и CBN, и тук се намесват щамовете. Единият щам е с по-високо съдържание на тези канабиноиди от другия или обратното. Сатива е по-високото, по-хубаво растение, което осигурява по-енергично стимулиращо опиянение - по-склонно към нервност, тревожност и параноя, за които говорих. Индика е по-ниското, по-едро растение, което дава повече опиянение от "накуцване". Indica или "Ин-да-куч" е известна с по-стереотипното успокоение, мързел, ядене и сън. Лично аз не виждам особена разлика и в двата случая. Мисля, че голяма част от "науката" около тази тема е объркана и излишна и се използва най-вече за маркетинг. В никакъв случай не бих я нарекъл двоична разлика. Всичко е трева, всичко прави едни и същи неща, просто тези характеристики са повече или по-малко изразени. Намирам за дразнещо, когато хората говорят безкрайно за това как има перфектен сорт трева за всяка дейност или причина, за която можете да се сетите.

Потискане на рационалната мисъл? Никога не съм мислил така. Както казах, по-новите употребяващи са по-забележимо "занемарени" или бавни. "Напушени". Мисля, че сте прав, когато става въпрос за мускулна памет и правене на нещата подсъзнателно, макар че не мисля, че е заради щама, а смятам, че тук виновникът е толерантността/излагането. По-новият потребител е по-забележимо притъпен или възпрепятстван, особено когато е необходимо да се приложи в непозната или неудобна ситуация. По-толерантният потребител ще бъде донякъде засилен от опиянението, докато се занимава с по-малко взискателни дейности. Мисълта може да е по-бавна, но това може да се дължи на факта, че потребителят обмисля много абстрактни гледни точки, може би глупави, но не непременно ирационални. Със сигурност не и в смисъл на опасен. Смятам, че марихуаната е едно от най-благоприятните, важни и полезни за човечеството вещества. Много от тези отговори ще се различават от човек до човек и както казах, всичко е предимно субективно, като основният фактор, според мен, е излагането на толерантност и силата на веществото. Голяма част от вредите идват от невежеството и стигмата, свързани с тази тема. Настоящата култура и общество не позволяват тя да достигне най-високия си потенциал. Можете да четете между редовете и да кажете какво мисля за средностатистическия пушач/ентусиаст на марихуана.

Това е типът манталитет, с който трябва да се борим. Дългогодишни глупости, които трябва да бъдат разбрани. От друга страна, веднъж бях в обедна почивка с шефа си. Той сложи 3 капитана Моргана и кока кола. Той пуши и много трева. Изпуших половин джойнт, а той ме попита дали "ще съм добре, за да се върна на работа." Погледнах го отстрани, сякаш... сякаш... бях озеленител, правехме есенно почистване на листата, забележете. Можех да напиша манифест за плевелите или нещо подобно, но се отклонявам. Мисля, че ви дадох достатъчно за момента, вероятно повече, отколкото ви е необходимо. Надявам се, че ще ви помогне.

Обичам да хващам ted-talks понякога, когато е интересно, надявам се някой път да хвана твоя и да разбера, че си ти. Успех! :)