Съдържанието на червено р или фосфор яде йод, а водородната киселина е продукт, заедно с (мисля?) някакви неща, които се рециклират (хипо?), фосгенов газ и малко вода?
Не е необходимо да се прави метамфетамин, ако вече имате HI (хидриодна киселина), но тя се рециклира и продължава да реагира с всеки йод, докато не се изчерпи. Ето защо можете да запазите червеното р и да го използвате за няколко готвения, преди да стане неактивно (или поне така са ми казвали). Никога не съм чувала някой да може да запази хипото за друга употреба, така че не съм сигурна за това. Червеното р обикновено се филтрира от разтвора след реакцията с ЕП/СПЕ и всеки останал йод се неутрализира с натриев тиосулфат, преди да се превърне в HCl.
Не знам точния механизъм и не ми се иска да го търся повече.... Не съм виждал твърде много информация за това, защото това е "остарял" метод и никой вече не може да се занимава с него, така че не съм сигурен точно дали червеното р ще регенерира хидриодната киселина, след като е използвано за редуциране на EP/PSE или на място, или може да се използва само за реакция с йод за получаване на хидриодна киселина. Може би някой, който наистина знае и може да го обясни, ще ни услужи...