Здравейте, изненадах се да видя всички тези отрицателни коментари, в които се споменава всичко, освен отговора на въпроса. Сега не знам какво е налично/неналично в страната на задаващия въпроса, но този форум е, за да си помагаме взаимно да преодоляваме трудностите и съм сигурна, че има решения за почти всичко.
Като начало препоръчвам киселинно-основна екстракция и използване на таблетки, съдържащи цетиризин, макар че не съм го правил. (Ще се опитам да се сдобия с подобни таблетки, тъй като те се предлагат в почти всяка страна - тогава ще опитам процедурата, някои подводни камъни могат да излязат наяве само с експериментиране).
1. Първо смелете таблетките си на фин прах - например с помощта на кафемелачка
2. Разтворете праха в дестилирана вода
3. Вакуумно филтрирайте неразтворимия остатък (ако има такъв)
4. Мисля, че цетиризинът е разтворим във вода, но той също така е карбоксилна киселина. Карбоксилните киселини винаги са разтворими в алкален разтвор, защото те образуват соли с основи (NaOH, KOH, NaHCO3 и др.).
5. Първо бих направил промивка с неполярен разтворител, за да премахна примесите.
6. (Не е задължително, но ако разтворът ви е голямо количество, тогава бихте могли да намалите обема, като бавно изпарявате водата (или вакуумна дестилация, ротавап, каквото имате. Това ще повиши ефективността на екстракцията ви.)
7. Сега подсилете разтвора с 25% NaOH или 33%KOH до поне pH12, можете да го надвишите, но не използвайте прекалено много основа, не става въпрос за "повече е по-добре", а за това, че според някои източници тя може да навреди на вашия псевдоразтвор. Някои хора препоръчват първо да се добави неполярен разтворител (DCM, хлороформ, хексан, бензинов етер и т.н.), а след това да се добави основата, така че базифицираният псевдоген да мигрира веднага към неполярния, когато се образува. Аз бих използвал DCM, защото тогава водата ще бъде отгоре и ще можете да проверявате рН по-лесно във водната фаза. Кажете ми с какъв разтворител разполагате, не мога да си представя страна без достъпни за обществеността разтворители. Отидете в някой магазин за строителни материали или железария, или просто в супермаркет и започнете да проверявате етикетите. Напр. разтворители за боядисване или разтворител за отстраняване на петна (последният обикновено е много чист.) DCM може да се съдържа в препаратите за отстраняване на бои, ако магазините не ви го продават, проверете на пазара или в други сайтове за реклама.
8. Екстрахирайте с възможно най-голямо количество разтворител. Направете това три пъти. В идеалния случай комбинираният разтворител трябва да е поне толкова, колкото е останалата вода. Това повишава изключително много ефективността, а след това можете да дестилирате и да запазите по-голямата част от разтворителя така или иначе.
9. Комбинирайте разтворителя от трите екстракции, промийте го с малко дестилирана вода. 2 пъти 1/4 от обема на разтворителя е достатъчна. След това накрая измийте със солен разтвор - оставете това да престои известно време, за да може соленият разтвор да изсмуче възможно най-много вода от вашия разтворител. След това изсушете със сух MgSO4 и филтрирайте сушилния агент. Трябва да имате сравнително чист разтвор.
10. Дестилирайте разтворителя и трябва да ви остане псевдосвободна основа.
11. Тук бих направил TLC, за да видя дали има други компоненти, след което можете да филтрирате с вакуум, за да го почистите, или да дестилирате с пара, ако нямате достатъчно силна вакуумна помпа. Ако нямате опит с TLC, тогава можете да оставите това, продуктът ви би трябвало да е ОК за редукция. Ще се опитам да направя това, ако успея да се сдобия с подобни таблетки и ще докладвам.
Уведомете ме, ако имате някакви въпроси, след което ще преминем към следващата фаза, за да направим метамфетамин.