- Reaction score
- 112
Docela by mě zajímala ta černá sloučenina, která se objeví při zahřátí hydrochloridu.
Vzhledem k jejímu chování (zčernání při zahřívání) jsem si vždy myslel, že jde o uhlík, ale nechápu, jak se do roztoku dostává v tak obrovském množství.
Pojďme si tuto domněnku ověřit empiricky.
Když provádím extrakci báze, často vidím totéž: černá báze klesá pod vrstvu vody.
Například chci extrahovat bázi z 300 g hydrochloridu. Na začátek použiji asi 500-600 ml vody. Přidám asi 85 gr NaOH a vidím to, co jsem řekl dříve; báze se objeví na dně.
Nyní musím přidat asi 10-15 gr NaCl na 100 ml vody, abych ji posunul nahoru.
Trochu si to spočítáme.
600 ml vody - 600 gr, 600 cm3, hustota - 1,0 gr/cm3.
15 gr soli x 6 = 90 gr, 41 cm3, hustota - 2,17 gr/cm3
Konečná hustota tohoto vodného roztoku NaCl je 1,07 (nepočítám ani zbytky NaOH!!!, které hustotu ještě zvýší).
To znamená, že hustota vrstvy FB bude asi 1,05 gr/cm3.
Jak se lidé domnívají, hustota samotné báze je přibližně 0,9.
Přibližme si tyto údaje pro uhlík.
Uhlík má molární objem 5,3 cm3/mole, což odpovídá hustotě 2,26 gr/cm3.
Pokud je tedy směs báze a uhlíku v poměru 90:10, pak hustota bude 0,9 * 90 % + 2,26 * 10 % = 1,04 gr/cm3 - což je docela blízko číslům, která jsem uvedl dříve.
Takový výpočet může tento jev vysvětlit, ale pro mě je příliš divné, že při zahřívání výrobku vzniká tak obrovské množství karbonu. Je mi také divné, že se uhlík mísí se základem.
Nebo možná existuje nějaké jiné vysvětlení?
Vzhledem k jejímu chování (zčernání při zahřívání) jsem si vždy myslel, že jde o uhlík, ale nechápu, jak se do roztoku dostává v tak obrovském množství.
Pojďme si tuto domněnku ověřit empiricky.
Když provádím extrakci báze, často vidím totéž: černá báze klesá pod vrstvu vody.
Například chci extrahovat bázi z 300 g hydrochloridu. Na začátek použiji asi 500-600 ml vody. Přidám asi 85 gr NaOH a vidím to, co jsem řekl dříve; báze se objeví na dně.
Nyní musím přidat asi 10-15 gr NaCl na 100 ml vody, abych ji posunul nahoru.
Trochu si to spočítáme.
600 ml vody - 600 gr, 600 cm3, hustota - 1,0 gr/cm3.
15 gr soli x 6 = 90 gr, 41 cm3, hustota - 2,17 gr/cm3
Konečná hustota tohoto vodného roztoku NaCl je 1,07 (nepočítám ani zbytky NaOH!!!, které hustotu ještě zvýší).
To znamená, že hustota vrstvy FB bude asi 1,05 gr/cm3.
Jak se lidé domnívají, hustota samotné báze je přibližně 0,9.
Přibližme si tyto údaje pro uhlík.
Uhlík má molární objem 5,3 cm3/mole, což odpovídá hustotě 2,26 gr/cm3.
Pokud je tedy směs báze a uhlíku v poměru 90:10, pak hustota bude 0,9 * 90 % + 2,26 * 10 % = 1,04 gr/cm3 - což je docela blízko číslům, která jsem uvedl dříve.
Takový výpočet může tento jev vysvětlit, ale pro mě je příliš divné, že při zahřívání výrobku vzniká tak obrovské množství karbonu. Je mi také divné, že se uhlík mísí se základem.
Nebo možná existuje nějaké jiné vysvětlení?