Komunitní projekt; kontrola chirality ( optický refraktometr)

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,095
Deals
1
Několikrát se mi například stalo, že jsem užíval metamfetamin a říkal jsem si: " Nezdá se mi, že by mě to nějak zvlášť sjelo. Chutná to stejně jako obvykle, krystaly jsou dost amorfní, tento produkt nemá ve skutečnosti dlouhý štíhlý tvar paralelogramu v průřezu, který by měl mít úlomek metamfetaminu D(R), a není to,plochá hranatá vločka připomínající okenní sklo, kterou bychom očekávali od metamfetaminu L(S). Jsem přesvědčen, že hodně mnouviděli řeči muže, který si koupil velké množství od lídra kryptokomunity, a když ho to nezfetovalo, se poslal do laboratoře a zjistil, že je to 72% L-metamfetaminu. Myslím, že se to stává mnohem častěji, než si lidé uvědomují. Existují návody a stovky odstavců diskuzí o stripování D-methu z racemické směsi. V současné době je to těžko nákladné, drahé nebo časově náročné zjistit.
Existuje zařízení, které při správném použití dokáže měřit chiralitu molekul. Říká se mu refraktometr. Dokáže změřit, jak moc a jakým směrem molekula ohýbá světlo. Akt ohýbání světla se nazývá optická aktivita. Molekula je aktivní pouze tehdy, je-li chirální. Navíc pokud má molekula více než 1 otočnou vazbu, musí se všechny vazby otáčet stejným směrem, aby byla molekula opticky aktivní. Refraktometr vhodný pro. Chemické účely, stojí přibližně 1000 USD a více.

1S,2R efedrin není opticky aktivní. Čistý výsledek na světle je, že není ohnutý. Nejprve se ohýbá proti směru hodinových ručiček, pak se ohýbá ve směru hodinových ručiček, takže celkově nedochází k žádné změně.
1S,2S efedrin je opticky aktivní, nejprve ohýbá světlo ve směru hodinových ručiček, pak ohýbá světlo více ve směru hodinových ručiček.

Racemické směsi isomerů nejsou aktivní. Teoreticky má chemická látka 50 % levotočivé chirality a 50 % dextrootočivé, takže čistý výsledek je 0, ale v životě se málokdy setkáme s dokonale lineárním výsledkem. Takže 2-3° L nebo R je v očekávaném rozmezí pro racemickou směs. Každá molekula, dokonce i každá vazba, má určitou míru rotace a toto číslo závisí na faktorech, jako je teplota a síla roztoku, takže pro získání přesného měření je třeba tyto věci vzít v úvahu a započítat je jako proměnné do rovnice.
Skutečnost je taková, že nepotřebujeme přístroj za 1000 dolarů, abychom zjistili, zda molekula otáčí světlem, a nepotřebujeme přesně měřit, jak moc se světlo ohýbá. Víme, že
ohýbá světlo silně CC
Ohýbá světlo mírně CC
Neohýbá světlo
Ohýbá světlo mírně ve směru hodinových ručiček
Ohýbá světlo silně ve směru hodinových ručiček
O nic jiného mi nejde, ale chci, aby byl levný a přenosný, abych se s ním mohl podívat na výrobek, než ho koupím. Mám ve svém vlastnictví spoustu "věcí", tedy předmětů, o kterých si myslím, že je mohu využít k vytvoření prototypu zařízení a otestovat/upravit jeho konstrukci tak, abych optimalizoval jeho náklady a schopnosti.
Mám 5V lithiové baterie všeho druhu. Sluchátka do uší mají naprosto maličké baterie a mám nějaké ze starých vah, sluchátka buetooth, sexuální hračky, tuny baterií do telefonů ( ale myslel jsem na nějaké ty maličké dobíjecí 5V baterie) a led světla yea, hobby světla typu železniční dráhy led rezistory uv led lcds, to všechno. Mám 3d tiskárnu. Dostal jsem ji darem a nikdy jsem na ni nesáhl. Vím, že je tu všechno a několik rolí filamentu. Budu dělat prototypy a můžu je poslat lidem, aby je vylepšili a upravili. Nemám v úmyslu si tento nápad nebo výmysl patentovat nebo z něj těžit. Myslím, že by to bylo pro skupinu a svět přínosné. Dnes jsem obdržel první kusy, o kterých jsem věděl, že se mi neválí. Mohlo by to stačit na výrobu 20 nebo dokonce 50 kusů.
HAU392u4IN

WJSKzQEX68

FENTAMAS

Don't buy from me
Resident
Reaction score
68
Refraktometry slouží k jinému účelu, a to k měření indexu lomu, tyto přístroje mohou být obvykle velmi levné a kompaktní.
Zařízení, které hledáte, se nazývá polarimetr. Měří optickou rotaci roztoku vzorku. I ty ruční jsou poměrně drahé a velké.
Naštěstí jsou založeny na jednoduchých principech a lze je reprodukovat v domácích podmínkách, samozřejmě s určitou ztrátou přesnosti.

Potřebujete pouze zdroj světla, dlouhou tenkou skleněnou trubičku s plochými konci (sklo můžete ke sklu přilepit epoxidem) s určitým rozšířením pro vzduchovou bublinu (to snadno uděláte pomocí hořáku, měkké trubičky a svých plic) a polarizační fólii nebo sklo. Pro lepší přesnost také jakýkoli luxmetr (měří intenzitu světla neboli osvětlenost).
Zdroj světla by měl být lineární (nebo potřebujete další polarizační filtr) a nejlépe s úzkým spektrem co nejblíže hodnotě sodíkové výbojky (589 nm) pro snadnější porovnání vašich experimentálních měření otáčení světla s literárními údaji.
Dobrým a levným zdrojem takového světla by mohl být 5mW 635nm červený laserový diodový modul bez čočky nebo s čočkou pro takzvaný "tlustý paprsek". Jak víme, většina laserových diod má lineárně polarizované koherentní a monochromatické světlo. Existují také diody s mnohem bližším spektrem 589nm, ale to je nelineární a širší, takže by možná mělo být dodatečně zakryto nějakým úzkopásmovým filtrem, pokud chcete získat odpovídající hodnoty.

Zde se můžete podívat na dobré vysvětlení, jak to vlastně funguje:

Příklad jednoho z nejlevnějších komerčně dostupných ručních polarimetrů (v Číně se podobné dají koupit za 300-500 dolarů):
de-labor-analytische-geraete-akruess-optronic-p1000-manuelles-polarimeter.jpg

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,095
Deals
1
Děkujeme za vaše podněty a opravy týkající se terminologie. Polarimetr začíná na 1000 dolarech a to, co se snažím vyrobit, je refraktometr ( předpokládám, ale to může být volná terminologie, chci jen zjistit, zda látka ohýbá světlo o 20° levao, 20° nebo více dextrorotary nebo jen o pár stupňů na obě strany ( aby se umožnil enantiomerní přebytek). Koupil jsem si ty polarizační fólie. Zkoušel jsem si nějaké sundat ze starého telefonu, ale nešlo mi to. Jsem na rozpacích , chápu situaci se světlem, ale mám spoustu vodítek lcd a podobně, ale koupím to správné, jakmile pochopím, co to je. Jsem neuvěřitelný narcis, takže není nic co bych nedokázal ( podle mého názoru) umím tisknout plošné spoje, mám 3d tiskárnu, uv a zařízení na epoxidovou pryskyřici. Otevřu tuhle peněženku a koupím si, co bude potřeba. Mohl bych si koupit polarimetr, ale ten s sebou tahat nemůžu a něco tak přesného nepotřebuju. Rád bych navrhl něco, co si může kdokoli vyrobit z plechovky od mincí A levný monokl nebo okulár na hraní nebo... cokoli, co dokážu zprovoznit a není to zakázkový kus. V dalším příspěvku vysvětlím, proč se o to snažím. Bohužel mám do chemika daleko, v životě jsem neměl žádný kurz ani lekci. Mám vybavení rovnající se většině středoškolských chemických laboratoří a jsem v tomto oboru poměrně sečtělý, ale velmi málo laboratorních zkušeností.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,095
Deals
1
Říkal jsem: "Vždycky jsem si myslel, že je to tak,
Použil jsem ph proužky a šel jsem vždy o 2 body za pKa a pKb.