Dává to skutečně smysl?

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Ahoj lidi,
Mám asi dvě otázky, ale obě se týkají stejného tématu - ethylsíranu sodného.
Dobře, takže popořadě - dává tato syntéza smysl?

Vím, že smícháním kyseliny sírové a azeotropního 98% ethanolu se vytvoří kyselina sulfonová a odtud se v podstatě bazifikuje, odpaří a rexem se zbaví nečistot.
Existuje o tom spousta článků a jsem si jistý, že to funguje, nicméně mám jen 85% kyselinu sírovou.
Budu muset provést děsivou destilaci kyseliny sírové, aby to fungovalo? Později v pokusu se používá voda, ale pokud vím, při prvním smíchání kyseliny sírové a ethanolu se vytváří kyselina sulfonová, což je podle mě vratná rxn v závislosti na obsahu vody.
Nebude to příliš mnoho vody, když to použijeme tak, jak to je?

samozřejmě pokud je první syntéza skutečně správná - je to jednodušší a méně nebezpečné!

jen jsem si myslel, že využiji vašich zkušeností, místo abych slepě následoval nějakého chlápka z pootube!

Díky, lidi!

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,100
Deals
1
Ptáte se, zda je v 85% H²SO⁴ příliš mnoho vody? Ne, není v něm žádná voda, pokud je to vaše otázka. Velmi konkrétní důvod.

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Myslím, že jsem primárně žádal lidi, aby se podívali na to video na YouTube a řekli mi, jestli je věda solidní, protože mi to připadá jako "bro science".
Viděl jsem to pouze úspěšně provedené (jako v případě syntézy ethylsíranu sodného) a podložené dokumenty smícháním kyseliny sírové s ethanolem a následným bazickým rozkladem (kyselina/základ RXN), který je reverzibilní v závislosti na obsahu vody (věřím - musím si to napsat do vlastní laboratorní knihy a rozdělit to do vhodných kroků, abych to nezkazil - spíš než neustále vyskakovat na video na pootube).
Čtu dokumenty a patenty, ale zjistil jsem, že se učím mnohem rychleji a že mi to mnohem lépe utkví v hlavě a prostě mi to docvakne, když to vidím hotové. Omlouvám se za tolik odpovědí - jak jsem řekl, trochu se bojím začít, aniž bych si vydestiloval H2SO4 - nevěřím si s téměř 400c vroucí čistou kyselinou v plášti nebo upřímně řečeno někde blízko mě!
Mimochodem, líbí se mi tvé uživatelské jméno!

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Jo a taky jsem ho požádal, aby mi prošel vědeckou část a dal mi rovnici, ale zatím neodpověděl. V tom druhém videu (kyselina sírová), které jsem včera sledoval - jak říkám, budu se na něj muset podívat znovu a udělat si poznámky, ALE on rovnice prochází na bílé tabuli nařezané do svých videí. Opravdu užitečný chlapík. Jsem překvapen, že nezakázali jeho kanál ve skutečnosti, ale hej ho

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Ano, to je asi jedna z mých otázek - ta druhá polovina. Zajímalo mě, jestli má smysl ta první syntéza - refluxování co nejčistšího ethanolu s bisulfátem sodným, a pak ho myslím odfiltroval a postupoval stejně jako v té druhé práci až po přidání síry do ethanolu. Jen nechápu, jak by to mohlo dávat smysl...

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Takže hádám, bude 85% kyselina sírová (je jedno, s čím se smíchá - pomohlo by mi, kdybyste mi řekli, proč by to neměla být voda, ta by reagovala?) dostatečně silná, aby fungovala na výrobu kyseliny sulfonové potřebné pro další krok - hádám, že by to mělo jít, pokud se smíchá s dalšími věcmi, určitě po reakci mohu rex. Vím, že přijdu o výtěžek, ale prostě nevěřím té první reakci, na kterou jsem poukázal, proto jsem to vlákno tak pojmenoval... jen jsem to chtěl přidat jako vedlejší otázku ohledně té 85% kyseliny sírové místo 95%... to jste mě zaujal - použiju google, abych zjistil, proč by se to nedalo smíchat s vodou - tam jsem si myslel, že bych mohl tu vodu srážet mrazem! Předpokládám, že je to příliš silná kyselina na to, aby se dalo použít něco jako molitanové síto nebo křemenné kuličky? Prostě se mi nechce vařit kyselinu sírovou, když si vystačím s tím, co už tam je - je to na pěstování konzumních rostlin, takže si nedokážu představit, že by to bylo NĚKDE tak strašné, jako je v čističi odpadů, ze kterého ji lidé destilují. Tato věc je mírně hustá a čirá v barvě....tak co myslíte? Stejně jako odpověď na otázku, proč by se to nemělo míchat s vodou? To je pro mě životně důležité, abych mohl začít - no, myslím, že to není, ale je to dost drahý omyl, aby šel rovnou se vším! Je fajn, že je to taky exotermický rxn, mám je radši, než abych musel přidávat teplo.
Myslím, že to zjistím později, protože mám v plánu to udělat v malém / pravděpodobně mikro měřítku pro vás lidi lol mluví 1g každého zde. Uvidíme, jestli to půjde exotermicky na začátek....Myslel jsem, že se podívám, jestli to prožere hedvábný papír, protože se zdá, že to je test, který používají na YouTube, aby zjistili, jestli je to čisté lol
Člověče, já se toho naučím mnohem víc, když se dívám, jak někdo něco dělá, a bohužel se nic z toho nekontroluje. Takže někdy si někdo může myslet, že něco dělá - jako si myslím, že to může být případ toho prvního odkazu na you tube, když je to jen "bro science" místo skutečné správně zpracované vědy.

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Myslím, že to zkusím oběma způsoby! Mám vybavení i činidla, tak proč ne. Budu však používat denaturovaný ethanol - z větší části. Mám trochu ethanolu XXX (jak mu říkám, protože ho musím 3x destilovat, abych ho dostal na 95-98 %, a sušit ho pomocí molitanových sejvů).