Červené p nebo obsah fosforu jí jód a kyselina hydriodová je produkt, spolu s (myslím?) nějakými věcmi, které se recyklují (hypo?), plynným fosgenem a nějakou vodou?
Není nutné vyrábět pervitin, pokud už máte HI (kyselinu hydriodovou), ale ta se recykluje a reaguje s veškerým jódem, dokud se nevyčerpá. Proto si můžete červený p uložit a použít ho na několik vaření, než bude neaktivní (nebo mi to alespoň bylo řečeno). Nikdy jsem neslyšela o tom, že by někdo mohl uložit hypo pro další použití, takže si tím nejsem jistá. Červený p se obvykle po reakci s EP/PSE z roztoku odfiltruje a případný zbytek jódu se před přeměnou na HCl neutralizuje thiosíranem sodným.
Přesný mechanismus neznám a už se mi ho nechce hledat..... Ani o tom jsem neviděl příliš mnoho informací, protože je to "zastaralá" metoda a nikdo se s ní už nemůže zabývat, takže si nejsem přesně jistý, jestli červené p regeneruje kyselinu hydriodovou poté, co bylo použito k redukci EP/PSE nebo in-situ, nebo jestli se dá použít pouze k reakci s jódem na kyselinu hydriodovou. Snad nám to někdo, kdo to opravdu ví a dokáže vysvětlit, dopřeje...