Chem-Safe
Chem-Safe - Energy Control
- Language
- 🇪🇸
- Reaction score
- 25
Οι προκαταλήψεις απέναντι στα ναρκωτικά δυσχεραίνουν και η θεώρησή τους ως κύρια αιτία όταν ένα άτομο αναπτύσσει διαταραχή χρήσης ουσιών μπορεί να δυσχεράνει την πραγματική προσέγγιση της ρίζας του προβλήματος. Για ορισμένους επαγγελματίες, σχεδόν οποιαδήποτε χρήση ναρκωτικών εκτός από τις κοινωνικά αποδεκτές είναι προβληματική. Οι ηθικιστικές ή υπερβολικές προσεγγίσεις δυσχεραίνουν την αναγνώριση, την κατανόηση και την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών.
Μεγάλο μέρος των μηνυμάτων σχετικά με τα ναρκωτικά είναι αρνητικής φύσης, εστιάζοντας μόνο στους κινδύνους και τα προβλήματα, χωρίς να διακρίνουν αυτά που είναι πιθανά και συχνά από αυτά που είναι ανεπίσημα ή σποραδικά. Πολύ λιγότερο αναγνωρίζουν τις απολαύσεις. Αυτό οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης στους ειδικούς και σε αδυναμία εντοπισμού καταστάσεων που πραγματικά ενέχουν κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, όλοι τείνουμε να βλέπουμε τις συμπεριφορές μας ως "φυσιολογικές" και η αυτοδικαιολογία ή η αυταπάτη είναι μια συχνή αντίδραση όταν προκύπτουν δυσκολίες,
Όταν οι άνθρωποι έχουν αμφιβολίες ή υποψίες, συχνά αφήνεται σε μια επαγγελματική ομάδα να αξιολογήσει αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι. Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει σημασία είναι ο προσωπικός και βαθύς προβληματισμός σχετικά με τον βαθμό ικανοποίησης που μας προκαλούν η συμπεριφορά και οι συνήθειές μας. Αν οι απολαύσεις είναι μεγαλύτερες από τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουμε τον εαυτό μας, αν πραγματικά αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και αν αυτό που κάνουμε μας επιτρέπει να ζήσουμε τη ζωή όπως θέλουμε να τη ζήσουμε,
Δεν είναι θέμα υποταγής σε μια ανάκριση, αλλά να σταματήσουμε για λίγο να σκεφτούμε κάποιες πτυχές. Μπορεί να μην έχετε τίποτα να αλλάξετε. Μπορεί να μην έχετε κάνει στον εαυτό σας κάποιες ερωτήσεις πριν. Μπορεί να είστε σε θέση να αλλάξετε κάποια πράγματα μόνοι σας, αν νομίζετε ότι το χρειάζεστε. Μπορεί επίσης να συμβεί να χρειαστεί να αλλάξετε πράγματα, αλλά να μην τα καταφέρετε. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Μερικές φορές τα προβλήματα λύνονται ατομικά, με το χρόνο ή με τη βοήθεια των κοντινών σας ανθρώπων. Άλλες φορές η συμβουλή ή η υποστήριξη μιας επαγγελματικής ομάδας μπορεί να είναι χρήσιμη ή ακόμη και απαραίτητη,
Ορισμένοι προβληματισμοί που μπορούμε να κάνουμε:
Μεγάλο μέρος των μηνυμάτων σχετικά με τα ναρκωτικά είναι αρνητικής φύσης, εστιάζοντας μόνο στους κινδύνους και τα προβλήματα, χωρίς να διακρίνουν αυτά που είναι πιθανά και συχνά από αυτά που είναι ανεπίσημα ή σποραδικά. Πολύ λιγότερο αναγνωρίζουν τις απολαύσεις. Αυτό οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης στους ειδικούς και σε αδυναμία εντοπισμού καταστάσεων που πραγματικά ενέχουν κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, όλοι τείνουμε να βλέπουμε τις συμπεριφορές μας ως "φυσιολογικές" και η αυτοδικαιολογία ή η αυταπάτη είναι μια συχνή αντίδραση όταν προκύπτουν δυσκολίες,
Όταν οι άνθρωποι έχουν αμφιβολίες ή υποψίες, συχνά αφήνεται σε μια επαγγελματική ομάδα να αξιολογήσει αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι. Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει σημασία είναι ο προσωπικός και βαθύς προβληματισμός σχετικά με τον βαθμό ικανοποίησης που μας προκαλούν η συμπεριφορά και οι συνήθειές μας. Αν οι απολαύσεις είναι μεγαλύτερες από τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουμε τον εαυτό μας, αν πραγματικά αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και αν αυτό που κάνουμε μας επιτρέπει να ζήσουμε τη ζωή όπως θέλουμε να τη ζήσουμε,
Δεν είναι θέμα υποταγής σε μια ανάκριση, αλλά να σταματήσουμε για λίγο να σκεφτούμε κάποιες πτυχές. Μπορεί να μην έχετε τίποτα να αλλάξετε. Μπορεί να μην έχετε κάνει στον εαυτό σας κάποιες ερωτήσεις πριν. Μπορεί να είστε σε θέση να αλλάξετε κάποια πράγματα μόνοι σας, αν νομίζετε ότι το χρειάζεστε. Μπορεί επίσης να συμβεί να χρειαστεί να αλλάξετε πράγματα, αλλά να μην τα καταφέρετε. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Μερικές φορές τα προβλήματα λύνονται ατομικά, με το χρόνο ή με τη βοήθεια των κοντινών σας ανθρώπων. Άλλες φορές η συμβουλή ή η υποστήριξη μιας επαγγελματικής ομάδας μπορεί να είναι χρήσιμη ή ακόμη και απαραίτητη,
Ορισμένοι προβληματισμοί που μπορούμε να κάνουμε:
- Γιατί κάνω χρήση ναρκωτικών και το κάνω με τον τρόπο που θα ήθελα;
- Πόσο συχνά το κάνω; Πόσο συχνά θα ήθελα να το κάνω;
- Αλλάζει η κατανάλωσή μου με την πάροδο του χρόνου, καταναλώνω περισσότερο από ό,τι πριν;
- Ποιος είναι ο κοινωνικός μου κύκλος; Πόσες από τις φιλίες μου δεν σχετίζονται με τα ναρκωτικά; Έχω ελεύθερο χρόνο χωρίς χρήση ναρκωτικών;
- Πώς σχετίζομαι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με τους ίδιους ανθρώπους με τους οποίους διασκεδάζω; Έχω δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα; Τα έχω καταφέρει; Πώς έχω αισθανθεί;
- Έχω ή είχα οικονομικά προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών; Πόσα χρήματα ξοδεύω; Είχα δυσκολία να ελέγξω τα έξοδά μου; Έχω κάνει πράγματα που κανονικά δεν θα έκανα για να πάρω ναρκωτικά;
- Πόσο συχνά έχω σταματήσει να εκπληρώνω τις υποχρεώσεις μου (εργασία, οικογένεια, σπουδές...) μετά από ένα πάρτι; Πόσο συχνά έχω σεξουαλικές σχέσεις λαμβάνοντας ναρκωτικά; Και χωρίς να τα παίρνω; Αισθάνομαι άνετα με τον εαυτό μου υπό αυτή την έννοια;
- Έχω κάνει πράγματα υπό την επίδραση ουσιών που δεν θα έκανα υπό κανονικές συνθήκες; Πώς αισθάνομαι γι' αυτό;
- Όταν έχω μια κακή εμπειρία, φροντίζω να μάθω τι συνέβη και πώς να το αποφύγω; Γνωρίζω στρατηγικές μείωσης του κινδύνου, αλλά δεν τις εφαρμόζω ακόμα;
- Σχεδιάζω την κατανάλωσή μου ή ενστικτωδώς; Με ενδιαφέρει η ποιότητα των ουσιών; Είναι αξιόπιστοι οι προμηθευτές ή τους ελέγχω;