- Reaction score
- 112
Ma olen üsna uudishimulik selle musta ühendi kohta, mis tekib hüdrokloriidi kuumutamisel.
Arvestades selle käitumist (muutub kuumutamisel mustaks), olen alati arvanud, et see on süsinik, kuid ma ei saa aru, kuidas see nii suures koguses lahusesse satub.
Kontrollime seda oletust empiiriliselt.
Kui ma teen baasi ekstraheerimist, siis näen sageli sama asja: must alus laskub veekihi alla.
Näiteks tahan ekstraheerida aluse 300 gr hüdrokloriidist. Alguses kasutan umbes 500-600 ml vett. Lisan umbes 85 gr NaOH-d ja näen, mida ma enne ütlesin; alus ilmub põhja.
Nüüd pean lisama umbes 10-15 gr NaCl 100 ml vee kohta, et see ülespoole liikuda.
Arvutame natuke.
600 ml vett - 600 gr, 600 cm3, tihedus - 1,0 gr/cm3.
15 gr soola x 6 = 90 gr, 41 cm3, tihedus - 2,17 gr/cm3
Selle vee NaCl lahuse lõplik tihedus on 1,07 (ma isegi ei arvesta NaOH jääke!!!, see suurendab tihedust veelgi).
See tähendab, et FB-kihi tihedus on umbes 1,05 gr/cm3 .
Nagu inimesed usuvad, on aluse enda tihedus umbes 0,9.
Läheneme nendele andmetele süsiniku puhul.
Süsiniku molaarne maht on 5,3 cm3/mool, mis näitab tihedust 2,26 gr/cm3 .
Seega, kui aluse ja süsiniku segu on proportsioonis 90:10, siis on tihedus 0,9 * 90% + 2,26 * 10% = 1,04 gr/cm3 - üsna lähedal minu poolt eelnevalt nimetatud numbritele.
Selline arvutus võib seletada seda nähtust, kuid minu jaoks on liiga kummaline, et toote kuumutamisel tekib nii suur kogus karbooni. Samuti on minu jaoks kummaline, et süsinik seguneb alusega.
Või võib-olla on mingi muu seletus?
Arvestades selle käitumist (muutub kuumutamisel mustaks), olen alati arvanud, et see on süsinik, kuid ma ei saa aru, kuidas see nii suures koguses lahusesse satub.
Kontrollime seda oletust empiiriliselt.
Kui ma teen baasi ekstraheerimist, siis näen sageli sama asja: must alus laskub veekihi alla.
Näiteks tahan ekstraheerida aluse 300 gr hüdrokloriidist. Alguses kasutan umbes 500-600 ml vett. Lisan umbes 85 gr NaOH-d ja näen, mida ma enne ütlesin; alus ilmub põhja.
Nüüd pean lisama umbes 10-15 gr NaCl 100 ml vee kohta, et see ülespoole liikuda.
Arvutame natuke.
600 ml vett - 600 gr, 600 cm3, tihedus - 1,0 gr/cm3.
15 gr soola x 6 = 90 gr, 41 cm3, tihedus - 2,17 gr/cm3
Selle vee NaCl lahuse lõplik tihedus on 1,07 (ma isegi ei arvesta NaOH jääke!!!, see suurendab tihedust veelgi).
See tähendab, et FB-kihi tihedus on umbes 1,05 gr/cm3 .
Nagu inimesed usuvad, on aluse enda tihedus umbes 0,9.
Läheneme nendele andmetele süsiniku puhul.
Süsiniku molaarne maht on 5,3 cm3/mool, mis näitab tihedust 2,26 gr/cm3 .
Seega, kui aluse ja süsiniku segu on proportsioonis 90:10, siis on tihedus 0,9 * 90% + 2,26 * 10% = 1,04 gr/cm3 - üsna lähedal minu poolt eelnevalt nimetatud numbritele.
Selline arvutus võib seletada seda nähtust, kuid minu jaoks on liiga kummaline, et toote kuumutamisel tekib nii suur kogus karbooni. Samuti on minu jaoks kummaline, et süsinik seguneb alusega.
Või võib-olla on mingi muu seletus?