Vesinikkloriidigaasi generaatorid

WillD

Expert
Reaction score
1,054
Hprsiw7Cgk

HCl-gaas saadakse väävelhappe (nt kaubanduslik kanalisatsioonipuhasti) või soolhappe (müriaathape) ja soola (nt kivi- või söögisool) segamisel reaktsioonimahutis, mida nimetatakse HCl-generaatoriks.

HCl-generaatorid, mida on kohatud välitingimustes, on järgmised:
- propaanimahutid
- plastist bensiinimahutid
- 2-liitrised popsiklaasi pudelid
- soodasiirupi balloonid
- meditsiinilise hapniku balloonid
- freooni- ja heeliumiballoonid
- ketšupimahutid
- ziplok- või kilekotid
- klaasist vaakumpudelid
- tulekustuti pudelid
- atsetüleeniballoonid
- sukelpudelid
- iseseisva hingamisaparaadi pudelid
- beebipudelid
- mitmesugused muud mahutid

Esinenud generaatorite tüübid:
Nagu on täheldatud salajastes laborites, on HCl-generaatoril tavaliselt järgmised konstruktsioonielemendid:
1. võime lisada hapet ja soola koos väikestes kogustes, mis seejärel suletakse.
2. võime sisaldada rõhu all olevat HCl-gaasi
3. võime generaatorit ventiiliga sulgeda
4. võimalus HCl-gaasi vooliku kaudu üle kanda
5. teisaldatavus
6. odavus
7. salajase labori operaator peab seda ühekordselt kasutatavaks
8. võime maskeeruda tavalise majapidamises kasutatava esemena (nt propaanipaak jne).

04v5OWayUE

Olemas võib olla täitmist hõlbustav kastetoru. See ulatub tavaliselt propaaniventiilist 4 tolli allapoole paaki. Kui paak on korralikult täidetud, avatakse ventiil, mis võimaldab gaasil selle kastetoru kaudu ülespoole pääseda. Kui vedeliku tase paagis jõuab kastetoru tasemeni, hakkab vedelik kastetoru avast väljuma, mis näitab, et paak on täis.

HCl-generaatoritena kasutatavatel mahutitel ei ole tavaliselt korralikult mõõdetavat ventiili paigaldatud. Sageli on neil kodus valmistatud messingist, tsingitud vasest ja roostevabast terasest liitmikud. Roostevabast terasest ventiilid võivad olla määratud HCl jaoks.
K1GB9sXW65
BPanR0dhYZ
XKr0vhxo9a

Standardsetel propaanipaagi ventiilidel on rõhuvabastusklapp, mis käivitub umbes 375 psi juures. Selle rõhu juures on see kavandatud automaatselt avanema, vähendades rõhku paagis.

Täiendavad HCl-generaatorite tüübid:
OcHU7kyXW6
EYIKbWvF9N
U32Sc4PXqb
HZpreavIMV
RR0ukKovOg

YIxniucv8O
DAtEN7X1xj
AqmnLc1Tt6

HCl-generaatorite keemia:

H2SO4 (aq) + 2NaCl (s) ---> 2 HCl (g)+ Na2SO4 (s)
(väävelhape + naatriumkloriid ---> gaasiline vesinikkloriid + naatriumsulfaat)

See reaktsioon tekitab HCl tootmisel soojust ja rõhku. Soojendage oma generaatori sisu, et toota täiendavat HCl gaasi pärast rõhu langemist ja reaktsiooni lõpule jõudmist. Kõrgema temperatuuriga mis tahes gaasi puhul on tavaliselt suurem rõhk.

DkjRvlVTQf

Last edited by a moderator:

ch3wbacca

Don't buy from me
New Member
Reaction score
1
Osa sellest on eksitav.

Muuhulgas... aga asja juurde. Soolhape ei tekita naatriumkloriidiga segamisel vesinikkloriidi. Naatriumkloriid on neutraalne sool ja ei reageeri soolhappega.

Naatriumkloriid reageerib väävelhappega, et toota vesinikkloriidi, kuid see toimub bc see on dehüdratsioonireaktsioon. Seejuures tekib märkimisväärne kogus soojust ja seega eraldub ka auru. Mis on meie jaoks tülikas. Me tahame kuiva vesinikkloriidi.

On olemas parem meetod. Väävelhappe tilgutamine soolhappele tekitab üsna kuiva vesinikkloriidi, eriti kui gaas suunata läbi kuivatustoru või mõne teise väga kontsentreeritud väävelhappega mahuti, siis saadakse väga kuiv gaas, mis sobib enamasti mis tahes otstarbeks.

Minu eelistatud meetod on kaltsiumkloriid ja soolhape. See on aeglasem ja vähem vägivaldne reaktsioon. Tekib vähem soojust ja niiskust. Kui mul on kitsas olukord, võin seda tavaliselt kasutada sellisel kujul, kuid kui aeg ja tsirkulatsioon võimaldavad, siis lasen selle ka läbi kuivatustoru, mis sisaldab kas rohkem kaltsiumkloriidi või konteinerit väävelhapet, magneesiumsulfaati on samuti kasutatud kuivatamiseks, kuid selleks on paremaid eesmärke.

WillD

Expert
Reaction score
1,054
Tänan teid kommentaari eest. Me parandame selle.

Last edited:

WillD

Expert
Reaction score
1,054
See on trükiviga. Tegemist oli müriaathappe ja kontsentreeritud väävelhappe koostoimega, et saada kuiva gaasilist vesinikkloriidi. Selle meetodi kasutamine välistab kõva tahke sette probleemi. Meetod kaltsiumkloriidi kasutamisega allikana ja kuidas kuivati on ka hea, kaalume kõiki olemasolevaid võimalusi ja kindlasti näitame seda. Ainult on küsimus, kuidas käsitleda kaltsiumsulfaadi setteid?

Last edited:

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,077
Deals
1
Varem oli arutelu teemaks müriaathappe ja alumiiniumi (fooliumi) reaktsioon, minu mulje oli, et alumiiniumkloriid on kõrvalsaadus ja vesinikgaas oli põhiprodukt, kuid pärast seda vestlust siin olen näinud ühes keemiaraamatus väidet, et selle reaktsiooni käigus tekib HCl gaas. Kui see on nii, siis on sellel eeliseid. Ei nõua kuumust, vähem silmatorkav, vähem söövitavaid kemikaale, mida tuleb hoida. Nad ei pakkunud mingit mehhanismi ega tasakaalustatud võrrandit, nii et mis ON selle reaktsiooni produkt?

zaners

Don't buy from me
Resident
Reaction score
7
Kas see peab olema puhas müriaathape?

SoldadoDeDrogas

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
162
@zaners, HCl gaasi loomiseks ei ole.
@FritBuchner teil on õigus, alumiiniumkloriid ja vesinikgaas toodetakse. Ma olen neid väiteid ka näinud ja pidin ise järele uurima, seda on isegi mainitud minu lemmik 'red p cook 101' demonstratsioonis, ma ei saa aru, miks. Videol on näiteks kirjas, et vajalikud esemed: väävelhape ja söögisool või müriaathape ja alumiiniumfoolium, mis tähendab, et nii tekib HCl gaas. Võib-olla tekivad väikesed kogused või tekib ahelreaktsioon, kui jätta samasse anumasse?

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,077
Deals
1
Selle kloriidiooni eemaldamiseks oleks vaja tugevat alust. NaOH,+ AlCl= alumiiniumhüdroksiid, (AlOH) ja naatriumkloriid (NaCl)