Közösségi projekt; kiralitásellenőrző ( optikai refraktométer)

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,095
Deals
1
Volt néhány alkalom, amikor például metamfetamint használtam, és elgondolkodtam magamban: " úgy tűnik, ettől nem leszek túl magas. Az íze ugyanolyan, mint a szokásos, a kristályok eléggé amorfak, ennek a terméknek nem igazán van olyan hosszú, karcsú, párhuzamos keresztmetszetű alakja, mint amilyennek egy D(R) metamfetamin szilánknak kellene lennie, és nem egy ablaküvegre emlékeztető, lapos, négyzet alakú pehely, amit az L(S) metamfetamintól várnánk. Biztos vagyok benne, hogy sokan látták annak a férfinak az eszmefuttatásait, aki nagy mennyiséget vásárolt egy kriptopénz-vezértől, és amikor nem lett tőle magas, se elküldte egy laborba, és kiderült, hogy 72% L-metamfetamin volt. Szerintem ez sokkal többször előfordul, mint azt az emberek gondolnák. Vannak útmutatók és több száz bekezdésnyi vita a D-metil eltávolításáról a racém keverékből. Jelenleg ezt nehéz költséges, drága vagy időigényes kimutatni.
Létezik egy eszköz, amely megfelelő használat esetén képes mérni a molekulák kiralitását. Úgy hívják, hogy refraktométer. Meg tudja mérni, hogy egy molekula mennyire és milyen irányban hajlítja el a fényt. A fény elhajlását optikai aktivitásnak nevezzük. Egy molekula csak akkor aktív, ha királis. Továbbá, ha egy molekulának 1-nél több elforgatható kötése van, akkor a molekulának optikailag aktívnak kell lennie, ha minden kötésnek ugyanabba az irányba kell fordulnia. Refraktométer, amely alkalmas. Kémiai célokra alkalmas refraktométer körülbelül 1000 dollárba kerül.

Az 1S,2R efedrin nem optikailag aktív. A fényre gyakorolt nettó eredménye az, hogy nem hajlik meg. Először az óramutató járásával ellentétesen, majd az óramutató járásával megegyezően, így a végeredmény nem változik.
Az 1S,2S efedrin optikailag aktív, először az óramutató járásával megegyező irányba hajlítja a fényt, majd még inkább az óramutató járásával megegyező irányba.

Az izomerek racém keverékei nem aktívak. Elméletileg a vegyszer 50%-ban leavorotárius kiralitású és 50%-ban dextrorotárius, így a nettó eredmény 0, de az életben ritkán találkozunk tökéletes lineáris eredménnyel. Tehát 2-3° L vagy R a racém keverék esetében a várható tartományon belül van. Minden molekulának, sőt minden kötésnek van egy bizonyos mértékű forgása, és ez a szám olyan tényezőktől függ, mint a hőmérséklet és az oldat erőssége, így a pontos méréshez ezeket a dolgokat figyelembe kell venni, és változóként be kell számolni az egyenletbe.
A valóság az, hogy nincs szükségünk egy 1000 dolláros készülékre ahhoz, hogy lássuk, hogy egy molekula elforgatja-e a fényt, és nem kell pontosan megmérnünk, hogy a fény mennyire hajlik el. Ha tudjuk, hogy
Erősen hajlítja a fényt CC
Enyhén hajlítja a fényt CC
Nem hajlítja a fényt
Kissé elhajlítja a fényt az óramutató járásával megegyező irányba
Erősen hajlítja a fényt az óramutató járásával megegyező irányba
Ez minden, amit keresek, de azt akarom, hogy olcsó és hordozható legyen, hogy megnézhessek vele egy terméket, mielőtt megveszem. A birtokomban sok "cucc" van, ami olyan tárgyakat jelent, amelyeket úgy gondolom, hogy felhasználhatok egy eszköz prototípusának elkészítéséhez és a tervezés teszteléséhez / módosításához, hogy optimalizáljam a költségeit és képességeit.
Van 5v lítium akkumulátorok mindenféle. A fülhallgatók teljesen apró elemekkel rendelkeznek, és van néhány régi mérlegekből, buetooth fejhallgatókból, szexuális játékokból, rengeteg telefonelem ( de néhány apró, újratölthető 5v-os elemre gondoltam) és led yea fények, vasúti pálya típusú hobbisták led fények ellenállások uv led lcds, minden. Van egy 3d nyomtatóm. Kaptam és még soha nem nyúltam hozzá. Tudom, hogy minden itt van és több tekercs filament. Prototípusokat fogok készíteni, és elküldhetem őket az embereknek, hogy csípjenek és javítsanak rajta. Nem áll szándékomban szabadalmaztatni vagy hasznot húzni ebből az ötletből vagy szerkentyűből. Úgy gondolom, hogy ez a csoport és a világ javát szolgálná. Ma kaptam meg az első darabokat, amelyekről tudtam, hogy nincsenek itthon. Ez elég lehet 20 vagy akár 50 darab elkészítéséhez.
HAU392u4IN

WJSKzQEX68

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,095
Deals
1
Örülnék némi technikai segítségnek, mivel még csak refaktométert sem láttam. Remélhetőleg az itt élő szakértők, mint @WillD @Marvin "Popcorn" Sutton @GhostChemist @G.Patton, rendszeresen be tudnak jelentkezni és felajánlani néhány részletet. Például

FENTAMAS

Don't buy from me
Resident
Reaction score
68
A refraktométerek egy másik célra, nevezetesen a törésmutató mérésére szolgálnak, ezek az eszközök általában nagyon olcsóak és kompaktak lehetnek.
A keresett készüléket polariméternek nevezik. Ez a mintaoldat optikai elfordulását méri. Még a kézi használatúak is meglehetősen drágák és nagyok.
Szerencsére egyszerű elveken alapulnak, és otthoni körülmények között is reprodukálhatók, természetesen némi pontosságveszteséggel.

Mindössze fényforrásra, hosszú, vékony, lapos végű üvegcsőre (az üveget epoxival üveghez ragaszthatod), némi légbuborékos bővítéssel (ez könnyen megoldható zseblámpával, puha csővel és a tüdőddel) és polarizáló filmre vagy üvegre van szükséged. A nagyobb pontosság érdekében bármilyen lux-mérő (a fény intenzitását, vagy a megvilágítást méri).
A fényforrásnak lineárisnak kell lennie (vagy további polarizációs szűrőre van szüksége), és lehetőleg a nátriumgőzlámpa értékéhez (589 nm) minél közelebbi keskeny spektrumúnak, hogy könnyebben össze lehessen hasonlítani a fényforgás kísérleti méréseit az irodalmi adatokkal.
Jó és olcsó ilyen fényforrás lehet az 5mW-os 635 nm-es vörös lézerdióda modul lencse nélkül vagy lencsével az úgynevezett "kövér sugár" számára. Mint tudjuk, a legtöbb lézerdióda lineárisan polarizált koherens és monokromatikus fényt bocsát ki. Vannak olyan LED-ek is, amelyek spektruma sokkal közelebb van az 589nm-hez, de ez nemlineáris és szélesebb, így talán még valamilyen keskeny sávszűrővel is le kell fedni, ha megfelelő értékeket akarunk kapni.

Itt láthatsz egy jó magyarázatot arra, hogyan is működik valójában:

Kínából hasonlót 300-500$-ért lehet kapni):
de-labor-analytische-geraete-akruess-optronic-p1000-manuelles-polarimeter.jpg

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,095
Deals
1
Köszönjük a terminológiával kapcsolatos észrevételeket és korrekciókat. A polariméter 1000 dollárnál kezdődik, és amit én próbálok készíteni, az egy refraktométer ( iassume, de ez lehet, hogy laza terminológia, csak azt akarom látni, hogy egy anyag 20° levao, 20° vagy több dextrorotary vagy csak néhány fokot mindkét irányban (, hogy lehetővé tegye az enantiomer felesleg). Megvettem azokat a polarizáló filmlapokat. Próbáltam egy régi telefonról levenni néhányat, de nekem nem sikerült. Tanácstalan vagyok , értem a fényviszonyokat, de van egy csomó lead lcds meg ilyenek, de amint megértem, hogy mi az, megveszem a megfelelőt. Hihetetlenül nárcisztikus vagyok, szóval nincs semmi, amit ne tudnék megcsinálni ( az én fejemben) Tudok nyomtatni áramköri lapokat, van 3d nyomtatóm, uv és epoxigyanta felszerelésem. Kinyitom ezt a pénztárcát és megveszek bármit. Vehetnék egy polarimétert, de azt nem tudom hurcolni, és nincs szükségem valami olyan pontosra. Szívesen terveznék valamit, amit bárki meg tud csinálni egy mentolos dobozból És egy olcsó monokliból vagy játék okulárból vagy... bármit, amit meg tudok csinálni, ami nem egyedi darab. A következő bejegyzésben elmagyarázom, hogy miért próbálom ezt megtenni. Sajnos messze nem vagyok vegyész, soha életemben nem voltam órán vagy leckén. A legtöbb középiskolai kémia laborral megegyező felszereléssel rendelkezem, és viszonylag jól olvasott vagyok a témában, de nagyon kevés laboratóriumi tapasztalatom van.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,095
Deals
1
Mondtam,
ph-csíkokat használtam, és a pKa és a pKb mindkét irányban 2 ponttal túlléptem a pKa és a pKb értékén.