nagy hozamú 2c-h szintézis

fidelis

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
383
ezt a vespiaryból loptam, az eredeti szintézist sonson írta, de lépésekre bontottam, mert nem szeretek bekezdéseket olvasni ^^;

1.
Egy háromnyakú, 1 literes, kerek aljú lombikba, amely argon beömlővel, kondenzátorral, kiegészítő tölcsérrel és keverőmágnessel van felszerelve, 20 g LAH-t adtunk 350 ml száraz THF-hez. A tartalmat jég/vízfürdőben kb. 30 percig hagytuk hűlni, a keverést maximálisra állított keverés mellett.
2. Ezután 25g 2,5-dimetoxi-B-nitrosztirént adtunk hozzá lassan (az addíciós idő kb. 1 óra) THF-oldatként (350ml). Az adalékolás során további jeget adtunk hozzá, hogy a dolgok megfelelően hűvösek maradjanak.
3. Amikor az összes nitrosztirént hozzáadtuk, a lombikot további 20 percig állni hagytuk a jég/vízfürdőben, a keverést bekapcsolva. A hűtőfürdőt eltávolítottuk, és fűtést alkalmaztunk, majd a tartalmat 20 órán keresztül reflux körülmények között tartottuk.
4. A lombikot ismét jég/vízben lehűtöttük, és 20 ml THF:H20 (50:50) oldatot cseppenként a kondenzátoron keresztül adtunk hozzá. Az argon áramlását ezen a ponton kissé megnöveltük a hidrogén gyorsabb kitisztítása érdekében.
5. Ezután lassan 20ml 4N NaOH-t adtunk hozzá. Minden adagot hagytunk reagálni, mielőtt a következőt hozzáadtuk volna. 6. 60ml vizet adtunk hozzá, és a reakcióelegyet kb. egy órán keresztül kevertettük, amíg majdnem fehér és szemcsés nem lett. Az elegyet porcelánszűrőn átszűrtük, és a szűrőpogácsát egy külön főzőpohárban kétszer 50 ml THF-fel extraháltuk.
6. A szerves oldószereket egyesítettük és vákuumban bepároltuk. A maradékot vízben/HCl-ben (pH=1) feloldottuk. A vizes fázist 3x50 ml CH2Cl2-vel mostuk. A szerves fázist újra extraháltuk 50 ml HCl/vízzel. Ezután az egyesített vizes fázist NaOH-val bázissá tettük (pH=14) és 4x50ml CH2Cl2-vel extraháltuk. A szerves fázist K2CO3-mal szárítottuk és bepároltuk. A maradék (2C-H) csak enyhén elszíneződött és 16,98 g (75%) súlyú volt.

Kicsit költséghatékonyabb, mint a korábbi LAH-t használó módszerek, merem állítani!

Az eredeti JMC cikk szerint az is lehetséges, hogy a THF oldatot a szervetlen lítium/alumínium sók leszűrése után közvetlenül megszárítjuk, az oldószert elpárologtatjuk és közvetlenül desztillálunk, hogy a szabad bázist kapjuk. Kb. ugyanannyi munka, és még tisztább terméket kapsz.

A következő variációt is találtam:

A nitrosztirénből 5,5g-ot tettem egy folyamatos szoxhlet extrahálóba. A lombikhoz 3,8g LAH-t adtunk 200ml száraz éterben. Az extrakció befejezése után az elegyet még 6 órát hagytuk refluxon állni. Koncentrált Na-K-tartaráttal dolgozzuk fel. 3,5 g (87%) adódott. Desztilláltuk (140C/2mm), hogy 3 g tiszta szabadbázist kapjunk.

Megszünteti a THF használatát, de szükség lesz egy soxhlet extrahálóra.