A piros p vagy foszfortartalom a jódot és a hidrojódsavat eszi, valamint (azt hiszem?) valami anyagot, ami újrahasznosításra kerül (hipó?), foszgéngázt és némi vizet?
Nem szükséges metet készíteni, ha már megvan a HI (hidrojódsav), de az újrahasznosul, és addig reagál bármilyen jóddal, amíg el nem fogy. Ezért van az, hogy a vörös p-t megmentheted, és néhány főzésre felhasználhatod, mielőtt inaktívvá válik (legalábbis nekem ezt mondták). Soha nem hallottam még arról, hogy bárki is képes lenne a hipót más felhasználásra megmenteni, úgyhogy ebben nem vagyok biztos. A vörös p-t az EP/PSE-vel való reakció után általában kiszűrik az oldatból, és a maradék jódot nátrium-tioszulfáttal semlegesítik, mielőtt HCl-lé alakítják.
A pontos mechanizmust nem tudom, és nincs kedvem tovább keresgélni..... Erről sem láttam túl sok infót, mert ez egy "elavult" módszer és már senkit sem zavar, így nem vagyok pontosan biztos benne, hogy a vörös p regenerálja-e a hidriósavat az EP/PSE redukciója után vagy in-situ, vagy csak jóddal reagálva lehet belőle hidriósavat előállítani. Talán valaki, aki tényleg tudja és el tudja magyarázni, elnéző lesz velünk...