- Reaction score
- 112
Man visai įdomu, koks šis juodas junginys atsiranda kaitinant hidrochloridą.
Atsižvelgdamas į jo elgseną (kaitinant tampa juodas), visada maniau, kad tai anglis, tačiau nesuprantu, kaip jos į tirpalą patenka toks didelis kiekis.
Patikrinkime šį spėjimą empiriškai.
Kai atlieku bazės ekstrakciją, dažnai matau tą patį: juoda bazė nusileidžia po vandens sluoksniu.
Pavyzdžiui, noriu išgauti bazę iš 300 g hidrochlorido. Pradžiai naudoju apie 500-600 ml vandens. Įdedu apie 85 g NaOH ir matau tai, ką sakiau anksčiau; bazė atsiranda apačioje.
Dabar turiu įpilti apie 10-15 g NaCl į 100 ml vandens, kad ji pakiltų į viršų.
Šiek tiek paskaičiuokime.
600 ml vandens - 600 gr, 600 cm3, tankis - 1,0 gr/cm3
15 gr druskos x 6 = 90 gr, 41 cm3, tankis - 2,17 gr/cm3
Galutinis šio vandens NaCl tirpalo tankis yra 1,07 (net neskaičiuoju NaOH likučių!!!, kurie dar labiau padidins tankį).
Tai reiškia, kad FB sluoksnio tankis bus apie 1,05 gr/cm3.
Kaip žmonės mano, paties pagrindo tankis yra apie 0,9.
Panagrinėkime šiuos duomenis anglies atžvilgiu.
Anglies molinis tūris yra 5,3 cm3/molio, o tankis - 2,26 gr/cm3.
Taigi, jei bazės ir anglies mišinio santykis yra 90:10, tuomet tankis bus 0,9 * 90 % + 2,26 * 10 % = 1,04 gr/cm3 - gana artimas anksčiau mano nurodytiems skaičiams.
Tokiais skaičiavimais galima paaiškinti šį reiškinį, tačiau man pernelyg keista, kad kaitinant produktą gaunamas toks didelis karbono kiekis. Man taip pat keista, kad anglis maišosi su baze.
O gal yra koks nors kitas paaiškinimas?
Atsižvelgdamas į jo elgseną (kaitinant tampa juodas), visada maniau, kad tai anglis, tačiau nesuprantu, kaip jos į tirpalą patenka toks didelis kiekis.
Patikrinkime šį spėjimą empiriškai.
Kai atlieku bazės ekstrakciją, dažnai matau tą patį: juoda bazė nusileidžia po vandens sluoksniu.
Pavyzdžiui, noriu išgauti bazę iš 300 g hidrochlorido. Pradžiai naudoju apie 500-600 ml vandens. Įdedu apie 85 g NaOH ir matau tai, ką sakiau anksčiau; bazė atsiranda apačioje.
Dabar turiu įpilti apie 10-15 g NaCl į 100 ml vandens, kad ji pakiltų į viršų.
Šiek tiek paskaičiuokime.
600 ml vandens - 600 gr, 600 cm3, tankis - 1,0 gr/cm3
15 gr druskos x 6 = 90 gr, 41 cm3, tankis - 2,17 gr/cm3
Galutinis šio vandens NaCl tirpalo tankis yra 1,07 (net neskaičiuoju NaOH likučių!!!, kurie dar labiau padidins tankį).
Tai reiškia, kad FB sluoksnio tankis bus apie 1,05 gr/cm3.
Kaip žmonės mano, paties pagrindo tankis yra apie 0,9.
Panagrinėkime šiuos duomenis anglies atžvilgiu.
Anglies molinis tūris yra 5,3 cm3/molio, o tankis - 2,26 gr/cm3.
Taigi, jei bazės ir anglies mišinio santykis yra 90:10, tuomet tankis bus 0,9 * 90 % + 2,26 * 10 % = 1,04 gr/cm3 - gana artimas anksčiau mano nurodytiems skaičiams.
Tokiais skaičiavimais galima paaiškinti šį reiškinį, tačiau man pernelyg keista, kad kaitinant produktą gaunamas toks didelis karbono kiekis. Man taip pat keista, kad anglis maišosi su baze.
O gal yra koks nors kitas paaiškinimas?