- Reaction score
- 112
Esmu diezgan ziņkārīgs par šo melno savienojumu, kas parādās, kad hidrohlorīds tiek karsēts.
Ņemot vērā tā uzvedību (kļūst melns karsēšanas laikā), es vienmēr domāju, ka tas ir ogleklis, bet nesaprotu, kā tas nonāk šķīdumā tik lielā daudzumā.
Pārbaudīsim šo minējumu empīriski.
Kad es veicu bāzes ekstrakciju, bieži redzu to pašu: melnā bāze nolaižas zem ūdens slāņa.
Piemēram, es gribu iegūt bāzi no 300 gramiem hidrohlorīda. Sākumā es izmantoju apmēram 500-600 ml ūdens. Pievienoju apmēram 85 gramus NaOH, un redzu to, ko jau teicu iepriekš; bāze parādās apakšā.
Tagad man jāpievieno apmēram 10-15 gramu NaCl uz 100 ml ūdens, lai to pārvietotu uz augšu.
Nedaudz aprēķināsim.
600 ml ūdens - 600 gr, 600 cm3, blīvums - 1,0 gr/cm3.
15 gr sāls x 6 = 90 gr, 41 cm3, blīvums - 2,17 gr/cm3.
Šī ūdens NaCl šķīduma galīgais blīvums ir 1,07 (es pat neskaitu NaOH atlikumus!!!, kas vēl vairāk palielinās blīvumu).
Tas nozīmē, ka FB slāņa blīvumam jābūt aptuveni 1,05 gr/cm3.
Kā cilvēki uzskata, pašas bāzes blīvums ir aptuveni 0,9.
Pievērsīsimies šiem datiem attiecībā uz oglekli.
Oglekļa molārais tilpums ir 5,3 cm3/mola, tātad blīvums ir 2,26 gr/cm3.
Tātad, ja bāzes un oglekļa maisījums ir proporcijās 90:10, tad blīvums ir 0,9 * 90 % + 2,26 * 10 % = 1,04 gr/cm3 - diezgan tuvu iepriekš minētajiem skaitļiem.
Šādi aprēķini var izskaidrot šo parādību, bet man tas ir pārāk dīvaini, ka, karsējot produktu, rodas tik liels karbona daudzums. Man ir arī dīvaini, ka ogleklis sajaucas ar bāzi.
Vai, iespējams, ir kāds cits izskaidrojums?
Ņemot vērā tā uzvedību (kļūst melns karsēšanas laikā), es vienmēr domāju, ka tas ir ogleklis, bet nesaprotu, kā tas nonāk šķīdumā tik lielā daudzumā.
Pārbaudīsim šo minējumu empīriski.
Kad es veicu bāzes ekstrakciju, bieži redzu to pašu: melnā bāze nolaižas zem ūdens slāņa.
Piemēram, es gribu iegūt bāzi no 300 gramiem hidrohlorīda. Sākumā es izmantoju apmēram 500-600 ml ūdens. Pievienoju apmēram 85 gramus NaOH, un redzu to, ko jau teicu iepriekš; bāze parādās apakšā.
Tagad man jāpievieno apmēram 10-15 gramu NaCl uz 100 ml ūdens, lai to pārvietotu uz augšu.
Nedaudz aprēķināsim.
600 ml ūdens - 600 gr, 600 cm3, blīvums - 1,0 gr/cm3.
15 gr sāls x 6 = 90 gr, 41 cm3, blīvums - 2,17 gr/cm3.
Šī ūdens NaCl šķīduma galīgais blīvums ir 1,07 (es pat neskaitu NaOH atlikumus!!!, kas vēl vairāk palielinās blīvumu).
Tas nozīmē, ka FB slāņa blīvumam jābūt aptuveni 1,05 gr/cm3.
Kā cilvēki uzskata, pašas bāzes blīvums ir aptuveni 0,9.
Pievērsīsimies šiem datiem attiecībā uz oglekli.
Oglekļa molārais tilpums ir 5,3 cm3/mola, tātad blīvums ir 2,26 gr/cm3.
Tātad, ja bāzes un oglekļa maisījums ir proporcijās 90:10, tad blīvums ir 0,9 * 90 % + 2,26 * 10 % = 1,04 gr/cm3 - diezgan tuvu iepriekš minētajiem skaitļiem.
Šādi aprēķini var izskaidrot šo parādību, bet man tas ir pārāk dīvaini, ka, karsējot produktu, rodas tik liels karbona daudzums. Man ir arī dīvaini, ka ogleklis sajaucas ar bāzi.
Vai, iespējams, ir kāds cits izskaidrojums?