Chem-Safe
Chem-Safe - Energy Control
- Language
- 🇪🇸
- Reaction score
- 25
Aizspriedumi pret narkotikām apgrūtina, un to uzskatīšana par galveno cēloni, kad cilvēkam attīstās vielu lietošanas traucējumi, var apgrūtināt patiesu problēmas saknes noskaidrošanu. Dažiem speciālistiem problemātiska ir gandrīz jebkura narkotiku lietošana, izņemot sabiedrībā pieņemtās. Morālistiska vai pārspīlēta pieeja apgrūtina patieso cēloņu atpazīšanu, izpratni un novēršanu.
Liela daļa vēstījumu par narkotikām ir negatīva rakstura, koncentrējoties tikai uz riskiem un problēmām, nenošķirot tās, kas ir iespējamas un biežas, no tām, kas ir anekdotiskas vai sporādiskas. Daudz mazāk tiek atzīts prieks. Tā rezultātā tiek zaudēta uzticēšanās ekspertiem un netiek identificētas situācijas, kas patiešām ir bīstamas. No otras puses, mēs visi mēdzam uzskatīt savu uzvedību par "normālu", un paštaisnošanās vai pašapmāns ir bieža reakcija, kad rodas grūtības;
Ja cilvēkiem rodas šaubas vai aizdomas, bieži vien profesionāļu komandas ziņā ir novērtēt, vai pastāv vai nepastāv problēma. Patiesībā svarīga ir personīga un dziļa pārdomu veikšana par to, cik lielu gandarījuma pakāpi mūsos rada mūsu uzvedība un ieradumi. Vai prieks ir lielāks par riskiem, kuriem mēs sevi pakļaujam, vai mēs patiesi izjūtam, ka kontrolējam savu dzīvi, un vai tas, ko darām, ļauj mums dzīvot dzīvi tā, kā mēs to vēlamies;
Tas nenozīmē pakļauties nopratināšanai, bet gan uz brīdi apstāties un padomāt par dažiem aspektiem. Iespējams, jums nav nekā, ko mainīt. Iespējams, ka jūs iepriekš neesat sev uzdevis dažus jautājumus. Iespējams, ka dažas lietas varat mainīt paši, ja uzskatāt, ka jums tas ir nepieciešams. Var gadīties arī tā, ka jums ir nepieciešams kaut ko mainīt, bet jums tas neizdodas. Tādā gadījumā var rasties problēma. Dažreiz problēmas ir atrisināmas individuāli, ar laiku vai ar tuvu cilvēku palīdzību. Citos gadījumos var būt noderīgs vai pat nepieciešams profesionālas komandas padoms vai atbalsts;
Dažas pārdomas, ko mēs varam izdarīt:
Liela daļa vēstījumu par narkotikām ir negatīva rakstura, koncentrējoties tikai uz riskiem un problēmām, nenošķirot tās, kas ir iespējamas un biežas, no tām, kas ir anekdotiskas vai sporādiskas. Daudz mazāk tiek atzīts prieks. Tā rezultātā tiek zaudēta uzticēšanās ekspertiem un netiek identificētas situācijas, kas patiešām ir bīstamas. No otras puses, mēs visi mēdzam uzskatīt savu uzvedību par "normālu", un paštaisnošanās vai pašapmāns ir bieža reakcija, kad rodas grūtības;
Ja cilvēkiem rodas šaubas vai aizdomas, bieži vien profesionāļu komandas ziņā ir novērtēt, vai pastāv vai nepastāv problēma. Patiesībā svarīga ir personīga un dziļa pārdomu veikšana par to, cik lielu gandarījuma pakāpi mūsos rada mūsu uzvedība un ieradumi. Vai prieks ir lielāks par riskiem, kuriem mēs sevi pakļaujam, vai mēs patiesi izjūtam, ka kontrolējam savu dzīvi, un vai tas, ko darām, ļauj mums dzīvot dzīvi tā, kā mēs to vēlamies;
Tas nenozīmē pakļauties nopratināšanai, bet gan uz brīdi apstāties un padomāt par dažiem aspektiem. Iespējams, jums nav nekā, ko mainīt. Iespējams, ka jūs iepriekš neesat sev uzdevis dažus jautājumus. Iespējams, ka dažas lietas varat mainīt paši, ja uzskatāt, ka jums tas ir nepieciešams. Var gadīties arī tā, ka jums ir nepieciešams kaut ko mainīt, bet jums tas neizdodas. Tādā gadījumā var rasties problēma. Dažreiz problēmas ir atrisināmas individuāli, ar laiku vai ar tuvu cilvēku palīdzību. Citos gadījumos var būt noderīgs vai pat nepieciešams profesionālas komandas padoms vai atbalsts;
Dažas pārdomas, ko mēs varam izdarīt:
- Kāpēc es lietoju narkotikas un vai es to daru tā, kā es gribētu?
- Cik bieži es to daru? Cik bieži es vēlētos to darīt?
- Vai mans patēriņš laika gaitā mainās, vai es patērēju vairāk nekā agrāk?
- Kāds ir mans sociālais loks? Cik daudz manu draudzību nav saistītas ar narkotikām? Vai man ir brīvais laiks bez narkotiku lietošanas?
- Kādas ir manas attiecības nedēļas laikā ar tiem pašiem cilvēkiem, ar kuriem es ballējos? Vai esmu izmēģinājis dažādas lietas? Vai man tas ir izdevies? Kā es jutos?
- Vai man ir vai ir bijušas finansiālas problēmas saistībā ar narkotiku lietošanu? Cik daudz naudas es tērēju? Vai man ir bijušas grūtības kontrolēt savus tēriņus? Vai esmu darījis lietas, ko parasti nedarītu, lai iegūtu narkotikas?
- Cik bieži pēc ballītes esmu pārstājis pildīt savus pienākumus (darbs, ģimene, mācības...)? Cik bieži man ir bijušas seksuālas attiecības, lietojot narkotikas? Un bez narkotiku lietošanas? Vai šajā ziņā es jūtos apmierināts ar sevi?
- Vai es vielu ietekmē esmu darījis lietas, ko es nedarītu normālos apstākļos? Kā es par to jūtos?
- Ja man ir kāda slikta pieredze, vai es rūpējos par to, lai noskaidrotu, kas notika un kā no tā izvairīties? Vai es zinu riska mazināšanas stratēģijas, bet joprojām tās nepielietoju?
- Vai es plānoju savu patēriņu vai rīkojos instinktīvi? Vai man rūp vielu kvalitāte? Vai piegādātāji ir uzticami, vai es tos pārbaudu?