Eiropā konfiscēts līdz šim lielākais amfetamīna prekursora BMK sūtījums

KokosDreams

Don't buy from me
Resident
Solutions
2
Reaction score
599
Polijas policijas CBI Kriminālpolicijas Gdaņskas nodaļas Kriminālajā departamentā Varšavā ir konfiscēts Eiropā līdz šim lielākais amfetamīna prekursora BMK sūtījums. Tas bija rezultāts ilgstošai izmeklēšanai, ko kopš 2013. gada veica Polijas KIB Gdaņskas nodaļa.

Konfiskācija sastāvēja no 346 zilām kanniņām, katrā no kurām bija 20 litru tilpums, un kopējā konfiscētā daudzuma apjoms bija gandrīz 7 tonnas. Iesaistītais noziedzīgais tīkls bija importējis BMK no Ķīnas uz Poliju, maskējot to kā nejonu virsmaktīvo vielu, alkilpoliglikozīda (APG), sūtījumu. Galvenais aizdomās turētais - Polijas pilsonis - atrodas apcietinājumā Polijā, un viņam izvirzītas apsūdzības par vairākiem noziegumiem, tostarp BMK kontrabandu, naudas atmazgāšanu un dokumentu viltošanu.

BMK (benzilmetilketons, saukts arī par fenilacetonu) ir galvenais prekursors amfetamīna ražošanai. Tas ir iekļauts Eiropas Savienības (ES) sarakstā saskaņā ar Regulu (EK) Nr. 273/2004 par narkotisko vielu prekursoriem un Padomes Regulu (EK) Nr. 111/2005, kurā izklāstīti noteikumi par narkotisko vielu prekursoru tirdzniecības uzraudzību. Tāpēc uzņēmējiem ir jābūt kompetentu iestāžu izsniegtai atļaujai, lai to varētu turēt, importēt vai eksportēt. Pēdējos gados ES nav notikušas lielas BMK konfiskācijas.

BMK var sintezēt arī no tādiem prekursoriem kā APAAN (alfa-fenilacetoacetonitrils). Pēdējos gados APAAN importa apjoms ir bijis ļoti augsts, un tāpēc 2013. gada beigās ES tika ieviesta tā kontrole. Apvienoto Nāciju Organizācijas Narkotisko vielu komisija 2014. gada martā vienbalsīgi nobalsoja par tā nodošanu starptautiskai kontrolei.

Pēc 27. marta konfiskācijas Eiropola slepenās laboratorijas grupas darbinieki 9. aprīlī pabeidza ķīmisko vielu analīzi, kas apstiprināja iepriekšējos policijas Centrālās kriminālistikas laboratorijas rezultātus. Tālākai profilēšanai tika ņemti dažādi BMK paraugi.