Question Porady dotyczące testów LCMS?

muscleup

Don't buy from me
New Member
Reaction score
2
Witam, zwracam się z prośbą o poradę. W zeszłym tygodniu próbowałem opublikować post w sekcji Redukcja szkód, ale nie doczekałem się żadnej odpowiedzi. Mam nadzieję, że ktoś tutaj pomoże mi zrozumieć kilka rzeczy.

Jestem wieloletnim użytkownikiem sterydów anabolicznych. Na tyle długo, że uważam się za część całej społeczności.

Ostatnio zauważyłem, że wielu sprzedawców sprzedaje źle oznakowane produkty. Wierzę, że większość podziemnych laboratoriów, które wykańczają surowe proszki w gotowy produkt, nie ma dostępu do żadnego rodzaju testów laboratoryjnych, więc w wielu przypadkach nawet same laboratoria nie znają jakości wysyłanego produktu. Niestety ma to realny wpływ na wiele osób. Ze sterydami anabolicznymi jest inaczej niż z krótkotrwałym tripem kwasowym. Ludzie manipulują swoimi hormonami, które wpływają na tak wiele procesów zachodzących w organizmie. Większość sterydów jest bardzo bezpieczna, jeśli są stosowane odpowiedzialnie i istnieje ogromna społeczność ludzi, którzy POTRZEBUJĄ hormonów takich jak testosteron do leczenia prawdziwych problemów. Mógłbym tak wymieniać w nieskończoność... a ostatnio trafiłem na kiepski produkt, który naprawdę namieszał mi w głowie.

Mam pieniądze. Dobrze sobie radzę finansowo i byłbym zainteresowany zakupem sprzętu laboratoryjnego do testowania produktów dla siebie i mojej społeczności. Myślę , że potrzebowałbym LCMS, a nawet używane systemy na ebayu wydają się kosztować około 10 tysięcy dolarów.

Ale zakładając, że nie mam nic przeciwko takiemu wydat kowi. Czy posiadanie takiego sprzętu jest w ogóle legalne w Stanach Zjednoczonych? A gdybym go kupił, jak duża byłaby krzywa uczenia się, aby z niego korzystać? Jestem więcej niż pewny, że mógłbym odzyskać koszt sprzętu, oferując społeczności usługi testowania, ale gdzie popełniam błąd? Porady lub wskazówki? Chciałbym poznać opinie kogoś, kto wie, co robi.

- MuscleUp

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
3,081
Deals
1
Witam. W skrócie:
LC-MS to koszt 70-100k usd + ~10% ceny za utrzymanie rocznie. Potrzebujesz do tego wolnostojącego pomieszczenia.
Trzeba znać podstawy chemii i być inżynierem, aby pracować z tym sprzętem. To naprawdę nie jest prosta sprawa.
Można go legalnie używać i kupować bez problemów.

muscleup

Don't buy from me
New Member
Reaction score
2
Dzięki za odpowiedź. Próbowałem zrobić trochę więcej badań i wygląda na to, że większość facetów w świecie sterydów anabolicznych używa HPLC zamiast LCMS do testowania sterydów. Czy to możliwe? Maszyny LCMS wydają się być znacznie tańsze i prawdopodobnie łatwiejsze w użyciu. Jak mogę się dowiedzieć, czy maszyna HPLC przetestuje surowe proszki sterydów anabolicznych i gotowe produkty?

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
3,081
Deals
1
Tak, LC i HPLC mają różne pompy, ale używają tych samych technologii
To błąd, mają też dość wysoką cenę. Jeśli nie jesteś chemikiem/inżynierem, lepiej zleć analizę profesjonalnym laboratoriom.

muscleup

Don't buy from me
New Member
Reaction score
2
Znasz jakieś laboratorium w USA, które pracowałoby nad takimi substancjami pod stołem? W przeciwnym razie większość moich badań wykazała, że prawie wszyscy publikujący wyniki testów na sterydy są HPLC, a nie LCMS.

Wygląda na to, że maszynę HPLC można znaleźć za $2,000-4,000. Czy byłoby możliwe przeszkolenie się do testowania małej listy substancji?