- Reaction score
- 7
Powiem krótko - zwykła procedura "przemywania acetonem, aż zniknie czerwony kolor" NIE wydaje się już działać z tabletkami Sudafed (lub przynajmniej generycznymi SudaGest) 30 mg. Czerwona powłoka to nie tlenek żelaza, a raczej Red #40 Aluminum Lake, który nie jest szczególnie rozpuszczalny w acetonie. JEST rozpuszczalny zarówno w wodzie, jak i bezwodnym etanolu, chociaż nie powinien być - według moich badań powinien być rozpuszczalny tylko w suchym EtOH w ilości 0,001g/100ml. W praktyce jednak jest na tyle rozpuszczalny w suchym EtOH, że moje kryształy pseudoefedryny hcl są czerwonawo-różowe.
W każdym razie, najważniejsze jest to, że mam mnóstwo kryształów chlorowodorku PE, które są zanieczyszczone tą substancją i mam trudności z ich oddzieleniem - czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym zakresie? Albo alternatywnie, czy ktoś ma jakieś doświadczenie z zanieczyszczeniem Red #40 i moskiewską drogą redukcji (I2 + czerwony fosfor) i czy to zaśmieci mój produkt końcowy?
W każdym razie, najważniejsze jest to, że mam mnóstwo kryształów chlorowodorku PE, które są zanieczyszczone tą substancją i mam trudności z ich oddzieleniem - czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym zakresie? Albo alternatywnie, czy ktoś ma jakieś doświadczenie z zanieczyszczeniem Red #40 i moskiewską drogą redukcji (I2 + czerwony fosfor) i czy to zaśmieci mój produkt końcowy?