- Reaction score
- 50
Nauczyłem się al / hg przy użyciu Reynoldsa i zwykle używałem do rozpoczynania reakcji około 30 minut-1 godziny po dodaniu chlorku rtęci, teraz przeszedłem na blachę, a teraz kilka nowych alternatywnych gwoździ aluminiowych 99,99%, odniosłem pewien sukces z arkuszami, ale rozpoczęcie pracy na zimno zajmuje wieczność, nie byłem pewien, czy to odegrało ważną rolę, więc chcę tylko zapytać, co wszyscy myślicie.
Metanol + aluminium + chlorek rtęci w nadmiernych ilościach, zajęło prawie 3 godziny, aby zacząć zauważalnie matowieć, a metanol nie bulgotał. Czy powinienem ogrzać metanol przynajmniej do temperatury pokojowej? Czy sam metanol i chlorek rtęci to dobry wybór, aby zacząć? czy dodanie innego rozpuszczalnika pomogłoby?
al/hg bez nitro
Metanol + aluminium + chlorek rtęci w nadmiernych ilościach, zajęło prawie 3 godziny, aby zacząć zauważalnie matowieć, a metanol nie bulgotał. Czy powinienem ogrzać metanol przynajmniej do temperatury pokojowej? Czy sam metanol i chlorek rtęci to dobry wybór, aby zacząć? czy dodanie innego rozpuszczalnika pomogłoby?
al/hg bez nitro