Najlepszy sposób na wyizolowanie safrolu z olejku eterycznego z sasafrasu

BrownRiceSyrup

Don't buy from me
Resident
Reaction score
30
Więc w końcu mam trochę oleju sasafrasowego i widzę kilka sposobów na zrobienie tego...

Najpopularniejsze wydają się być
liofilizacja safrolu
destylacja próżniowa
ekstrakcja ciecz/ciecz

( https://www.drugtimes.org/ecstasy-3/safrole.html omawia kilka metod, jeśli ktoś jest ciekawy. napisane przez strike eony temu)

Jakie metody się sprawdziły? Jakieś wskazówki? Przemyślenia?

Mam zestaw do destylacji próżniowej i wszystko, co potrzebne, aby przejść z nim prawie każdą drogę... Mam jednak nadzieję, że usłyszę opinie i doświadczenia innych ludzi, zanim zdecyduję się na jakąś metodę...

Loki12

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
26
Temat Vesp:
"nie możesz dostać safrolu? ZAMROŹ GO!"

Przejdź do strony 2 i zacznij czytać od tego miejsca, myślę, że powinieneś znaleźć większość tego, czego potrzebujesz, po prostu przeglądając tę drugą stronę od góry do dołu. Daj mi znać, czy to działa, czy nie!

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,100
Deals
1
Wydaje się, że zamrożenie byłoby świetnym początkiem, a następnie destylacja próżniowa w celu uzyskania klasy odczynnika, co nigdy nie jest straszne, ale może być niepotrzebne, w zależności od tego, co planujesz zrobić dalej

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
2,874
Deals
1
Myślę, że to najlepszy sposób. Cześć.

Loki12

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
26
@BrownRiceSyrup
@G.Patton
W rzeczywistości odniosłem wiele sukcesów z metodą, którą opublikowałem powyżej; od czasu opublikowania mojej odpowiedzi w tym wątku miałem czas na eksperymentowanie.
Nie miałem jednak szczęścia dostać w swoje ręce olejku sassafrass, więc nie mogę bezpośrednio komentować procesu, jednak podczas badania procedury odkryłem, że wybrany przeze mnie olejek eteryczny był znacznie trudniejszy do przetworzenia, a nawet kazano mi się poddać, gdy poprosiłem o pomoc. Wydajność frakcyjnej destylacji próżniowej była słaba, a frakcje były zbyt blisko siebie.
Na koniec rozdzieliłem olej do przezroczystych szklanych butelek o pojemności 1 l i włożyłem je do zamrażarki w mieszkaniu, wydaje mi się, że na początku nic się nie stało, ponieważ w małej lodówce prawie nic nie było, więc uważam, że temperatura nie była wystarczająco niska. Nie miałem też kryształu nasiennego.
Po około 2 tygodniach z oleju utworzył się biały osad, który obserwowano zbrylony i pływający, dodatkowo na jednej ze ścianek butelki, która była umieszczona w zamrażarce w pozycji poziomej, utworzyły się małe kryształki. Olej z poziomej butelki został szybko przelany do innego pojemnika, butelka została zamknięta w temperaturze pokojowej, a kryształy ponownie zamieniły się w ciecz. Pozostałe butelki zostały wyjęte, a olej został zdekantowany bardzo powoli, aby zatrzymać substancję podobną do plemników w butelkach. Butelki pozostawiono do powrotu do temperatury pokojowej i roztopienia znajdującej się w nich substancji (w celu zebrania wszystkich zamrożonych części białego osadu, który teraz pozostał, ale także zaobserwowano, że utworzył się w niewielkich ilościach na ściankach butelek).
Bardzo lżejszy, teraz płynny olej został połączony w jedną mniejszą szklaną butelkę i umieszczony na kolejne 10 lub więcej dni w zamrażarce... Olej ponownie podzielono na 1l i wszystkie butelki ustawiono poziomo.
Wyobraźcie sobie zaskoczenie, gdy po tym czasie otworzyłem zamrażarkę, znalazłem więcej mlecznego osadu pływającego w butelkach z olejem, a mała butelka, w której połączono substancję, była prawie całkowicie stała i krystalizowała piękne kształty na całej wewnętrznej ścianie, na której była położona.

Mogę dać tylko jedną radę, która była przedmiotem dyskusji w wątku, do którego Cię odesłałem; substancja, która mi się skrystalizowała, zrobiła to skutecznie tylko wtedy, gdy została oddzielona od oleju macierzystego. Biała mleczna substancja, która zamarza z olejów, nie przykleja się do dna ani boków, może w wyższych stężeniach by tak było, dla mnie po prostu pływa i trzeba bardzo uważać, aby zdekantować olej i nie wylać z nim mleka. Oddzieliłem prawie wszystko i przeprowadzę więcej testów, gdy będę miał czas, z pewnością chciałbym zamrozić olej i spróbować oddzielić go za pomocą wirówki, jednak po prostu nie mam czasu, aby spróbować wydobyć tę "małą" ilość substancji i bawić się nią, ponieważ mam klientów, których muszę zadowolić na większą skalę. Kiedy znajdę trochę czasu, zbadam to dalej, mam kilka zdjęć, może zrobię wątek, aby oddać się tej społeczności.... Z lepszym sprzętem na pewno ponownie przyjrzę się tej metodzie, ponieważ może wtedy będzie to opłacalne na większą skalę.

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
2,874
Deals
1
Wydaje mi się, że oprócz procedury zamrażania można użyć długiej, energicznej kolumny w celu dokładniejszego przeprowadzenia destylacji.
Byłoby świetnie!

oldkaw

Don't buy from me
New Member
Reaction score
6
Używacie destylatora parowego do oddzielania oleju sasafrasowego od korzeni?

zoom

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0

2-79-790125

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
21
H @BrownRiceSyrup - więc ten link pochodzi z Total Synthesis II Strike'a. Moim zdaniem dobra książka, ale zaczynam mieć co do niej pewne wątpliwości. Eksperymentowałem z moim Sassafras przy użyciu metody 30% kwasu octowego i etanolu, o której wspomina Strike. Na podstawie wielu eksperymentów metoda ta albo nie działa, albo nie mam prawdziwego Sassafras. Jestem więc w trakcie próby znalezienia profesjonalnego testu laboratoryjnego, czy mam Sass, czy nie. Wszelkie rekomendacje będą mile widziane. Jestem ciekawy, jaka jest obecnie najlepsza wypróbowana i prawdziwa metoda izolowania Safrole od metody Sass.

Jedną rzeczą, która się zgadza, jest to, że Illicium Parviflorum zawiera Safrol w liściach i gałęziach. Obecnie na moim podwórku rośnie kilka odmian "Florida Sunshine". Za kilka lat wydobędę z nich cenną substancję i nie będzie wątpliwości, czy mam Safrole, czy nie. W międzyczasie chcę jednak sprawdzić, czy zdobyłem najlepsze połączenie Sass w USA, czy to tylko kolejny pieprzony przekręt.

Nie ma to jak żmudna destylacja frakcyjna przez wiele godzin, pozwalając PdCL mieszać się przez noc w metanolu, radzić sobie z bałaganem hydrochinonu, destylować próżniowo przez wiele godzin i wymyślać pierdolony squat