- Reaction score
- 112
Jestem dość ciekawy tego czarnego związku, który pojawia się po podgrzaniu chlorowodorku.
Biorąc pod uwagę jego zachowanie (czernienie podczas podgrzewania), zawsze myślałem, że jest to węgiel, ale nie rozumiem, w jaki sposób dostaje się on do roztworu w tak dużej ilości.
Sprawdźmy to przypuszczenie empirycznie.
Kiedy ekstrahuję zasadę, często widzę to samo: czarna zasada schodzi poniżej warstwy wody.
Na przykład, chcę wyekstrahować zasadę z 300 gr chlorowodorku. Na początek używam około 500-600 ml wody. Dodaję około 85 gr NaOH i widzę to, co powiedziałem wcześniej; baza pojawia się na dnie.
Teraz muszę dodać około 10-15 gr NaCl na 100 ml wody, aby przesunąć ją w górę.
Policzmy trochę.
600 ml wody - 600 gr, 600 cm3, gęstość - 1,0 gr/cm3
15 gr soli x 6 = 90 gr, 41 cm3, gęstość - 2,17 gr/cm3
Gęstość końcowa tego wodnego roztworu NaCl wynosi 1,07 (nie liczę nawet resztek NaOH!!!, które jeszcze bardziej zwiększą gęstość).
Oznacza to, że gęstość warstwy FB powinna wynosić około 1,05 gr/cm3.
Jak ludzie uważają, gęstość samej bazy wynosi około 0,9.
Podejdźmy do tych danych dla węgla.
Węgiel ma objętość molową 5,3 cm3/mol, co wskazuje na gęstość 2,26 gr/cm3.
Jeśli więc mieszanina zasady i węgla jest w proporcjach 90:10, to gęstość wyniesie 0,9 * 90% + 2,26 * 10% = 1,04 gr/cm3 - całkiem blisko liczb, które podałem wcześniej.
Takie obliczenia mogą tłumaczyć to zjawisko, ale dla mnie jest to zbyt dziwne, aby uzyskać tak dużą ilość węgla podczas podgrzewania produktu. Dziwne jest też dla mnie to, że węgiel miesza się z bazą.
A może jest jakieś inne wytłumaczenie?
Biorąc pod uwagę jego zachowanie (czernienie podczas podgrzewania), zawsze myślałem, że jest to węgiel, ale nie rozumiem, w jaki sposób dostaje się on do roztworu w tak dużej ilości.
Sprawdźmy to przypuszczenie empirycznie.
Kiedy ekstrahuję zasadę, często widzę to samo: czarna zasada schodzi poniżej warstwy wody.
Na przykład, chcę wyekstrahować zasadę z 300 gr chlorowodorku. Na początek używam około 500-600 ml wody. Dodaję około 85 gr NaOH i widzę to, co powiedziałem wcześniej; baza pojawia się na dnie.
Teraz muszę dodać około 10-15 gr NaCl na 100 ml wody, aby przesunąć ją w górę.
Policzmy trochę.
600 ml wody - 600 gr, 600 cm3, gęstość - 1,0 gr/cm3
15 gr soli x 6 = 90 gr, 41 cm3, gęstość - 2,17 gr/cm3
Gęstość końcowa tego wodnego roztworu NaCl wynosi 1,07 (nie liczę nawet resztek NaOH!!!, które jeszcze bardziej zwiększą gęstość).
Oznacza to, że gęstość warstwy FB powinna wynosić około 1,05 gr/cm3.
Jak ludzie uważają, gęstość samej bazy wynosi około 0,9.
Podejdźmy do tych danych dla węgla.
Węgiel ma objętość molową 5,3 cm3/mol, co wskazuje na gęstość 2,26 gr/cm3.
Jeśli więc mieszanina zasady i węgla jest w proporcjach 90:10, to gęstość wyniesie 0,9 * 90% + 2,26 * 10% = 1,04 gr/cm3 - całkiem blisko liczb, które podałem wcześniej.
Takie obliczenia mogą tłumaczyć to zjawisko, ale dla mnie jest to zbyt dziwne, aby uzyskać tak dużą ilość węgla podczas podgrzewania produktu. Dziwne jest też dla mnie to, że węgiel miesza się z bazą.
A może jest jakieś inne wytłumaczenie?