- Language
- 🇹🇷
- Reaction score
- 5
Myślę, że dzisiaj jest mój dzień problemów. Od około 4 dni próbuję wyekstrahować jod z nalewki. Próbowałem 22 razy i odniosłem sukces tylko w 2 przypadkowych próbach i nie zapisałem tych prób. Zapiszę metody, których użyłem i materiały, których użyłem. Zamiast jodu wychodzą brązowawe rzeczy w kawałkach. Szukałem sposobu, jak temu zaradzić, oglądałem filmy i robię to samo, ale nie odniosłem sukcesu.
- Materiały, których używam
- %18 kwas solny
- %3 nadtlenek wodoru
- Wodorotlenek sodu
- Nalewka
W niektórych eksperymentach dodawałem 1gr, 2gr, 3gr NaOH do 5ml wody.
Eksperymentowałem z kwasem solnym, dodając 5 ml, 10 ml, 15 ml, a czasem 25 ml.
Z nadtlenkiem wodoru dodawałem 5 ml, 10 ml, 30 ml i 50 ml.
Dopasowywałem proporcje, o których pisałem tutaj, lub próbowałem dodawać więcej jednego niż drugiego. Zwykle odcedzałem płyn po dodaniu NaOH i zawsze odcedzałem to, co uważałem za żółtawy plastikowy powidon. Zawsze dodawałem kwas solny powoli i zwykle czekałem, aż płyn stanie się prawie czarny. Ok, teraz rozumiem, że NaOH zasaduje nalewkę. HCL ją neutralizuje. Nadal nie rozumiem, co dokładnie robi nadtlenek wodoru. Utlenia się jak żelazo, ale nie wiem jak. W dwóch przypadkowych próbach, które wykonałem, wymieszałem wszystkie składniki losowo i szybko i wyodrębniłem jod. Skąd wiem, że to był jod? Po każdej próbie podgrzałem pozostały materiał i obserwowałem kondensację jodu. Nadal nie rozumiem, dlaczego zamiast jodu powstają brązowawe kawałki. Będę wdzięczny za każdą pomoc w tej sprawie.
- Materiały, których używam
- %18 kwas solny
- %3 nadtlenek wodoru
- Wodorotlenek sodu
- Nalewka
W niektórych eksperymentach dodawałem 1gr, 2gr, 3gr NaOH do 5ml wody.
Eksperymentowałem z kwasem solnym, dodając 5 ml, 10 ml, 15 ml, a czasem 25 ml.
Z nadtlenkiem wodoru dodawałem 5 ml, 10 ml, 30 ml i 50 ml.
Dopasowywałem proporcje, o których pisałem tutaj, lub próbowałem dodawać więcej jednego niż drugiego. Zwykle odcedzałem płyn po dodaniu NaOH i zawsze odcedzałem to, co uważałem za żółtawy plastikowy powidon. Zawsze dodawałem kwas solny powoli i zwykle czekałem, aż płyn stanie się prawie czarny. Ok, teraz rozumiem, że NaOH zasaduje nalewkę. HCL ją neutralizuje. Nadal nie rozumiem, co dokładnie robi nadtlenek wodoru. Utlenia się jak żelazo, ale nie wiem jak. W dwóch przypadkowych próbach, które wykonałem, wymieszałem wszystkie składniki losowo i szybko i wyodrębniłem jod. Skąd wiem, że to był jod? Po każdej próbie podgrzałem pozostały materiał i obserwowałem kondensację jodu. Nadal nie rozumiem, dlaczego zamiast jodu powstają brązowawe kawałki. Będę wdzięczny za każdą pomoc w tej sprawie.