Po co zamawiać coś, co ma niewielkie uzasadnione zastosowanie i otacza go tak ogromna chmura podejrzeń?
W każdym razie, jest to tak łatwe do zrobienia, że aż zadziwiające... Funt tej pięknej, pięknej rzeczy można zsyntetyzować (czy podkreśliłem łatwo) w zaledwie kilka godzin (nie licząc czasu schładzania naczynia reakcyjnego).
Trochę chlorku żelaza jako katalizatora, MeOH, NH4Cl i dH2O w wysokiej temperaturze i pod wysokim ciśnieniem.
W przypadku kilograma lub mniej na raz, znalazłem małe kuchenki nablatowe, które działają idealnie przy niewielkiej modyfikacji, dodaniu SSR i cyfrowego kontrolera PID (Rex-C100).
A dla tych, którzy chcieliby mnie wypytać o szczegóły dotyczące tej łatwej syntezy metyloaminy, o której właśnie wspomniałem i/lub do której nawiązałem...
Użyłbym 2-calowej stalowej rury, która jest gwintowana na każdym końcu, odcinek rury o długości 6-10 cali, który wkręca się w 2-calowy trójnik. Pozostałe dwa otwory są zaślepione gwintowanymi zaślepkami, a koniec rury, który jest gwintowany, ma również gwintowaną zaślepkę. Przy pierwszym użyciu należy zanurzyć w HCL, aby usunąć wszelkie powłoki.
Niezbyt technologiczne, ale dość skuteczne, umieściłbym naczynie rxn pod oponą pojazdu i użył bardzo długiego klucza do rur, możliwie największego, aby otworzyć naczynie....
I właśnie wtedy zasugerowałbym i polecił....to... TFSE (Google lub odpowiednik)
Jeśli chodzi o temperaturę i czas, 2 godziny w 300 ° C... i nigdy nie zauważyłem, aby reakcja była bardzo wybredna w odniesieniu do temperatury lub czasu.
I przez te wszystkie lata, dekady później, wciąż zdumiewa mnie, że czuję się jedyną osobą, która zakochała się w tej konkretnej syntezie.
Gdybym tylko mógł odkryć lub wyprodukować tak prostą jednogarnkową, wysokotemperaturową i wysokociśnieniową syntezę fenyloetyloaminy, jak ta synteza metyloaminy....