Synteza azotynu izopropylu

Witam bb forum, to mój pierwszy post, w którym przedstawiam syntezę azotynu izopropylu, antidotum na cyjanek, które może być bardzo przydatne w przypadku (nie daj Boże) zatrucia tym związkiem. Podobnie, w niektórych przypadkach substancja ta jest używana rekreacyjnie przez osoby LGBTQ+.
Pragnę wyjaśnić, że niniejsza synteza została przygotowana wyłącznie w celach informacyjnych, a nie w celu zachęcania do potajemnego rozmnażania niektórych związków chemicznych, które znajdują się na czarnej liście FBI.
Podobnie, chcę wyjaśnić, że nie jestem ekspertem w dziedzinie chemii, ale raczej praktykantem chemii z nieco większą wiedzą niż moi koledzy z uniwersytetu, a czystość moich produktów jest wystarczająco akceptowalna, a nie godna ubolewania.
PIQrRkE2Tm

Przyrządy do użycia:

-2x500 ml zlewki
-pipeta (do ekstrakcji)
-probówka 200 ml
-butelki komorowe do przechowywania
-waga

Związki do użycia

-180 ml alkoholu izopropylowego (IPA)
-300 ml stężonego kwasu solnego (HCl)
-230 g azotynu sodu (NaNO2)
-180 ml wody destylowanej (dH2O)
- 1 do 2 łyżek wodorowęglanu sodu (NaHCO3)

Zacznijmy od tego, że w zlewce o pojemności 500 ml mieszamy 300 ml 37% kwasu solnego i 180 ml alkoholu izopropylowego. (nazwijmy tę mieszaninę mieszaniną B). Umieszczamy mieszaninę B w lodówce na około 30 minut, aby jej temperatura spadła.
5g2vI1et03
ZL258VrHhD
HTRrUKYve2

W międzyczasie w drugiej zlewce mieszamy 180 ml wody destylowanej i 230 g azotynu sodu. (W przypadku tej syntezy nie miałem wagi, więc po prostu wlałem NaNO2 do dH2O, aż powstała reakcja przesycenia). Dobrze to mieszamy. (Nie zrobiłem zdjęcia mieszanki NaNO2 i dH2O, tylko fazę wodną (potem dodałem NaNO2).

MsZytm1znX
U7Nn2KyYg6

-Po dokładnym wymieszaniu mieszaniny A, dodajemy kroplami schłodzony roztwór B i mieszamy aż do całkowitego dodania.

AUneoltPY0
H8hnswBkIM
JE5Mq24rPW

- Po dodaniu utworzą się dwie warstwy (górna to produkt, którego szukamy)
- Następnie odciągamy górną warstwę za pomocą pipety i przechowujemy ją w zlewce o pojemności 250 ml (nie mam takiej, ale szklanka jest w porządku).

PBjtCHLm0p
U4fSMne3Rv

- Kolejnym krokiem jest wyeliminowanie pozostałości kwasu, który nie przereagował w pełni. W tym celu dodajemy łyżkę wodorowęglanu sodu do naszego produktu i mieszamy, aż nie będzie pęcherzyków powietrza.

E90JvxoyU5

-Gdy nasz azotyn jest już czystszy, następnym i ostatnim krokiem jest zdekantowanie naszego azotynu izopropylu i przechowywanie go w bursztynowych butelkach.
-Ostateczna wydajność wynosi około 110 ml.

QyGNY9BZwO
AvsImolrBS

Dziękujemy za uwagę.
~~WYPRODUKOWANO WYŁĄCZNIE DO CELÓW EDUKACYJNYCH~~.

Attachments

• W26AjiUrcs.jpeg
    W26AjiUrcs.jpeg
    496.8 KB · Views: 47
  • kWSMo0UZsy.jpeg
    kWSMo0UZsy.jpeg
    575.9 KB · Views: 46
  • O15RTPAzMm.jpeg
    O15RTPAzMm.jpeg
    637.7 KB · Views: 62