Czerwone p lub zawartość fosforu zjada jod, a kwas jodowodorowy jest produktem, wraz z (chyba?) pewnymi rzeczami, które są poddawane recyklingowi (hipo?), gazem fosgenowym i wodą?
Nie jest konieczne wytwarzanie mety, jeśli masz już HI (kwas jodowodorowy), ale jest on poddawany recyklingowi i reaguje z każdym jodem, dopóki się nie wyczerpie. Właśnie dlatego można zachować czerwony p i użyć go do kilku gotowań, zanim stanie się nieaktywny (a przynajmniej tak mi powiedziano). Nigdy nie słyszałem, by ktokolwiek był w stanie zachować hipo do innego użytku, więc nie jestem tego pewien. Czerwony p zwykle jest odfiltrowywany z roztworu po reakcji z EP/PSE, a wszelkie pozostałości jodu są neutralizowane tiosiarczanem sodu przed przekształceniem go w HCl.
Nie znam dokładnego mechanizmu i nie mam ochoty dłużej go szukać.... Nie widziałem też zbyt wielu informacji na ten temat, ponieważ jest to "przestarzała" metoda i nikt już nie może się nią przejmować, więc nie jestem do końca pewien, czy czerwony p zregeneruje kwas jodowodorowy po użyciu go do redukcji EP/PSE lub in-situ, czy też może być użyty tylko do reakcji z jodem w celu wytworzenia kwasu jodowodorowego. Być może ktoś, kto naprawdę wie i może to wyjaśnić, będzie nam pobłażliwy...