Question Potrzebujesz pomocy

smdoukeyi

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
3
"Planuję użyć podchlorynu wapnia i etanolu do produkcji chloroformu. Czy mógłbyś doradzić, czy mogę po prostu wymieszać je w stosunku 1:1, czy też są jakieś inne środki ostrożności? Nie mogłem znaleźć odpowiedniej instrukcji obsługi w Internecie. Czy mógłbyś uprzejmie poprowadzić mnie przez ten proces lub wskazać jakieś szczególne środki ostrożności?"

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
312
Deals
1
MbvCWHVnZY

smdoukeyi

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
3
W moim kraju nie mogę kupić acetonu i toluenu, dlatego rozważam wytwarzanie chloroformu jako alternatywnego rozpuszczalnika niepolarnego. Chloroform jest zwykle wytwarzany przy użyciu acetonu, ale ponieważ nie mam dostępu do acetonu, zastanawiam się, czy mogę zamiast niego użyć etanolu i podchlorynu wapnia. Czy do produkcji chloroformu można użyć etanolu i podchlorynu wapnia?

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
312
Deals
1
Może zmywacz do paznokci...! Albo utlenianie izopropanolu, nigdy nie próbowałem, widziałem tylko referencje.

HerrHaber

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
337
Nazywa się to reakcją haloformową i YouTube jest wiarygodnym źródłem. Jedynym niebezpieczeństwem jest silny efekt egzotermiczny, który ogranicza działania do małej skali. Należy więc próbować w rozsądnych partiach, aby nie doprowadzić do utraty kontroli nad ciepłem.