Witam wszystkich.
Próbuję przygotować kwas fenylooctowy z alkalicznej hydrolizy cyjanku benzylu, ale nie udało mi się, mam nadzieję, że możesz mnie poprowadzić w tym procesie.
Prowadziłem badania, ale nie znalazłem zbyt wielu praktycznych informacji.
Na podstawie tego artykułu i tego wątku przeprowadziłem następujący test (na małą skalę):
Procedura:
Zakłada się, że do tego momentu masa reakcyjna jest solą, fenylooctanem sodu; i aby uwolnić kwas, musisz dodać trochę mocnego kwasu, i tu mam pytanie: Ile kwasu trzeba dodać?
Dodałem 30% kwasu solnego do osiągnięcia pH 2 (około 100 ml), ale masa reakcyjna rozdzieliła się na dwie warstwy, jedną oleistą i jedną płynną. Miałem nadzieję uzyskać mieszaninę, którą można przefiltrować, ponieważ w wątku, który wziąłem za odniesienie, napisano, że należy ją umieścić w wirówce.
Może musiałem wykonać dokładnie taką procedurę, jak wspomniano w wątku.
Mam nadzieję, że możesz mi pomóc.
Próbuję przygotować kwas fenylooctowy z alkalicznej hydrolizy cyjanku benzylu, ale nie udało mi się, mam nadzieję, że możesz mnie poprowadzić w tym procesie.
Prowadziłem badania, ale nie znalazłem zbyt wielu praktycznych informacji.
Na podstawie tego artykułu i tego wątku przeprowadziłem następujący test (na małą skalę):
- 100 g cyjanku benzylu
- 220 ml wody
- 25 g wodorotlenku sodu
Procedura:
- Rozpuścić wodorotlenek sodu w wodzie
- Utrzymywałem rozcieńczony roztwór wodorotlenku sodu i cyjanku benzylu w temperaturze wrzenia przez 3 godziny, mieszając
- Po tym czasie powstała jednorodna mieszanina.
- Pozostawiłem roztwór do ostygnięcia i powstało coś w rodzaju ciasta.
Zakłada się, że do tego momentu masa reakcyjna jest solą, fenylooctanem sodu; i aby uwolnić kwas, musisz dodać trochę mocnego kwasu, i tu mam pytanie: Ile kwasu trzeba dodać?
Dodałem 30% kwasu solnego do osiągnięcia pH 2 (około 100 ml), ale masa reakcyjna rozdzieliła się na dwie warstwy, jedną oleistą i jedną płynną. Miałem nadzieję uzyskać mieszaninę, którą można przefiltrować, ponieważ w wątku, który wziąłem za odniesienie, napisano, że należy ją umieścić w wirówce.
Może musiałem wykonać dokładnie taką procedurę, jak wspomniano w wątku.
Mam nadzieję, że możesz mi pomóc.