Question Proszę o pomoc, mam pytania

Blondyna

Don't buy from me
Resident
Language
🇩🇪
Reaction score
6
Witam wszystkich, mam pytania i z góry dziękuję za pomoc. Gdzie mogę dostać suchy aceton lub jak zrobić go bez wody? Kwas siarkowy jaki procent, gdzie mogę go dostać? Czy można go zastąpić innym kwasem? Dlaczego IPA? Strasznie śmierdzi i bardzo długo odparowuje. Dzięki

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,278
Deals
1
Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale w USA sprzedają 100% aceton w każdym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Jako 100% aceton jest on suchy. Pełna moc "stężonego" kwasu siarkowego wynosi 98,3%. 18,4 mol. Podczas wytwarzania kwasu "przepis" opiera się na tej wartości. Można go znaleźć u dostawców przemysłowych, dostawców chemikaliów, w Internecie lub można oczyścić środek do czyszczenia kanalizacji na wiele sposobów. Często jest to 90%. Dlaczego IPA zależy od tego, co robisz. Często powodem jest to, że można go kupić lub łatwo uzyskać 100% czystości

xoxo2.0

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
163
W Ameryce aceton można kupić w dziale farb w każdym sklepie z narzędziami. (Poza Ameryką w lokalnym sklepie z farbami lub sklepie mechanicznym).
Aby go wysuszyć, należy go destylować z jakimś środkiem suszącym, takim jak caso4 (temperatura wrzenia 56 C).
H2SO4 ponownie w sklepie z narzędziami można kupić 35-63%, a następnie skoncentrować. (inne kwasy mineralne są możliwe, ale zależy to od syntezy).
Odparowanie IPA nie zajmuje dużo czasu (jeśli jest suchy), jeśli uważasz, że IPA śmierdzi, powinieneś po prostu zostawić chemię. (Używaj wyciągu lub otwartego otworu wentylacyjnego).

nie bądź głupi i nie umieraj. weź kilka wykładów wideo z Chemplayer lub 1000 filmów na youtube i przeczytaj kilka podręczników laboratoryjnych z chemii organicznej.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,278
Deals
1
Jesteś w Stanach Zjednoczonych? Oczywiście wszystko, co powiedziałeś, nie jest nieprawdą. Czy jest jakaś korzyść z kupowania acetonu do rozcieńczania farby i suszenia go zamiast kupowania 100% acetonowego zmywacza do paznokci? To samo pytanie dotyczy kwasu siarkowego. Jeśli nie kupisz go od Grainger Grizzly, innych dostawców przemysłowych lub chemicznych, może wymagać stężenia (często nie w zależności od potrzebnej siły molowej), czy jest jakaś korzyść z rozpoczęcia od mniej skoncentrowanej formy? Izopropanol zwykle wymaga suszenia, ale można go zasolić, co jest bardzo łatwe. Pytam, ponieważ chcę korzystać z najlepszych dostępnych produktów, a być może obecnie nie korzystam.

xoxo2.0

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
163
O co tutaj chodzi, oznaczając mnie.
  1. Nie kupujesz litrów zmywacza do paznokci i jest on dość drogi (nie jest też 100%) w porównaniu do sklepu z narzędziami, który można kupić luzem i jest dość tani.
  2. nikt nie sprzeda ci 99,3% H2SO4, a jeśli ktoś to zrobi, zachowaj odpowiedni dystans. nie ma zbyt wielu zastosowań dla tego stężenia. a nawet w syntezie leków nie potrzebujesz tego.
Nie trać czasu na pisanie odpowiedzi na siłę. pracuj nad odpowiedziami odpowiedniej jakości, a nie tylko BS.

41Dxflatline

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Solutions
1
Reaction score
155
Kupowanie całkowicie suchego acetonu jest tak samo głupie, jak kupowanie absolutnego etanolu. Nawet jeśli znajdziesz trochę acetonu, to i tak jest on higroskopijny, więc pozostanie taki, dopóki go nie otworzysz.