Reakcja Akabori-Momotani

rampage

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
39
znalazłem ten artykuł
Szczegółowe badania nad reakcją Akabori-Momotani w celu
syntezy stymulantów typu amfetaminy: Część 2
w której N-metyloalanina reaguje z benzaldehydem i wytwarza mieszaninę pseudoefedryny.
otrzymano mieszaninę pseudoefedryny i efedryny,
czy ktoś ma jakieś informacje na temat tej syntezy, jestem bardzo zainteresowany

rampage

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
39
Nie mogę znaleźć odpowiedniego przepisu na to, czy ktoś zna wagi chemikaliów do syntezy partii

rampage

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
39
Znalazłem, czy ktoś może zweryfikować ten przepis, dziękuję

Attachments

• SM9OaVzbET.pdf
    22 KB · Views: 346

rampage

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
39
Czy ktoś mógłby polecić, ile dmso należy użyć?

rampage

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
39
znalazłem to w książce festers

Preferowaną procedurą jest reakcja jednego mola benzaldehydu z dwoma molami N
metyloalaniny w rozpuszczalniku
rozpuszczalniku DMSO. Weźmy przykład na małą skalę, używając 30 ml benzaldehydu. Będzie on
reagować z 60
gramami N-metyloalaniny, dając około 25 do 30 gramów mieszaniny efedryny i pseudoefedryny.
pseudoefedryny
chlorowodorku pseudoefedryny.
Teraz umieść 250 ml DMSO w odpowiednim naczyniu grzewczym, takim jak kolba okrągłodenna
z chłodnicą zwrotną
chłodnicą zwrotną ... lub lampą lawową, jeśli jesteś gettem ... dodaj mieszadło magnetyczne ... i 60 gr N
metyloalaniny.
Następnie dodać 10 ml z 30 ml benzaldehydu. Najlepiej dodawać go porcjami, aby zaoszczędzić na
całkowitą
ilość użytego rozpuszczalnika DMSO. Sprawia to, że czyszczenie na końcu reakcji jest znacznie
bardziej praktyczne.
Podgrzać mieszaninę do około 130 C, jeśli używa się piperonalu, ale benzaldehyd będzie reagował w niższej temperaturze.
niższej
temperaturze. Poszukaj musowania C02 jako wizualnej wskazówki i wybierz niższą temperaturę.
temperaturę. Niech
przez około godzinę, a następnie dodaj kolejne 10 ml z 30 ml całkowitej ilości benzaldehydu.
Niech
podobnie musować przez godzinę przed dodaniem ostatniej 10 ml porcji benzaldehydu.
Po dodaniu ostatniej porcji benzaldehydu, pozostawić mieszaninę do ogrzania do najniższej temperatury musowania.
temperatury, a następnie
powoli zwiększać temperaturę. Maksymalna temperatura z benzaldehydem powinna wynosić około 130 C. Piperonal
reagowałby
Piperonal reaguje znacznie łatwiej, ale pozwól mieszaninie musować do zakończenia reakcji. Nie dłużej niż 6
godzin na tym
etapie reakcji. Wystarczy zwiększyć temperaturę, aby rozpocząć reakcję.
Teraz nowa część reakcji (właśnie odkryta), "ocet", tak, naprawdę tani
destylowany biały
ocet w sklepie spożywczym, znacznie zwiększa wydajność, rozbijając kompleks dimeru, który tworzy produkt.
produktu.
W tej skali dodaj 500 do 600 ml tego taniego octu ze sklepu spożywczego i zawiruj, aby go wymieszać.
Następnie dodać od
50 do 100 ml toluenu lub ksylenu. Ten rozpuszczalnik służy jako łapacz dla BS, których nie chcemy.
Zauważysz, że po dodaniu dwóch objętości octu, toluen lub ksylen tworzą teraz warstwę na powierzchni.
warstwę na
na wierzchu DMSO i warstwy produktu. Jest to ważne, ponieważ jest to łapacz śmieci. Mieszanina
teraz musi być
podgrzać do temperatury wrzenia refluksu przez 3 do 6 godzin, aby rozbić dimer i dać
większą wydajność
chce.
Mieszaninę należy delikatnie ogrzewać do wrzenia przez trzy do sześciu godzin. Następnie pozostawić do ostygnięcia. To rozbiło dimer.
dimer.
Dodaj do mieszaniny około szklanki kwasu solnego i wymieszaj. To
zapewni
że cała efedryna pozostanie poza warstwą toluenu.
Teraz umieść reakcję w lejku septycznym i wstrząśnij. Niech to się uspokoi, a warstwa toluenu na górze
warstwa toluenu
będzie zawierała bzdury i nieprzereagowany benzaldehyd. Odłóż to na bok do dalszej pracy, warstwa wody
pod spodem ma
produkt.
Następnie podstaw roztwór DMSO i wody zawierający efedrynę i pseudoefedrynę.
Dodać
roztwór ługu, mieszając i wstrząsając, aż pH osiągnie wartość 13 plus. Nie powinno to wymagać
ługu
aby osiągnąć ten poziom. Następnie dodaj około 100 ml toluenu lub ksylenu, aby wytrącić produkt.
Zapisz. Wyekstrahować
ponownie 50 ml toluenu lub ksylenu.

Przemyć połączone ekstrakty wodą, aby pozbyć się DMSO, a następnie pozostawić do
pozbyć się wody i
następnie przenieść do suchej zlewki bez kropelek wody i bąbelkować suchym HCL, aby uzyskać
około 30 gramów
czystej mieszaniny pseudoefedryny i efedryny w postaci kryształów chlorowodorku. Trzymać wodę z dala
z suchej mieszaniny HCI
bąbelkującej mieszaniny!

WillD

Expert
Reaction score
1,054
Tak, znamy tę syntezę. Możesz napisać do mnie na DM, postaram się pomóc, a gotową syntezę możesz napisać w tym temacie.

rampage

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
39
cześć william jak mogę się z tobą skontaktować (bezpośrednia wiadomość?), czy po prostu najechać kursorem na twoje imię i rozpocząć rozmowę? głupie pytanie wiem

rampage

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
39
Czy ktoś ma doświadczenie z tą syntezą? Wszelkie sugestie będą mile widziane.

rampage

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
39
Cześć, potrzebuję pomocy, miałem dwie próby tej syntezy (głównie wersja festers) i potrzebuję pomocy? Zaczynam ponownie od zera.
oto kolejna wersja syntezy, którą próbuję przeprowadzić, ale mam kilka pytań!

Synteza efedryny/psuedoefedryny
Synteza efedryny
Efedryna została zsyntetyzowana przy użyciu procedury opisanej przez Paintera i Pigou [7] z niewielkimi modyfikacjami.
niewielkimi modyfikacjami.

Mieszanina N-metyloalaniny (1 g) i benzaldehydu (1,2 ml) w DMSO była
mieszano i ogrzewano w temperaturze 130°C przez 1 godzinę. Roztwór kwasu octowego (5%, 10,3 ml) dodano do mieszaniny reakcyjnej i refluksowano.
do mieszaniny reakcyjnej i poddano działaniu wrzenia. Po 4 godzinach mieszaninę pozostawiono do ostygnięcia. DCM (50 mL)
dodano do mieszaniny i ekstrahowano 3 x 50 ml H2O. pH fazy wodnej
skorygowano do 10 za pomocą 10% NaOH (aq) i ekstrahowano 3 x 60 ml DCM. Połączone ekstrakty
połączone ekstrakty DCM wysuszono nad bezwodnym siarczanem sodu i odparowano do
do sucha pod zmniejszonym ciśnieniem, uzyskując efedrynę/pseudoefedrynę (0,79 g) jako białe,
woskowate ciało stałe.

1. ile dmso powinienem użyć? 250 ml?
2. n-metylo-dl-alanina 25gms?
3. benzaldehyd 30 ml?
4. refluks w temperaturze 120-130 stopni Celsjusza, aż reakcja przestanie musować Co2 (40-60 minut)
5. 5% roztwór kwasu octowego 280 ml?
6. refluks przez 4 godziny?
7. pozostawić do ostygnięcia w słoiku o pojemności 1 litra.
teraz to jest miejsce, w którym jestem trochę zdezorientowany!
dcm (50ml) jest dodawany do mieszaniny i ekstrahowany 3 x 50ml porcjami H20, czy dcm jest oddzielany, a następnie płukany h2o, czy też dcm wchłania produkt, a następnie płukany h2o, a produkt wraca do warstwy h2o? czy istnieje potrzeba zmiany ph na tym etapie?
czy następnie dostosowuję ph mieszaniny wody do ph 10 za pomocą 10% roztworu naoh? następnie ekstrahować 3 x 60-100 ml porcjami dcm? połączyć ekstrakty dcm i wysuszyć bezwodnym siarczanem magnezu? następnie od tego momentu odparowuję do sucha i mam nadzieję, że otrzymam białą woskową substancję stałą, czy istnieje procedura, aby ją skrystalizować?

moje poprzednie dwie próby zakończyły się niepowodzeniem, skończyłem z okropnym tłustym / woskowym ciemnopomarańczowym bałaganem, który próbował syntezy festerów, nie dobrze! 6 godzin to za długo

jeśli któryś z ekspertów mógłby mi pomóc, byłoby to bardzo mile widziane lub jeśli na tej stronie są inni starsi faceci lub dziewczyny, które ktoś mógłby polecić, czy mógłbyś skierować mnie do nich, abym mógł uzyskać odpowiedzi, których szukam?

skyjar

Don't buy from me
Member
Language
🇺🇸
Reaction score
0
Napisz do mnie, chciałbym przedyskutować to ze mną

Twój profil nie jest widoczny dla innych, wyłączyłeś możliwość wysyłania wiadomości pm.