- Reaction score
- 1
Zgodnie z tytułem: Próbowałem wymyślić stereoselektywną syntezę, ale utknąłem w jednym punkcie, w którym muszę usunąć karbonyl. Przekształcenie go w alkohol zniweczyłoby cel selektywności. Teraz, gdziekolwiek szukam informacji, to tylko ludzie ostrzegają przed preferowaniem jakiegokolwiek innego sposobu i ostrzegają przed rakotwórczymi właściwościami hydrazyny (+ utrzymywanie jej w temperaturze 200+ ° C, podczas gdy jest wystarczająco lotna nawet w temperaturze pokojowej + wrzący roztwór KOH). Zwiększenie skali do 100+g wydaje się czymś, co zrobiłoby bardzo niewiele osób: czy istnieje sposób, aby nie umrzeć? Nie mam też laboratorium, więc nie mogę tego zrobić nawet pod okapem (cóż, nadal trzeba go zbudować, ale ze względów budżetowych okap jest zwykle dodawany tylko wtedy, gdy jest potrzebny)
Alternatywą byłby Clemmensen, ale wymaga rtęci. Naprawdę, jak mógłbym usunąć ten pieprzony tlen bez konieczności pisania testamentu na wszelki wypadek?
Alternatywą byłby Clemmensen, ale wymaga rtęci. Naprawdę, jak mógłbym usunąć ten pieprzony tlen bez konieczności pisania testamentu na wszelki wypadek?