`` Prepararea nitroetanului
de Gerard Desseigne & Henri Giral
Se încarcă balonul de reacție cu:
26,5 g (0,0625 * 3moli) de K2CO3 de calitate tehnică dizolvat în 137 g de apă
320 g de nitrit de sodiu 97% tehnic
6 ml de alcool cetil-oleic sau alcool oleicm (agent antispumant)
Volumul amestecului este de aproximativ 420 ml
Amestecul se încălzește pe o baie la 130C cu agitare. Pâlnia de adiție
se încarcă cu 750 ml de soluție apoasă de 444 g (3moli) de sulfat de sodiu și etil
sulfat de sodiu. Soluția se adaugă la amestecul de reacție timp de 50-60 minute la o
rată adecvată pentru a menține amestecul de reacție la 125-130C, cu
agitație energică.
Distilarea nitroetanului începe atunci când se începe adăugarea.
Când adăugarea de NaEtSO4 este completă, se adaugă 100 ml de apă timp de 10 minute.
Distilatul se separă în 2 straturi. Poate fi distilat la 760 mmHg cu o coloană de distilare. Distilarea începe la 30C. Tot ce este sub 74C se aruncă. Temperatura trebuie să se stabilizeze
la 87C și distilarea este oprită la 99,8C.
Randamentul nitroetanului: 96 g (1,28 moli), 42,6% pe bază de NaEtSO4
Am încercat atât distilarea uscată, cât și cea descrisă mai sus (soluții amestecate). De fiecare dată am obținut mai puțin de o jumătate de ml, dar, din nou, am început cu câte 2 g de nitrit și Na-etilsulfat.
72 de grame de NaEtSO4 se află în acest moment în desicatorul meu. Să vedem cum merge data viitoare. BTW pericolul EtONO este nou pentru mine. Oh, iar NaEtSO4 a fost preparat din sulfuric, everclear, var și sodă, așa cum este descris în Rhodium's "nitroalkane preparation FAQ". ``
Am găsit o sinteză la scară mai mare, după cum urmează. Pot folosi alți inhibitori de spumă decât alcoolul cetil oleic sau alcoolul oleic folosit aici?