Dvadsaťročný nárast počtu úmrtí na metamfetamín v Austrálii

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
234
XJTNkmyOjP

Štúdia, ktorú viedol Oisin Stronach z Monash University spolu s odborníkmi z Burnet Institute a Curtin University, ponúka komplexnú analýzu úmrtnosti súvisiacej s metamfetamínom a odhaľuje komplexnú a vyvíjajúcu sa krízu verejného zdravia. V štúdii sa analyzovalo 8 812 úmrtí súvisiacich s metamfetamínom v Austrálii v rokoch 2001 až 2020, pričom sa použili údaje z Národného koronálneho informačného systému. Zistilo sa v nej niekoľko kritických trendov:

Rastúca úmrtnosť: Štúdia zistila výrazný nárast úmrtí súvisiacich s metamfetamínom počas dvoch kľúčových období: 2001 - 2006 a 2009 - 2016. V poslednej fáze, od roku 2017 do roku 2020, došlo k miernemu poklesu, ale celkový trend zostáva znepokojujúci.

Neúmyselná drogová toxicita: Takmer polovica úmrtí (49,8 %) bola spôsobená neúmyselnou drogovou toxicitou, ktorá často zahŕňala metamfetamín v kombinácii s inými látkami, ako sú opioidy a benzodiazepíny. Štúdia zdôraznila, že k týmto úmrtiam významne prispela zvýšená dostupnosť a užívanie kryštalického metamfetamínu vysokej čistoty.

Úmyselné sebapoškodenie: Úmyselné sebapoškodenie vrátane samovrážd predstavovalo 23,3 % úmrtí, pričom v období rokov 2009 až 2014 došlo k výraznému nárastu počtu obesení. Tento trend poukazuje na prelínanie sa problémov duševného zdravia a užívania metamfetamínu, čo zdôrazňuje naliehavú potrebu integrovaných služieb v oblasti duševného zdravia a užívania látok.

Prirodzené príčiny a kardiovaskulárne riziká: Počet úmrtí z prirodzených príčin, najmä na choroby obehovej sústavy, naďalej stúpal, najmä u osôb vo veku 40 a 50 rokov. Štúdia naznačuje, že dlhodobé užívanie metamfetamínu môže mať závažné dlhodobé účinky na kardiovaskulárne zdravie a prispievať k predčasnej úmrtnosti.

Demografické rozdiely: Výskum poukázal aj na demografické rozdiely, pričom neúmerne postihnuté sú osoby mužského pohlavia a osoby v metropolitných a regionálnych oblastiach. Medián veku zomrelých sa zvýšil z 29 rokov v roku 2001 na 44 rokov v roku 2022, čo poukazuje na starnutie populácie užívateľov metamfetamínu.

Dôsledky pre verejné zdravie a politiku

Zistenia tejto štúdie majú hlboké dôsledky pre politiku verejného zdravia v Austrálii. Rastúca miera úmrtí súvisiacich s užívaním metamfetamínu, najmä v dôsledku toxicity drogy a prirodzených príčin, si vyžaduje mnohostranný prístup k znižovaniu škôd a liečbe. Výskumníci sa zasadzujú za:

Rozšírené služby znižovania škôd: Štúdia zdôrazňuje potrebu väčšieho počtu zariadení na injekčnú aplikáciu pod dohľadom a miestností na konzumáciu drog v celej Austrálii. Tieto zariadenia by mohli zohrávať kľúčovú úlohu pri prevencii úmrtí na predávkovanie a prepojení užívateľov s dôležitými zdravotníckymi službami.

cielené kardiovaskulárne vyšetrenia: Vzhľadom na rastúci počet úmrtí na choroby obehovej sústavy štúdia navrhuje včasný kardiovaskulárny skríning užívateľov metamfetamínu, najmä tých, ktorí majú viac ako 40 rokov, s cieľom odhaliť a riešiť ochorenia súvisiace so srdcom skôr, ako sa stanú smrteľnými.

Integrované služby v oblasti duševného zdravia a užívania návykových látok: Nárast počtu samovrážd medzi užívateľmi metamfetamínu poukazuje na potrebu lepšej integrácie služieb v oblasti duševného zdravia a liečby drogových závislostí. Naliehavo sú potrebné prispôsobené stratégie prevencie samovrážd, ktoré sa zameriavajú na špecifické potreby užívateľov metamfetamínu.

Záver

Keďže Austrália zápasí s pretrvávajúcou metamfetamínovou krízou, táto štúdia poskytuje kľúčový plán na riešenie komplexných problémov, ktoré táto silná droga predstavuje. Vzhľadom na to, že užívanie metamfetamínu sa naďalej vyvíja, výskumníci zdôrazňujú význam adaptívnych a na dôkazoch založených intervencií na zníženie ničivého vplyvu na jednotlivcov a komunity.

Podrobnejšie zistenia celej štúdie sú k dispozícii v časopise International Journal of Drug Policy

cofita666

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
40
Trochu desivé je, že takmer polovica ľudí zomiera duo toxicity metamfetamínu s miešaním opiátov ,benzo...
Vždy som dostal benzo, ak som použil stimulans

😨🤞

Vďaka za informačný text 🌛

handle

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
77
To, čo svet teraz potrebuje, je ❤️ láska sladká ❤️ láska. Je to jediná vec, ktorej je jednoducho príliš málo.

miner21

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
254
Buďte v bezpečí a testujte svoje lieky

DMTrott

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
39
Na základe ničoho iného ako anekdotických príbehov a rozhovorov s Austrálčanmi mám dojem, že pervitín je tam relatívne (a výrazne) populárnejší ako v Európe alebo USA. Ak je to skutočne tak (a nemusí to tak byť), zaujímalo by ma, prečo je to tak. Predpokladal by som, že kokaín je kvôli logistike prepravy mimo hry, ale nie som si istý, pokiaľ ide o iné psychoaktívne možnosti.

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
234
Ide o zaujímavé informácie. Potrebujeme niekoho z miestnych obyvateľov, aby sme získali podrobnosti

DMTrott

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
39
Jednu poznámku o znižovaní škôd by som možno mal tiež uviesť: zo všetkých drog, ktoré som kedy užil, a to je 182, som zistil, že metamfetamín je najviac náchylný na nutkavé opätovné dávkovanie. Nech som mal akúkoľvek zásobu, pokračoval som v šnupaní, až kým sa celá nevytratila.

Našťastie som mal k dispozícii len 100 mg, čo bolo dosť, ale bez tohto zabudovaného obmedzenia by som jednoducho neprestal. Hoci som zistil, že tento problém existuje aj pri iných stimulantoch, zistil som, že túžba s týmto bola výrazne intenzívnejšia.

Paracelsus

Addictionist
Reaction score
234
Metamfetamín je oveľa neurotoxickejší ako väčšina stimulantov a spôsobuje nezvratné poškodenie mozgových buniek. Vedie k výraznému úbytku dopamínových a serotonínových neurónov, najmä v oblastiach, ako je striatum a prefrontálna kôra, ktoré sú rozhodujúce pre náladu, motiváciu a poznávanie. Kokaín, hoci tiež ovplyvňuje dopamín, má pri krátkodobom užívaní zvyčajne reverzibilnejší vplyv. Amfetamín a MDMA tiež ovplyvňujú dopamínový a serotonínový systém, ale schopnosť metamfetamínu spôsobiť dlhodobú alebo trvalú neurodegeneráciu je oveľa väčšia.

Metamfetamín vyvoláva nadmerné uvoľňovanie dopamínu, čo vedie k prudkému nárastu mozgovej aktivity. Tento nárast časom vyčerpá zásoby dopamínu a poškodí terminály dopamínových neurónov. Toto poškodenie sa spája s poruchou motorických funkcií, poklesom kognitívnych funkcií a poruchami nálady.

Okrem toho užívanie pervitínu vyvoláva chronický zápal v mozgu aktiváciou mikroglie (imunitných buniek v mozgu). To vedie k dlhodobému neurozápalu, ktorý prispieva k ďalšiemu poškodeniu neurónov. Kokaín a iné stimulanty zvyčajne neaktivujú gliové bunky v rovnakej miere.

V neposlednom rade pervitín vyvoláva vysokú úroveň oxidačného stresu, čo je stav, pri ktorom sa v mozgu hromadia škodlivé reaktívne formy kyslíka (ROS). Toto oxidačné poškodenie je hlavným faktorom neurotoxicity, vedie k odumieraniu buniek a poškodeniu hematoencefalickej bariéry.