- Reaction score
- 112
Som celkom zvedavý na túto čiernu zlúčeninu, ktorá sa objavuje pri zahrievaní hydrochloridu.
Vzhľadom na jej správanie (sčernanie pri zahrievaní) som si vždy myslel, že je to uhlík, ale nechápem, ako sa dostáva do roztoku v takom obrovskom množstve.
Overme si túto domnienku empiricky.
Keď robím extrakciu bázy, často vidím to isté: čierna báza zostupuje pod vrstvu vody.
Napríklad chcem extrahovať bázu z 300 gr chlorovodíka. Na začiatok použijem asi 500-600 ml vody. Pridám asi 85 g NaOH a vidím to, čo som povedal predtým; báza sa objaví na dne.
Teraz musím pridať asi 10-15 gr NaCl na 100 ml vody, aby som ju posunul nahor.
Trochu si to spočítajme.
600 ml vody - 600 gr, 600 cm3, hustota - 1,0 gr/cm3
15 gr soli x 6 = 90 gr, 41 cm3, hustota - 2,17 gr/cm3
Konečná hustota tohto vodného roztoku NaCl je 1,07 (dokonca nepočítam zvyšky NaOH!!!, ktoré ešte zvýšia hustotu).
To znamená, že hustota vrstvy FB bude približne 1,05 gr/cm3.
Ako sa ľudia domnievajú, hustota samotného základu je približne 0,9.
Priblížme si tieto údaje pre uhlík.
Uhlík má molárny objem 5,3 cm3/mola, čo znamená hustotu 2,26 gr/cm3.
Ak je teda zmes bázy a uhlíka v pomere 90:10, potom je hustota 0,9 * 90 % + 2,26 * 10 % = 1,04 gr/cm3 - dosť blízko k číslam, ktoré som uviedol predtým.
Takýto výpočet môže vysvetliť tento jav, ale pre mňa je príliš zvláštne, že pri zahrievaní výrobku vzniká také veľké množstvo karbónu. Je pre mňa tiež zvláštne, že sa uhlík mieša so základom.
Alebo možno existuje nejaké iné vysvetlenie?
Vzhľadom na jej správanie (sčernanie pri zahrievaní) som si vždy myslel, že je to uhlík, ale nechápem, ako sa dostáva do roztoku v takom obrovskom množstve.
Overme si túto domnienku empiricky.
Keď robím extrakciu bázy, často vidím to isté: čierna báza zostupuje pod vrstvu vody.
Napríklad chcem extrahovať bázu z 300 gr chlorovodíka. Na začiatok použijem asi 500-600 ml vody. Pridám asi 85 g NaOH a vidím to, čo som povedal predtým; báza sa objaví na dne.
Teraz musím pridať asi 10-15 gr NaCl na 100 ml vody, aby som ju posunul nahor.
Trochu si to spočítajme.
600 ml vody - 600 gr, 600 cm3, hustota - 1,0 gr/cm3
15 gr soli x 6 = 90 gr, 41 cm3, hustota - 2,17 gr/cm3
Konečná hustota tohto vodného roztoku NaCl je 1,07 (dokonca nepočítam zvyšky NaOH!!!, ktoré ešte zvýšia hustotu).
To znamená, že hustota vrstvy FB bude približne 1,05 gr/cm3.
Ako sa ľudia domnievajú, hustota samotného základu je približne 0,9.
Priblížme si tieto údaje pre uhlík.
Uhlík má molárny objem 5,3 cm3/mola, čo znamená hustotu 2,26 gr/cm3.
Ak je teda zmes bázy a uhlíka v pomere 90:10, potom je hustota 0,9 * 90 % + 2,26 * 10 % = 1,04 gr/cm3 - dosť blízko k číslam, ktoré som uviedol predtým.
Takýto výpočet môže vysvetliť tento jav, ale pre mňa je príliš zvláštne, že pri zahrievaní výrobku vzniká také veľké množstvo karbónu. Je pre mňa tiež zvláštne, že sa uhlík mieša so základom.
Alebo možno existuje nejaké iné vysvetlenie?