Má to skutočne zmysel?

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Ahojte, chlapci,
Mám hádam dve otázky, ale obe sa týkajú toho istého predmetu - etylsulfátu sodného.
Dobre, takže po prvé - má táto syntéza zmysel?

Viem, že zmiešaním kyseliny sírovej a azeotropného 98 % etanolu sa vytvorí kyselina sulfónová a odtiaľ sa v podstate bazifikuje, odparí a rexuje, aby sa zbavila nečistôt.
Existuje o tom veľa dokumentov a som si istý, že to funguje, mám však len 85 % kyselinu sírovú.
Budem musieť urobiť strašidelnú destiláciu kyseliny sírovej, aby to fungovalo? Neskôr sa v experimente používa voda, ale pokiaľ viem, pri prvom zmiešaní kyseliny sírovej a etanolu sa vytvára kyselina sulfónová, ktorá je podľa mňa vratná rxn v závislosti od obsahu vody.
Nebude to príliš veľa vody, ak ju použijeme len tak?

samozrejme, ak je prvá syntéza skutočne správna - je to jednoduchšie a menej nebezpečné!

len som si myslel, že využijem vaše skúsenosti namiesto toho, aby som slepo nasledoval nejakého chlapíka z pootube!

Vďaka chlapci!

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,100
Deals
1
Pýtate sa, či je v 85 % H²SO⁴ príliš veľa vody? Nie, nie je v ňom žiadna voda, ak je to vaša otázka. Veľmi konkrétny dôvod.

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Myslím, že som primárne žiadal ľudí, aby si pozreli to video na YouTube a povedali mi, či je to vedecké, pretože mne to pripadá ako "bro science".
iv videl, že sa to úspešne robí (ako pri syntéze etylsulfátu sodného) a je to podložené dokumentmi len zmiešaním kyseliny sírovej s etanolom a následným bazifikovaním (kyselina/zásada RXN), ktoré je reverzibilné v závislosti od obsahu vody (verím - musím to napísať do vlastnej laboratórnej knihy a rozdeliť to na vhodné kroky, aby som to nepokazil - namiesto toho, aby som stále vyskakoval na video na pootube)
Čítam dokumenty a patenty, ale zistil som, že sa učím oveľa rýchlejšie a že mi to oveľa lepšie utkvie v hlave a jednoducho mi to docvakne, keď to vidím hotové. Ospravedlňujem sa za toľko odpovedí - ako som povedal, trochu sa bojím začať bez toho, aby som si vydestiloval H2SO4 - nedôverujem si s takmer 400c vriacou čistou kyselinou v mojom plášti alebo úprimne povedané kdekoľvek v mojej blízkosti!
Mimochodom, milujem tvoje používateľské meno!

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Aha, tiež som ho požiadal, aby si prešiel vedu a uviedol mi rovnicu, ale zatiaľ neodpovedal. V druhom videu (o kyseline sírovej), ktoré som si pozrel včera - ako hovorím, budem si ho musieť pozrieť ešte raz a urobiť si poznámky, ALE on prechádza rovnice na bielej tabuli narezané na jeho videá. Naozaj užitočný chlapík. Som prekvapený, že nezakázali jeho kanál v skutočnosti, ale hej ho

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Áno, myslím, že to je jedna z mojich otázok - tá druhá polovica. Zaujímalo ma, či má zmysel prvá syntéza - refluxovanie takého čistého etanolu, aký sa dá získať s bisulfátom sodným, a potom ho, myslím, odfiltroval a pokračoval tak, ako v druhej práci až po pridaní síry do etanolu. Len nechápem, ako by to mohlo dávať zmysel...

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Takže hádam, bude 85 % kyselina sírová (bez ohľadu na to, s čím sa zmieša - pomohlo by mi, keby ste mi mohli povedať, prečo by to nemala byť voda, či by reagovala?) dostatočne silná na to, aby fungovala na výrobu kyseliny sulfónovej potrebnej na ďalší krok - hádam by mala, ak sa zmieša s inými vecami, určite po jej zreagovaní môžem rex. Viem, že stratím výťažok, ale jednoducho neverím tej prvej reakcii, na ktorú som poukázal, preto som tak pomenoval vlákno... len som to chcel pridať ako sekundárnu otázku týkajúcu sa 85 % kyseliny sírovej namiesto 95 %... zaujali ste ma - použijem google, aby som zistil, prečo by sa to nedalo zmiešať s vodou - tam som si myslel, že by som mohol byť schopný zmraziť zrážanie vody! Predpokladám, že je to príliš silná kyselina na to, aby sa použilo niečo ako molitanové sito alebo kremenné guľôčky? Len sa mi nechce variť kyselinu sírovú, ak môžem použiť to, čo tam už je - je to na pestovanie konzumných rastlín, takže si neviem predstaviť, že by to bolo NIKDE tak hrozné, ako je to v čističi kanalizácie, z ktorého ju ľudia destilujú. Táto vec je mierne hustá a čírej farby....čo si myslíte? Ako aj odpoveď na otázku, prečo by sa to nemalo miešať s vodou? Je to pre mňa životne dôležité, aby som mohol začať - no, myslím, že nie je, ale je to dosť drahá chyba, aby som išiel rovno so všetkým! Je fajn, že je to aj exotermický rxn, mám ich radšej, ako keby som mal pridávať teplo.
Myslím, že to zistím neskôr, pretože mám v pláne robiť to v malom / pravdepodobne mikro meradle pre vás ľudí lol hovoriť 1g každého tu. Uvidíme, či to pôjde exotermicky na začiatok....Myslel som, že zistím, či to prežerie hodvábny papier, pretože sa zdá, že to je test, ktorý používajú na YouTube, aby zistili, či je to čisté lol
Človeče, naučil som sa oveľa viac, keď som sledoval, ako niekto niečo robí a bohužiaľ sa nič z toho nekontroluje. Takže niekedy si niekto môže myslieť, že niečo robí - ako si myslím, že to môže byť prípad toho prvého odkazu na you tube, keď je to len "bro science" namiesto skutočnej správne vypracovanej vedy.

Rabidreject

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
29
Hádam to vyskúšam oboma spôsobmi! Mám zariadenie aj činidlá, tak prečo nie. Budem však používať denaturovaný etanol - z väčšej časti. Mám trochu etanolu XXX (ako ho nazývam, pretože ho musím 3x destilovať, aby som ho dostal na 95-98 % a vysušiť ho pomocou molitanových sitiek).