Červený p alebo obsah fosforu je jód a kyselina vodíková je produkt spolu s (myslím?) nejakými vecami, ktoré sa recyklujú (hypo?), plynným fosgénom a nejakou vodou?
Nie je potrebné vyrábať pervitín, ak už máte HI (kyselinu hydriodovú), ale tá sa recykluje a reaguje s akýmkoľvek jódom, kým sa nevyčerpá. To je dôvod, prečo si môžete uložiť červený p a použiť ho na niekoľko varení, kým sa stane neaktívnym (alebo tak mi bolo povedané). Nikdy som nepočula o tom, že by niekto mohol uložiť hypo na ďalšie použitie, takže si tým nie som istá. Červený p sa zvyčajne po reakcii s EP/PSE odfiltruje z roztoku a akýkoľvek zvyšok jódu sa pred premenou na HCl neutralizuje tiosíranom sodným.
Presný mechanizmus nepoznám a už sa mi ho nechce hľadať.... Nevidel som o tom príliš veľa informácií aj preto, že je to "zastaraná" metóda a nikto sa s tým už nevie zaoberať, takže si nie som presne istý, či červený p zregeneruje kyselinu hydriodovú po jej použití na redukciu EP/PSE alebo in-situ, alebo či sa môže použiť len na reakciu s jódom na výrobu kyseliny hydriodovej. Možno nás poteší niekto, kto to naozaj vie a dokáže to vysvetliť...