- Reaction score
- 112
Precej me zanima ta črna spojina, ki se pojavi pri segrevanju hidroklorida.
Glede na njeno obnašanje (ob segrevanju postane črna) sem vedno mislil, da je to ogljik, vendar ne razumem, kako pride v raztopino v tako veliki količini.
Preverimo to domnevo empirično.
Ko izvajam ekstrakcijo baze, pogosto vidim isto: črna baza se spusti pod plast vode.
Na primer, iz 300 g hidroklorida želim ekstrahirati bazo. Za začetek uporabim približno 500-600 ml vode. Dodam približno 85 gr NaOH in vidim, kar sem že povedal; baza se pojavi na dnu.
Zdaj moram dodati približno 10-15 gr NaCl na 100 ml vode, da se premakne navzgor.
Malo izračunajmo.
600 ml vode - 600 gr, 600 cm3, gostota - 1,0 gr/cm3
15 gr soli x 6 = 90 gr, 41 cm3, gostota - 2,17 gr/cm3
Končna gostota te vodne raztopine NaCl je 1,07 (ostankov NaOH sploh ne štejem!!!, saj bi se gostota še povečala).
To pomeni, da bo gostota plasti FB približno 1,05 gr/cm3.
Kot menijo ljudje, je gostota same osnove približno 0,9.
Približajmo te podatke za ogljik.
Ogljik ima molsko prostornino 5,3 cm3/mola, kar pomeni gostoto 2,26 gr/cm3.
Če je torej razmerje med bazo in ogljikom 90:10, je gostota 0,9 * 90 % + 2,26 * 10 % = 1,04 gr/cm3 - kar je zelo blizu številkam, ki sem jih navedel prej.
Takšen izračun lahko pojasni ta pojav, vendar se mi zdi preveč čudno, da bi med segrevanjem izdelka dobili tako veliko količino karbona. Prav tako se mi zdi čudno, da se ogljik meša z bazo.
Ali pa morda obstaja kakšna druga razlaga?
Glede na njeno obnašanje (ob segrevanju postane črna) sem vedno mislil, da je to ogljik, vendar ne razumem, kako pride v raztopino v tako veliki količini.
Preverimo to domnevo empirično.
Ko izvajam ekstrakcijo baze, pogosto vidim isto: črna baza se spusti pod plast vode.
Na primer, iz 300 g hidroklorida želim ekstrahirati bazo. Za začetek uporabim približno 500-600 ml vode. Dodam približno 85 gr NaOH in vidim, kar sem že povedal; baza se pojavi na dnu.
Zdaj moram dodati približno 10-15 gr NaCl na 100 ml vode, da se premakne navzgor.
Malo izračunajmo.
600 ml vode - 600 gr, 600 cm3, gostota - 1,0 gr/cm3
15 gr soli x 6 = 90 gr, 41 cm3, gostota - 2,17 gr/cm3
Končna gostota te vodne raztopine NaCl je 1,07 (ostankov NaOH sploh ne štejem!!!, saj bi se gostota še povečala).
To pomeni, da bo gostota plasti FB približno 1,05 gr/cm3.
Kot menijo ljudje, je gostota same osnove približno 0,9.
Približajmo te podatke za ogljik.
Ogljik ima molsko prostornino 5,3 cm3/mola, kar pomeni gostoto 2,26 gr/cm3.
Če je torej razmerje med bazo in ogljikom 90:10, je gostota 0,9 * 90 % + 2,26 * 10 % = 1,04 gr/cm3 - kar je zelo blizu številkam, ki sem jih navedel prej.
Takšen izračun lahko pojasni ta pojav, vendar se mi zdi preveč čudno, da bi med segrevanjem izdelka dobili tako veliko količino karbona. Prav tako se mi zdi čudno, da se ogljik meša z bazo.
Ali pa morda obstaja kakšna druga razlaga?