Skupnostni projekt; naprava za preverjanje kiralnosti ( optični refraktometer)

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,095
Deals
1
Nekajkrat sem na primer uporabljal metamfetamin in se spraševal sam pri sebi: " Zdi se, da me to zagotovo ne spravlja preveč visoko. Okus je enak kot običajno, kristali so precej amorfni, ta izdelek nima oblike dolgega vitkega paralelograma v prerezu, kot bi ga moral imeti drobec metamfetamina D(R), in ni ploščat kvadratast kosmič, ki bi spominjal na okensko steklo, kar bi pričakovali od metamfetamina L(S). Prepričan sem, da je veliko ljudi videlo razglabljanje človeka, ki je kupil veliko količino od vodje kriptovalut, in ko ga ni omamil, ga je poslal v laboratorij in ugotovil, da je v njem 72 % L-metana. Mislim, da se to dogaja veliko pogosteje, kot se ljudje zavedajo. Obstajajo navodila in stotine odstavkov razprav o odstranjevanju D-metha iz racemične mešanice. Trenutno je to težko odkriti, ker je to drago, drago ali dolgotrajno.
Obstaja naprava, ki lahko ob pravilni uporabi meri kiralnost molekul. Imenuje se refraktometer. Z njo lahko izmerimo, koliko in v katero smer molekula upogne svetlobo. Upogibanje svetlobe se imenuje optična aktivnost. Molekula je aktivna le, če je kiralna. Poleg tega, če ima molekula več kot eno vrtečo se vez, se morajo vse vezi obrniti v isto smer, da je molekula optično aktivna. Refraktometer, primeren za. kemijske namene, stane približno 1000 dolarjev in več.

1S,2R efedrin ni optično aktiven. Neto rezultat pri svetlobi je, da se ne upogne. Najprej se upogne v nasprotni smeri urinega kazalca, nato se upogne v smeri urinega kazalca, tako da se skupaj ne spremeni.
1S,2S efedrin je optično aktiven, najprej upogne svetlobo v smeri urinega kazalca, nato jo upogne bolj v smeri urinega kazalca

Racemične mešanice izomerov niso aktivne. Teoretično ima kemikalija 50 % levoročne in 50 % dekstroročne kiralitete, tako da je neto rezultat 0, vendar v življenju redko naletimo na popolnoma linearen rezultat. Zato je 2-3° L ali R v pričakovanem območju za racemično zmes. Vsaka molekula, celo vsaka vez, ima določeno količino rotacije, ta pa je odvisna od dejavnikov, kot sta temperatura in moč raztopine, zato je treba za natančno meritev te stvari upoštevati in jih kot spremenljivke vključiti v enačbo.
V resnici ne potrebujemo naprave za 1000 dolarjev, da bi ugotovili, ali molekula vrti svetlobo, in ne potrebujemo natančnega merjenja, koliko se svetloba upogne. Če vemo, da je
močno upogiba svetlobo CC
rahlo upogiba svetlobo CC
Ne upogiba svetlobe
Rahlo upogiba svetlobo v smeri urinega kazalca
močno upogiba svetlobo v smeri urinega kazalca
To je vse, kar si želim, vendar želim, da je poceni in prenosen, da si lahko z njim ogledam izdelek, preden ga kupim. V lasti imam veliko "stvari", kar pomeni predmetov, za katere menim, da jih lahko uporabim za izdelavo prototipa naprave in preizkus/spremembo zasnove za optimizacijo stroškov in zmogljivosti.
Imam 5V litijeve baterije vseh vrst. Ušesne blazinice imajo popolnoma majhne baterije in imam nekaj iz starih tehtnic, slušalke buetooth, spolne igrače, tone telefonskih baterij ( vendar sem razmišljal o nekaterih majhnih akumulatorskih baterijah 5V) in led yea luči, ljubiteljske led luči tipa železniške proge, upori uv led lcds, vse to. Imam 3d tiskalnik. Dobil sem ga in se ga še nikoli nisem dotaknil. Vem, da je vse tukaj, in več zvitkov filamenta. Izdeloval bom prototipe in jih lahko pošljem ljudem, da jih popravijo in izboljšajo. Nimam namena patentirati ali zaslužiti s to idejo ali napravo. Mislim, da bi to koristilo skupini in svetu. Danes sem prejel prve kose, za katere sem vedel, da jih nimam na razpolago. To bi lahko zadostovalo za izdelavo 20 ali celo 50 enot.
HAU392u4IN

WJSKzQEX68

FENTAMAS

Don't buy from me
Resident
Reaction score
68
Refraktometri so namenjeni drugemu namenu, in sicer za merjenje indeksa loma, te naprave so običajno lahko zelo poceni in kompaktne.
Naprava, ki jo iščete, se imenuje polarimeter. Meri optično rotacijo raztopine vzorca. Tudi ročne so precej drage in velike.
Na srečo temeljijo na preprostih načelih in jih je mogoče reproducirati v domačem okolju, seveda z nekaj izgube natančnosti.

Potrebujete le vir svetlobe, dolgo tanko stekleno cev z ravnimi konci (steklo lahko na steklo prilepite z epoksijem) z nekaj razširitve za zračni mehurček (to zlahka naredite z gorilnikom, mehko cevjo in svojimi pljuči) in polarizacijsko folijo ali steklom. Za boljšo natančnost tudi kakšen merilnik luksov (meri jakost svetlobe ali osvetljenost).
Vir svetlobe mora biti linearen (sicer potrebujete dodaten polarizacijski filter) in po možnosti z ozkim spektrom, ki je čim bližje vrednosti natrijeve sijalke (589 nm), da boste lažje primerjali svoje eksperimentalne meritve vrtenja svetlobe s podatki iz literature.
Dober in poceni vir takšne svetlobe bi lahko bil 5mW 635nm rdeči laserski diodni modul brez leč ali z lečami za tako imenovani "debeli žarek". Kot vemo, ima večina laserskih diod linearno polarizirano koherentno in monokromatsko svetlobo. Obstajajo tudi diode z veliko bližjim spektrom 589 nm, vendar je ta nelinearen in bolj širok, zato ga je morda treba dodatno pokriti z nekim ozkopasovnim filtrom, če želite dobiti ustrezne vrednosti.

Tukaj si lahko ogledate dobro razlago, kako to dejansko deluje:

Primer enega od najcenejših komercialno dostopnih ročnih polarimetrov (na Kitajskem je mogoče podobne kupiti za 300-500 USD):
de-labor-analytische-geraete-akruess-optronic-p1000-manuelles-polarimeter.jpg

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,095
Deals
1
Zahvaljujemo se vam za vaše prispevke in popravke glede terminologije. Polarimeter se začne pri 1000 dolarjih, to, kar poskušam narediti, pa je refraktometer ( domnevam, vendar je to morda ohlapna terminologija, želim samo videti, ali se snov upogne za 20° levao, 20° ali več dekstrorotarno ali samo za nekaj stopinj v obe smeri ( da se omogoči enantiomerni presežek). Kupil sem tiste polarizacijske folije. Nekaj sem jih poskušal sneti s starega telefona, vendar mi to ni uspelo. Sem v zadregi , razumem situacijo s svetlobo, vendar imam veliko vodnikov lcd in podobno, vendar bom kupil pravo stvar, takoj ko bom razumel, kaj to je. Sem neverjeten narcis, zato ni ničesar, česar ne morem storiti ( v mojih mislih) lahko natisnem vezja, imam 3d tiskalnik, opremo za uv in epoksidno smolo. Odprl bom to denarnico in kupil vse, kar bo potrebno. Lahko bi kupil polarimeter, vendar ga ne morem vleči naokoli, poleg tega pa ne potrebujem nečesa tako natančnega. Z veseljem bi oblikoval nekaj, kar lahko vsakdo naredi iz pločevinke za mete In poceni monokel ali okular za igrače ali ... karkoli, kar lahko naredim, da bo delovalo in ne bo po meri. V naslednjem prispevku bom pojasnil, zakaj poskušam to narediti. Žal sem daleč od kemika, nikoli v življenju nisem imel nobenega tečaja ali lekcije. Imam opremo, ki je enaka večini srednješolskih kemijskih laboratorijev, in sem dokaj dobro prebran o tej temi, vendar imam zelo malo laboratorijskih izkušenj.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,095
Deals
1
Rekel sem,
Uporabil sem ph trakove in v vsako smer presegel pKa in pKb za 2 točki