HgCl2 živosrebrov klorid iz Hgs ali vermiljona (živo srebro brez recepta)

TotalSynthesis

Don't buy from me
New Member
Reaction score
46
Vprašali so me o tej temi, zato je tu:

Vermiljon je mineral rdeče/oranžne barve. V obliki prahu se uporablja tudi kot barva. Kemijsko je živosrebrov sulfid, ki ga telo skoraj ne more absorbirati, zato ne velja za zelo strupenega. Znan je tudi kot cinabar.

Dobra stvar je, da ga je mogoče kupiti brez recepta na ebayu ali v trgovinah z umetninami. Delo z njim je tudi lažje v primerjavi z elementarnim živim srebrom, ki se razleti v tisoče majhnih mehurčkov, če pade na tla med razbijanjem termometrov itd.

Vermilijan lahko kupimo v prahu ali kot kamenčke, prah je seveda boljši za nas, če ga dobimo kot kamenčke, jih moramo zdrobiti s kladivom, ker manjši kot je, lažje se bo raztopil in pretvoril v HgCl2.

Na sliki je prikazan v obliki kamnov in v obliki prahu:
ZaVDQpHU4i
Br4QTmKbaw

Kaj moramo storiti:
Zmešajte hcl in dušikovo kislino v razmerju 3:1 (aqua regia) in nato v njej raztopite svoj prah, da pretvorite HgS v HgCl2.
Pri tem nastajajo grdi hlapi, ki so zelo strupeni, zato je bolje, da to storite zunaj. Odvisno od temperature bo trajalo nekaj časa, da se popolnoma raztopi in izgine ves rdeči prah, ki plava na površini.
JkovCsebN4

Po končanem postopku boste dobili temno rumeno raztopino, ki bo vsebovala HgCl2. Če jo izparite do suhega, boste dobili svojo sol. ali pa jo preprosto uporabite tako, kot je..

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
2,857
Deals
1
Ali želite povedati izpariti aqua regia? Ali ni lažje samo filtrirati HgCl2?

TotalSynthesis

Don't buy from me
New Member
Reaction score
46
no, večina se bo raztopila v kislini, zlasti če delate le majhne serije, ne bo vidnih trdnih delcev.

Običajno uporabljam raztopino kisline takšno, kot je, in jo samo vlijem v reakcijsko posodo.

Izračunam količino, ki jo bom potreboval za redukcijo, nato le to raztopim v aqua regii in jo uporabim brez izhlapevanja

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
2,857
Deals
1
Ali ste iz te raztopine dobili HgCl2 v obliki prahu?

TotalSynthesis

Don't buy from me
New Member
Reaction score
46
ja prepričani, da boste glede na količino HgS, ki jo boste dodali v aqua regia, v raztopini videli plavati tudi HgCl2. Vendar je veliko te soli raztopljene v kislini in zato "nevidne", če pa jo izparite, bo vsa kristalizirala in izpadla.

Ko jo kuhate, to počnite pod pokrovom ali zunaj in ne vdihavajte tega sranja.