Amfetamin se lahko oksidira v N-hidroksiamfetamin, ki naj bi bil dvakrat močnejši. Moje lastne raziskave potrjujejo večjo aktivnost in zdi se, da je veliko manj vazokonstriktivna, manj obremenjuje črpalko in nima hitrega kurca. Prav tako ni nezakonito.
Sliši se dobro, da je res? No, obstaja nekaj težav, predvsem to, da je N-hidroksiamfetamin zelo nestabilen in se oksidira nazaj v oksim v prisotnosti vode, s previsokim ph in s prenizkim ph ter z nekaterimi običajnimi topili in v prisotnosti sledov prehodnih kovin se preprosto razgradi.
Sorodna metilen-dioksi spojina, N-hidroksi-MDA, pa je precej stabilna. In prepovedana.
Nekoč mi je uspelo izdelati N-hidroksi amfetamin, ki je še vedno vseboval dobro količino normalnega Amph (sodeč po TLC) in mi je zelo všeč. Moj naslednji poskus, da bi izdelal še nekaj več, ni prinesel ničesar, čeprav sem uporabil isto metodo, le da sem jo povečal. Popolna katastrofa. Nimam pojma, zakaj. Naslednjič bom poskusil z drugačnim pristopom, vendar lahko z gotovostjo trdim, da to ne bo naslednji hit na trgu, saj je ta snov tako nestabilna in bolj nevrotična kot rusko dekle, v nekaj dneh razpade celo kot HCl sol, če ni shranjena v hladilniku, bolje zamrznjena.
Ali pa amfetamin reduktivno aminirate, da dobite metamfetamin. To bi lahko olajšali tudi na druge načine, vendar ste za to prosili.