- Language
- 🇺🇸
- Reaction score
- 6
Kloroform Sentezi (Haloform Reaksiyonu)
Gerekli Malzemeler:
Cam Eşya Gerekli:
Adım Adım Sentez Süreci
Adım 1: Sodyum Hidroksit Çözeltisi Hazırlayın
Adım 2: Sodyum Hipoklorit (Çamaşır Suyu) Ekleyin
Adım 3: Aseton Ekleme (Haloform Reaksiyonunu Başlatma)
Adım 4: Reaksiyonun Karıştırılması ve İzlenmesi
Adım 5: Kloroformun Ayrılması
Adım 6: Kloroformun Saflaştırılması ve Yıkanması
Haloform Reaksiyon Detayları:
Adım 7: Verim Hesaplaması
Adım 8: Güvenlik Hususları ve Atık Bertarafı
Gerekli Malzemeler:
Seri No. | Kimyasal Adı | Miktar | CAS Numarası |
1 | Sodyum Hidroksit (NaOH) | 10g | 1310-73-2 |
2 | Sodyum Hipoklorit (NaOCl) | 200 mL | 7681-52-9 |
3 | Aseton (CH₃COCH₃) | 10 mL | 67-64-1 |
4 | Damıtılmış Su | 10 mL + 100 mL | 7732-18-5 |
5 | Susuz Kalsiyum Klorür (CaCl₂) | 5g | 10043-52-4 |
- 250 mL Beher
- Karıştırma çubuğu veya manyetik karıştırıcı
- Ayırma hunisi
- 1000 mL Beher
- Filtrasyon için Büchner hunisi
- Hassas sıvı ölçümü için dereceli silindir
- Buz banyosu (reaksiyon sıcaklığını korumak için)
Adım 1: Sodyum Hidroksit Çözeltisi Hazırlayın
- Prosedür:
- 10 g sodyum hidroksit (NaOH) ölçün ve 250 mL' lik bir beherde 100 mL damıtılmış su içinde çözün.
- Karışımı manyetik bir karıştırıcı kullanarak tamamen çözülene kadar karıştırın.
- Ekzotermik Reaksiyon Uyarısı: NaOH'nin suda çözünmesi ekzotermiktir, yani ısı üretilecektir, bu nedenle bir sonraki adıma geçmeden önce çözeltinin oda sıcaklığına soğumasını beklemek önemlidir.
- Prosedür:
- Hazırlanan NaOH çözeltisine dikkatlice 200 mL sodyum hipoklorit (çamaşır suyu) ekleyin. Düzgün bir karışım sağlamak için sürekli karıştırın.
- Bu çözelti, daha sonra aseton eklendiğinde meydana gelen haloform reaksiyonu için anahtardır.
- Sodyum hipoklorit ayrışırken aşırı ısınmayı önlemek için gerekirse karışımı bir buz banyosunda tutun.
- Prosedür:
- Sodyum hipoklorit-NaOH çözeltisine yavaşça 10 mL aseton ekleyin.
- Reaksiyon başlarken karışımı sürekli karıştırın. Asetonun sodyum hipoklorit ile reaksiyona girerek kloroform (CHCl₃) ve sodyum asetat ürettiği haloform reaksiyonu burada başlar.
- Bu reaksiyon ekzotermiktir ve ısı üretebilir, bu nedenle sıcaklığı yakından izleyin. Reaksiyon hızını kontrol etmek için beheri bir buz banyosuna koyarak 17°C'nin altında tutun.
- Prosedür:
- Karışımı sıcaklığı koruyarak 20-30 dakika karıştırın. Bu süre zarfında kloroform oluşumu gerçekleşecek ve ürün çözeltinin dibinde daha ağır bir sıvı tabaka olarak çökelmeye başlayacaktır.
- Üst sulu tabakanın altında daha yoğun, berrak bir sıvı olarak kloroform oluşumu görsel olarak fark edilene kadar karıştırmaya devam edin.
- Prosedür:
- Karışımı bir ayırma hunisine aktarın. Kloroformun tamamen ayrışması için yaklaşık 10 dakika bekletin.
- Alt katmanı (kloroform) dikkatlice ayrı, temiz bir behere boşaltın. Sodyum asetat ve fazla ağartıcı gibi yan ürünleri içeren sulu tabakayı geride bırakın.
- Prosedür:
- Ayrılan kloroformu bir ayırma hunisinde 10 mL damıtılmış su ile yıkayın. Hafifçe çalkalayın ve çökelmesini bekleyin. Safsızlıkları ve kalan sulu tabakayı gidermek için bu işlemi üç kez tekrarlayın.
- İsteğe bağlı olarak, su kalıntılarını gidermek için kloroform üzerine 5 g susuz kalsiyum klorür (CaCl₂) ekleyin. 30 dakika bekletin, ardından kurutma maddesini çıkarmak için bir Büchner hunisinden süzün.
- Haloform reaksiyonu, bir baz varlığında sodyum hipoklorit gibi bir halojen kaynağı ile reaksiyona girdiğinde asetonun (veya metil ketonların) parçalanmasını içerir.
- Bu durumda aseton, sodyum hipoklorit ve sodyum hidroksit ile reaksiyon a girerek kloroform (CHCl₃) ve sodyum asetat verir.
- Reaksiyon mekanizması, asetonun deprotonasyonunu, bir enolat iyonu oluşumunu, alfa-karbonda halojenasyonu ve ardından karbon-karbon bağının bölünerek kloroformun açığa çıkmasını içerir.
- Pratik Verim:
- Reaksiyonun stokiyometrisine dayanarak, 10 mL aseton %100 verim varsayımıyla yaklaşık 12,3 mL kloroform üretebilir.
- 80'lik tipik bir reaksiyon verimliliği ile pratik kloroform verimi yaklaşık 9,8 mL olacaktır.
- Güvenlik:
- Reaksiyon ekzotermiktir, bu nedenle bir buz banyosu kullanarak sıcaklık kontrolünü sağlamak çok önemlidir.
- Kloroform toksiktir ve iyi havalandırılan bir alanda veya bir çeker ocak altında kullanılmalıdır. Eldiven ve koruyucu gözlük gibi uygun kişisel koruyucu ekipman (KKE) kullanılmalıdır.
- Atık Bertarafı:
- Sodyum asetat da dahil olmak üzere sulu yan ürünler bertaraf edilmeden önce nötralize edilmelidir.
- Kalan kloroform uygun şekilde etiketlenmiş bir kapta güvenli bir şekilde saklanmalı ve yerel tehlikeli atık yönetmeliklerine göre bertaraf edilmelidir.