G.Patton
Expert
- Solutions
- 3
- Reaction score
- 2,850
- Deals
- 1
Giriş
Şu anda, dekstroamfetamin sentezlemenin birçok yolu vardır. Bunlar 3 türe ayrılabilir: biyosentez (biyokütle kullanarak), doğrudan sentez ve rasemik (l- ve d-izomerlerin toplamı) amfetamin sentezi ve ardından optik izomerlerin ayrılması. Bizim durumumuzda, basit reaktiflerin ve hızlı sentezin kullanıldığı, "ev koşullarına" maksimum düzeyde uyarlanmış bir sentez seçilmiştir. Süreç şu şekildedir: rasemik amfetamini klasik yolla elde ederiz, ardından Nabenhower yöntemiyle 2 optik izomere (l- ve d-) böleriz [ABD patenti 2276508, Nabenhauer FP, "Optik olarak aktif alfa-metilfenetilaminin ayrılması için yöntem", 17 Mart 1942'de yayınlanmıştır, Smith Kline French'e atanmıştır].
Sentez
Al/Hg aracılığıyla P2NP'den amfetamin sentezi. İlk olarak, bir alüminyum amalgam yapıyoruz. Hava ile etkileşime girdiğinde oluşan güçlü oksit tabakasından alüminyumu temizlemek için buna ihtiyaç vardır. 14 g alüminyum folyo alıyoruz ve ellerimizle 2x2, 3x3 cm boyutlarında parçalara ayırıyoruz. Yüzey alanını artırmak için kesmediğinizden, yırttığınızdan emin olun. 3 boyunlu yuvarlak tabanlı bir şişenin içine yerleştirin ve folyoyu tamamen su ile doldurun.
Şimdi cıva tuzunu hazırlıyoruz. Eczaneden bir cıva termometresi alıyoruz, kağıda sarıyoruz, alt ucundan kırıyoruz. Tüm cıvayı bir bardağa dökün, ardından 4 ml nitrik asit (%70) ekleyin. Cıva buharlarının sağlığa zararlı olduğunu unutmayın! Reaksiyonu başlatmak için camın ara sıra karıştırılarak yaklaşık 50 dereceye kadar ısıtılması gerekir. Tüm cıva yaklaşık 30 dakika boyunca çözündü ve camdan turuncu bir gaz olan nitrojen oksit (IV) açığa çıktı. Reaksiyon denklemi aşağıdaki gibidir.
Hg + 4HNO3 ----> Hg(NO3)2 + 2NO2 + 2H2O
2
Çözeltiden 2 ml pipetleyin ve folyo ile yuvarlak tabanlı bir şişeye koyun. Yaklaşık 5 dakika sonra folyo parlaklığını kaybetti, matlaştı ve şişenin dibinde küçük bir gri çamur tabakası (alüminyum hidroksit) toplandı.
Şişeye 30 ml su dökün, şişenin sol boğazına bir termometre yerleştirin, orta boğaza bir reflü kondansatörü yerleştirin ve sağ boğaza 110 ml %14 P2NP (fenilnitropropen; 1-fenil-2-metil-2-nitroetilen) çözeltisi içeren bir damlatma hunisi yerleştirin.
Asetik öz genellikle hidrojen üretmek için kullanılır, ancak ben hidrojen üretmek için reaksiyonu su ile "başlatıyorum". Daha az asidik ortam, daha sonra daha az alkali eklenmesi gerektiği anlamına gelir. Birçok kişi şu soruyu soruyor: "Bu suyu nasıl çıkaracağız?" Suyu hiçbir yerden çıkarmaya gerek yok, alüminyum ile reaksiyona giriyor ve hidrojen elde ediliyor.
2Al + 6H2O ---> 2Al (OH) 3 + 3H2
P2NP indirgeme reaksiyonunun çok büyük bir ekzoterm ile geldiğini hatırlamak çok önemlidir. Sıcaklığı dikkatle izlemek ve 60 derecenin üzerinde aşırı ısınmayı önlemek gerekir. Şahsen ben sıcaklığı 50-55 derece civarında tuttum. Bu teknolojiye uyulmaması ürün verimini düşürür ve renkli (pembe, turuncu) bir ürün verir. Tüm P2NP'nin infüzyonu yaklaşık 50 dakika sürdü. Damlatma hunisini cam tıpa ile değiştirin. Tam da böyle gri bir çözelti elde ettik.
Karışımı oda sıcaklığına soğutuyoruz, termometre yerine bir tapa koyuyoruz, geri akış kondansatörünü çıkarıyoruz. Bir kısım sodyum hidroksit - 2 kısım su bazlı bir alkali çözeltisi hazırlıyoruz. Çözünme ısıtma ile ilerler, bu nedenle çözelti soğuyana kadar bekleriz. Reaksiyon kütlesine katı alkali dökmeye veya sıcak bir çözelti dökmeye değmez, çünkü bu, herhangi bir aşırı ısınma gibi verimi azaltır. Oda sıcaklığına soğutulmuş alkaliyi pH = 11-12 olana kadar reaksiyon kütlesine dökün, tüm yüzen alüminyum çözünene kadar 30-40 dakika bekleyin, sarı yağ yüzer. Aynı zamanda sıcaklığı da izliyoruz. Reaksiyon denklemleri.
2Al + 2NaOH + 6H2O ==> 2Na[Al(OH4)] + 3H2
NaOH + Al(OH)3 ---> Na[Al(OH)4]
Her şeyi bir ayırma hunisine döküyoruz. Katmanların ayrılmasını bekliyoruz. Yağlı kısmı alın.NaOH + Al(OH)3 ---> Na[Al(OH)4]
Bardağın dibinde büyük bir damla su kalır ve bu su ayırma hunisinde ayrılır. Üst katmanı bir bardağa dökün ve susuz magnezyum sülfat üzerinde kurutun. Orada amfetamini cıva ve su kalıntılarından temizleriz.
Konsantre %98'lik sülfürik asit alıyorum. Aseton içinde 1:10 hacim oranında bir sülfürik asit çözeltisi hazırlayın. Nalburdan teknik aseton aldım ve damıttım, "başları" ve "kuyrukları" çıkardım. Daha sonra susuz magnezyum sülfat ile kuruttum. Birçok kişi IPA'da bir çözelti yapmanın mümkün olup olmadığını soruyor. Evet, yapabilirsiniz, ancak IPA (izopropil alkol) asetondan daha uzun süre buharlaşır.
Reaksiyon kütlesini buzlu suda soğutun, çökeltiyi bir Buchner hunisinde süzün, 3 ml soğuk aseton ile durulayın.
7,55 g (0,0205 mol) amfetamin sülfat elde edildi.
Hesaplamalar:
m (P2NP) = 110 * 0,14 = 15,4 g.
n (P2NP) = 15,4 / 163,17 = 0,094 mol.
n (amfetamin sülfat) = n (P2NP) = 0.094 mol.
n (amfetamin baz)= 0.0205 * 2 = 0.0410 mol.
Reaksiyon verimi 0.0410 /0.094 = %43.6'dır.
Sülfürik asit ile farklı bir reaksiyon gerçekleştireceksiniz. Amfetamin serbest baz 2 mol + 1 mol sülfürik asit = 1 mol amfetamin sülfat. Amf. sülfatı sayarken, amf. sülfatın mol sonucunu iki ile çarpmanız gerekir çünkü bir mol amf. sülfat için 2 mol amf. baz alırsınız.
Hesaplamalar:
m (P2NP) = 110 * 0,14 = 15,4 g.
n (P2NP) = 15,4 / 163,17 = 0,094 mol.
n (amfetamin sülfat) = n (P2NP) = 0.094 mol.
n (amfetamin baz)= 0.0205 * 2 = 0.0410 mol.
Reaksiyon verimi 0.0410 /0.094 = %43.6'dır.
Sülfürik asit ile farklı bir reaksiyon gerçekleştireceksiniz. Amfetamin serbest baz 2 mol + 1 mol sülfürik asit = 1 mol amfetamin sülfat. Amf. sülfatı sayarken, amf. sülfatın mol sonucunu iki ile çarpmanız gerekir çünkü bir mol amf. sülfat için 2 mol amf. baz alırsınız.
D-amfetamin ekstraksiyonu
Elimizde rasemik amfetamin var. Her 1 molekül l-amfetamin için 1 molekül d-amfetamin içerir. Daha sonra, 6 g rasemat alınır ve 6 ml suda çözülür, pH = 11'e ulaşmak için bir alkali çözeltisi eklenir.
5 ml petrol eteri ile ekstrakte edin ve çözeltiyi ısıtın, karışıma 2,45 g alkol çözeltisinde d-tartarik asit ekleyin. Daha sonra tamamen çözünene kadar alkol ekleyin ve karıştırarak soğutun. L-amfetamin d-tartarik tuzu çökelir. D-amfetamin çözeltide kalır. Verimi artırmak için l-amfetamin d-tartarik tuzu çökeltisini metanol ile temizleme prosedürünü tekrarlayabilirsiniz.
Kaynak
Nabenhauer, Fred P. "Optik olarak aktif alfa-metilfenetilaminin ayrıştırılması için yöntem." ABD Patent No. 2,276,508. 17 Mar. 1942.
Last edited: