Hidrojen Klorür Gaz Jeneratörleri

WillD

Expert
Reaction score
1,054
Hprsiw7Cgk

HCl gazı, HCl jeneratörü olarak adlandırılan bir reaksiyon kabında sülfürik asit (örn. ticari drenaj temizleyici) veya hidroklorik asit (muriatik asit) ve tuzun (örn. kaya veya sofra tuzu) karıştırılmasıyla elde edilir.

Sahada karşılaşılan HCl jeneratörleri şunları içermektedir:
- propan tankları
- plasti̇k benzi̇n kaplari
- 2 litrelik gazoz şişeleri
- soda şurubu tüpleri̇
- tibbi̇ oksi̇jen tüpleri̇
- freon ve helyum tüpleri̇
- ketçap dispenserleri
- ziploc veya plastik torbalar
- cam vakum şişeleri
- yangın söndürücü şişeleri
- aseti̇len tüpleri̇
- dalış şişeleri
- bağımsız solunum cihazı şişeleri
- bebek biberonları
- çeşitli diğer konteynerler

Karşılaşılan jeneratör tipleri:
Gizli laboratuvarlarda gözlemlendiği üzere, bir HCl jeneratörü tipik olarak aşağıdaki operasyonel tasarım unsurlarına sahiptir:
1. Asit ve tuzu küçük miktarlarda bir araya getirme ve ardından mühürleme yeteneği
2. Basınçlı HCl gazı içerme yeteneği
3. Jeneratörün vanasını kapatma yeteneği
4. HCl gazını bir hortum aracılığıyla aktarma yeteneği
5. Taşınabilirlik
6. Ucuz
7. Gizli laboratuvar operatörü tarafından tek kullanımlık olduğu düşünülen
8. Sıradan bir ev eşyası kılığına girebilme (örn. propan tankı, vb.)

04v5OWayUE

Doldurmaya yardımcı olan bir daldırma borusu mevcut olabilir. Tipik olarak propan vanasından tankın içine doğru 4 inç aşağı uzanır. Düzgün bir şekilde doldurulduğunda, bir valf açılarak gazın bu daldırma borusundan yukarı çıkmasına izin verilir. Tanktaki sıvı seviyesi daldırma tüpü seviyesine ulaştığında, sıvı daldırma tüpü açıklığından dışarı çıkmaya başlayacak ve tankın dolu olduğunu gösterecektir.

HCl jeneratörü olarak kullanılan tanklarda tipik olarak uygun şekilde derecelendirilmiş bir vana takılı değildir. Genellikle pirinç, galvanizli bakır ve paslanmaz çelik bağlantı parçalarından oluşan ev yapımı bir düzenlemeye sahiptirler. Paslanmaz çelik vanalar HCl için derecelendirilmiş olabilir.
K1GB9sXW65
BPanR0dhYZ
XKr0vhxo9a

Standart propan tankı vanalarında yaklaşık 375 psi'de devreye giren bir basınç düşürme vanası bulunur. Bu basınçta, otomatik olarak açılarak tanktaki basıncı düşürecek şekilde tasarlanmıştır.

Ek HCl jeneratör tipleri:
OcHU7kyXW6
EYIKbWvF9N
U32Sc4PXqb
HZpreavIMV
RR0ukKovOg

YIxniucv8O
DAtEN7X1xj
AqmnLc1Tt6

HCl jeneratörlerinin kimyası:

H2SO4 (aq) + 2NaCl (s) ---> 2 HCl (g)+ Na2SO4 (s)
(sülfürik asit + sodyum klorür ---> hidrojen klorür gazı + sodyum sülfat)

Bu reaksiyon HCl üretilirken ısı ve basınç üretir. Basınç düştükten ve reaksiyon tamamlanmaya yaklaştıktan sonra ilave HCl gazı üretmek için jeneratörlerinin içeriğini ısıtın. Herhangi bir gazın daha yüksek sıcaklıkları tipik olarak daha yüksek basınçlara neden olur.

DkjRvlVTQf

Last edited by a moderator:

ch3wbacca

Don't buy from me
New Member
Reaction score
1
Bunların bazıları yanıltıcıdır.

Diğer yerlerin yanı sıra... ama konuya gelelim. Hidroklorik asit, sodyum klorür ile karıştırıldığında hidrojen klorür üretmez. Sodyum klorür nötr bir tuzdur ve hidroklorik asit ile reaksiyona girmez.

Sodyum klorür sülfürik asit ile reaksiyona girerek hidrojen klorür üretir, ancak bu bir dehidrasyon reaksiyonu olduğu için gerçekleşir. Önemli miktarda ısı üretilir ve dolayısıyla buhar da açığa çıkar. Bu da bizim amaçlarımız için zahmetli bir durumdur. Biz kuru hidrojen klorür istiyoruz.

Daha iyi bir yöntem var. Hidroklorik asit üzerine sülfürik asit damlatmak oldukça kuru hidrojen klorür üretir, özellikle de gazı bir kurutma tüpünden veya başka bir yüksek konsantrasyonlu sülfürik asit kabından geçirirseniz, çoğu amaca uygun çok kuru gaz elde edersiniz.

Benim tercih ettiğim yöntem kalsiyum klorür ve hidroklorik asittir. Bu daha yavaş ve daha az şiddetli bir reaksiyondur. Daha az ısı ve daha az nem üretilir. Sıkıştığımda genellikle olduğu gibi kullanabilirim, ancak zaman ve koşullar izin verirse, daha fazla kalsiyum klorür veya sülfürik asit kabı içeren bir kurutma tüpünden de geçiririm, magnezyum sülfat da kurutma için kullanılmıştır, ancak bunun için daha iyi amaçlar vardır.

WillD

Expert
Reaction score
1,054
Yorumunuz için teşekkür ederiz. Düzelteceğiz.

Last edited:

WillD

Expert
Reaction score
1,054
Bu bir yazım hatası. Kuru gaz halinde hidrojen klorür elde etmek için muriatik asidin konsantre sülfürik asit ile etkileşimi hakkındaydı. Bu yöntemin kullanılması sert katı çökelti sorununu ortadan kaldırır. Kalsiyum klorürün kaynak olarak kullanıldığı ve kurutucunun da iyi olduğu yöntem, mevcut tüm seçenekleri göz önünde bulundurur ve kesinlikle bunu belirtiriz. Yalnızca bir soru var, kalsiyum sülfat tortusu ile nasıl başa çıkıyorsunuz?

Last edited:

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,077
Deals
1
Daha önce tartışılan bir konu muriatik asit ve alüminyum (folyo) reaksiyonuydu, benim izlenimim alüminyum klorürün yan ürün olduğu ve hidrojen gazının ana ürün olduğu yönündeydi, ancak buradaki konuşmadan bu yana, bir kimya kitabında bu reaksiyonun HCl gazı ürettiği iddiasını gördüm. Eğer öyleyse avantajları var. Isı gerektirmiyor, daha az dikkat çekiyor, etrafta daha az yakıcı kimyasal madde bulunduruyor. Herhangi bir mekanizma veya dengeli denklem sunmamışlar, peki bu reaksiyonun ürünü nedir?

zaners

Don't buy from me
Resident
Reaction score
7
Saf muriatik asit mi olması gerekiyor?

SoldadoDeDrogas

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
162
zaners, HCl gazı oluşturmak amacıyla, hayır.
FritBuchner haklısınız, alüminyum klorür ve hidrojen gazı üretiliyor. Bu iddiaları ben de gördüm ve kendim araştırmak zorunda kaldım, en sevdiğim 'red p cook 101' gösterisinde bile bahsediliyor, nedenini anlamıyorum. Örneğin videoda, gerekli öğeler: sülfürik asit ve sofra tuzu veya muriatik asit ve alüminyum folyo diyor, bu da HCl gazını bu şekilde oluşturduğunuzu ima ediyor. Belki de az miktarda üretiliyordur ya da aynı kapta bırakılırsa zincirleme bir reaksiyon meydana gelecektir?

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,077
Deals
1
Bu klorür iyonunu ayırmak için güçlü bir baz gerekir. NaOH,+ AlCl= alüminyum hidroksit, (AlOH) ve sodyum klorür (NaCl)