Question Sodyum hipoklorit

ASheSChem

Don't buy from me
Resident
Language
🇫🇷
Reaction score
168
Merhaba;

Şu anda gelecekteki sentezler için notlarımı hazırlıyorum ve koroform sentezi hakkında bir sorum var

Bu ürün bende var:
VpT8G3xHcr

13 diyor, bu yüzden hesaplamalarımı yapıyorum... (eğer iyi olsaydım)

değil mi?

ama sonra veri sayfasında şu ayrıntıları görüyorum:
K8ZybS2VLR

ve bu yüzden kafam karıştı... %13'ü mü baz almalıyım? 10%? %12.5? Bu detaylara göre...

fazla aseton olmaması için

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
2,857
Deals
1
Reaksiyon denklemini yazabilir misiniz lütfen? Asetondan nasıl kloroform elde etmek istediğinizi anlamaya çalışıyorum

Last edited by a moderator:

ASheSChem

Don't buy from me
Resident
Language
🇫🇷
Reaction score
168
çamaşır suyundan; eğer doğru değilse lütfen beni düzeltin

İşte benim notum (karışık kaynaktan) :

- Prensip, bir miktar asetonu çamaşır suyu ile karıştırmaktır.

- Asetonun dozajı, çamaşır suyunun konsantrasyonuna göre tam olarak hesaplanacaktır. İdeal olarak tam miktarı koymak gerekir, aksi takdirde daha sonra ondan kurtulmak zor olacaktır. (Sentez açıklamasının sonundaki hesaplamalara bakınız)

- Sentezden önce ağartıcıyı mümkün olduğunca soğutun ve bu buzlu bir tankta gerçekleşebilir, sıcaklık çok yükselirse verimde bir düşüş olacaktır.

- Kabın dibinde kloroform oluşup oluşmadığını görmek için uygulanan sıcaklıklara ve sonucu görüp görmediğinize bağlı olarak birkaç saat, hatta bir gece boyunca etki etmeye bırakın.

- Kapların dibindeki tüm kloroformu bir araya getirin.

- Bazı safsızlıkları gidermek için ürününüzü suyla yıkayın, alt katmanı boşaltın ve süzün.

- Sıvı bir sodyum klorür çözeltisi ekleyin, karıştırın, süzün ve alt katmanı boşaltın.

- Mümkün olduğunca fazla suyu uzaklaştırmak için yakında saf olacak ürününüze kalsiyum klorür ekleyin.

- Gerçekten saf bir kloroform elde etmek için şimdi damıtılması gerekir. Bulanık damıtık 60° ve altında toplanır ve atılır; saf, yarı saydam kloroform ise 60 ila 62° (resmi olarak 61,2°) arasında toplanır.

- Toplanan kloroform kütlesinin %1'i hesaplanır ve bu ağırlık kloroformu stabilize etmek ve zehirli fosgen gazı oluşturmaması için metanol veya mutlak etanole eklenir.

- Kehribar bir şişede veya alüminyum folyo ile kaplı olarak saklayın. Işıktan korunmalıdır.

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
2,857
Deals
1
Bunu mümkün olan en küçük miktar olan %10 olarak saymalısınız. Cl2'nin fazlası reaksiyonunuzu bozmaz.

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
424
MDS size asla tam bir konsantrasyon vermeyecektir, özellikle de zamanla ayrışma eğiliminde olan sodyum hipoklorit çözeltilerinde.
Hipoklorit konsantrasyonunu, bilinen miktarda çözelti tarafından üretilen klor gazı miktarını ölçerek belirlemeniz gerekir.
Bunu, 2 veya 3 boyunlu bir RBF içindeki küçük, tam olarak ölçülmüş miktarda hipoklorit çözeltisine damla damla seyreltik hidrojen peroksit ekleyerek yaparsınız. Diyelim ki 5 veya 10 ml. Bu oksijen gazı üretir. Gaz, bir tüp vasıtasıyla suyla dolu baş aşağı duran bir ölçüm silindirine yönlendirilir. Artık kabarcık oluşmayana kadar hidrojen peroksit damlatılır ve gazın hacmi ne kadar suyu dışarı ittiğiyle ölçülebilir. Her mol sodyum hipoklorit H2O2 ile reaksiyona girerek eşit miktarda mol oksijen gazı ürettiğinden, konsantrasyon bu verilerden hesaplanabilir:

Sodyum Hipoklorit + H2O2 --> H2O + NaCl + O2

1 mol oksijen = 22,39 L

Bu nedenle konsantrasyon şöyle olacaktır:

(O2 ml/ 22390) * (1000 ml / çözelti hacmi)

Ve TLDR, işte NileRed bunu yapıyor:

MadHatter

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
424
Çamaşır suyu konsantrasyonunun hacimsel olarak hesaplanması, kloroform üretim sürecinin en kötü kısmıdır ve birçok hobi kimyacısı tarafından nefret edilir. Yine de çok karmaşık değildir, sadece baş belasıdır. Ve ticari çamaşır suyunda hipoklorit konsantrasyonunun aslında ne kadar düşük olduğunu görmek her zaman hayal kırıklığı yaratır. Genellikle %5-10 gibi.
Bu, işlemi gereksiz yere sık sık tekrarlamak zorunda kalmamak için tek seferde ÇOK fazla kloroform yapmak istemenize neden olur. Ancak kloroform da zamanla bozulma eğilimindedir ve saklanması zordur.
Temizlik rutinleri gibi, kimyagerlerin canını sıkan şeylerden biridir. İnsan bir asistan istiyor. Ya da tam, temiz reaktiflere bolca erişim.