Наистина не мога да ви опиша колко съм щастлив, че се справих с това, от това, че нямах никакви научни познания - освен основни познания по химия в гимназията (на които не обръщах НИКАКВО внимание и бях в групата на "тъпите деца - не можеше да бъде, просто не ни беше интересно!) И по-съществена информация от това, че съм правил много екстракции на кора, НО открих, че трябва да мисля за това като за нещо напълно различно и дори в частите, в които първоначално ми се струваше, че мога да сравнявам, наистина не можех - най-близкото нещо до екстракцията е предпоследната стъпка, където синтезът ми казваше просто да изпаря целия хексан, но аз го промених, за да направя утаяване чрез замразяване, тъй като имах знанието, че това е въглеводород, знаех, че нафтата е куп различни неспецифични въглеводороди и събрах 2+2.
Наистина ми беше по-лесно да знам, че това е напълно отделен процес...
Ако трябва да се върна назад във времето - или ако четете това, мислейки си, че о, ще е по-евтино да създам цяла лаборатория и да синтезирам ДМТ от нулата, за да го продавам - или дори да го поглъщам, мога да ви уверя, че не е така. През цялото време казвах, че това не е причината, поради която го правя... това е лично търсене на знания.
Предполагам също, че повечето хора, които се опитват да направят това, го правят в свободното си време, може би в лабораторията, в която работите, или сте студент по химия или дори следдипломна квалификация и вършите малко допълнителна "работа" отстрани - ТОВА може и да е по-евтино, но да започнете от нулата? Не... не си правете труда, не и за първия синтез.
Ако си бях направил ДЕЙСТВИТЕЛНО труда да сравня структурите на ДМТ с нещо като мескалин - вероятно щях да видя, че мескалинът е по-проста молекула, някои от психеделичните амфетамини също биха били интересни - ето защо се колебая дали да използвам малкото количество нитроетан, с което разполагам, правейки стандартен р-амфет.
Така или иначе - възнамерявам да опитам това в по-голям мащаб, но искам да видя дали мога да извлека още малко от оригиналното масло от етапа преди това...
Това не е толкова елегантна химия, колкото пътя на индола, бих казал, но е много по-лесно и ще ми е интересно да видя дали ако го направя със STAB очевидно в киселинни условия, ще е по-лесно да кристализира накрая, защото тази част е АБСОЛЮТНА болка!
Имайте предвид, че липсата на подходящ лабораторен ексикатор вероятно ме забави малко, както и това, че не знаех каква е разликата между вакуумен ексикатор и вакуумна камера! Така че малко се помъчих да направя последното, като не извадих толкова силен вакуум, колкото ми се искаше, но като го поставих на върха на камината си при 50c...., се получи и както можете да видите тази сутрин, най-накрая ми остана восъчната субстанция за остъргване на дъното и кристалите, които се образуваха от фризера по ръба.
Следващият път ще се опитам да използвам съд за кристализация вместо чаша и ще се уверя, че го правя и на топла маслена баня, просто наистина ще забавя процеса на охлаждане колкото е възможно повече.
А и повече хептан!!! Използвах n-хептан, тъй като беше всичко, което можах да намеря, но научавайки повече за хептана днес, сега разбирам защо някои други синтези, които видях от това естество, използват 1,2-хексан, който всъщност е вид хептан.
Гах -
наистина е така, колкото повече научавам, толкова по-малко знам!!!