Ahoj, mám zkušenosti s výrobou 3,4,5-trimethoxynitrostyrenu (TMNS) i 2,5-dimexthoxynitrostyrenu (DMNS). Nebudu číst celé toto vlákno, ale vložím své myšlenky z příspěvku, který jsem napsal na jiném fóru, pokud jde o volbu katalyzátoru:
Zdá se, že2-HEAA (2-(hydroxy)ethylamonium acetát) z ethanolaminu a ledové kyseliny octové funguje na 3,4,5-trimethoxybenzaldehyd lépe než ethylendiamin (jako ethylendiamin diacetát). Nedávno jsem provedl dva pokusy se 150 g 3,4,5-TMBA.
Pro první dávku 150 g jsem použil 1,6 mol. ekv. nitrometanu k TMBA a 1,5 mol. ekv. etanolaminu k TMBA.
Nejprve jsem na TMBA nalil NM a pokračoval v nalévání ledové kyseliny octové, dokud se TMBA nerozpustil. Pokud jde o množství GAA, myslím, že jsem nalil 161 ml nebo 2,81 mol. GAA + pak jsem použil (1,5x 0,765 mol.) GAA k výrobě 2-HEAA v samostatné nádobě. Takže to bylo celkem 3,96 mol. ekv. GAA, které jsem použil. Hmm... Možná, že 4 mol. eq. GAA je dobré množství.
Pro výrobu 2-HEAA jsem použil mol. ekvivalent ethanolaminu a GAA v poměru 1:1. Ethanolamin jsem nalil najednou na GAA. Směs se náhle zahřála na 120 °C, uvolnily se výpary. Chvíli se míchalo a přikryla se oddělená kádinka, směs se ochladila na teplotu mírně nad pokojovou. Každopádně jsem se ujistil, že TMBA + NM + GAA jsou zcela rozpuštěny, a najednou jsem do nich vlil hustý sirupovitý 2-HEAA. Okamžitá změna barvy, zahřál jsem na 35 °C a nechal roztočit. Mírně ztmavne, žlutá se blíží oranžové. Někdy mezi 1 h 30 min a 2 h se z celé kádinky stala hustá hmota. Vše se vysráželo, ale byl jsem pryč a nebyl jsem svědkem tohoto pohledu. Barva je velmi pěkná. Perfektní žlutá.
Nemohl jsem však nic sušit a vážit, protože se mi rozbila pumpa.
Později jsem rekrystalizoval v odhadu 8 ml/g MeOH. Mohlo by se stát, že byste mohli použít ještě méně MeOH. Někde na tomto fóru by mohlo být napsáno 0,2 g/ml 3,4,5-TMNS na methanol. Ale tady jsem všechno pokazil. Jako obvykle s rexem jsem to zvoral. Z nějakého podivného důvodu jsem se rozhodl udělat horkou filtraci, hromada se ztratila na filtračním papíře. Pak jsem vylil hromadu do odtoku. Vylil jsem matečný louh. Takže výtěžnost byla mizerná, ale i tak jsem měl slušné množství velmi pěkně vypadajících 3,4,5-TMNS.
U druhé várky 150 g jsem opět použil 1,6 mol. ekv. nitrometanu, ale nyní jsem použil méně ethanolaminu, 1,3 mol. ekv. k TMBA. 2-HEAA jsem také připravil samostatně. Míchání GAA a ethanolaminu se opravdu zahřívá, takže jsem odebral teplo NM a TMBA. Tentokrát jsem také použil celkem 5 mol. ekv. GAA (část jsem nalil na 3,4,5-TMBA + NM a část jsem použil na výrobu 2-HEAA). Nyní jsem odstřeďoval delší dobu s větší teplotou, nejprve při 45 °C, pak jsem teplotu snížil na 35 °C. Nic se nesráželo jako minule. Když jsem přestal míchat a odstranil jsem teplo, jak se směs ochlazovala, pak se začaly objevovat krystaly. Odsál jsem téměř do sucha s většinou funkční pumpou, pak jsem rekrystalizoval s 8 ml/g IPA. Mohl jsem použít ještě méně IPA, při zahřívání by se mělo vše rozpustit. Možná i se 7 ml/g IPA.
Proč prostě nepoužít IPA místo MeOH?
Ale tentokrát byla várka trochu tmavší žlutá a výtěžek byl slabý.
Příště bych při přípravě 3,4,5-TMNS použil 1,8 - 2 mol. ekv. ethanolaminu, 1,8 - 2 mol. ekv. nitrometanu, 4 mol. ekv. GAA nebo množství k rozpuštění TMBA.
A také na závěr: ethanolamin (používaný jako 2-HEAA) pro 3,4,5-TMNS se zdá být lepší volbou než ethylendiamin (používaný jako ethylendiamindiacetát), takže produkt je čistší. Mohlo by se však jednat i o jiné proměnné, jako je teplo, které jsem použil dříve.
Zdá se, že příprava 2,5-DMNS je velmi snadná a šetrná, také je super sledovat, jak se objevují oranžové chloupky. 3,4,5-TMNS je méně šetrný, ale také není tak obtížný, stačí použít 2-HEAA.
Možná to zajímá i ostatní, ale tento 2-HEAA dává také 95%+ výtěžek při výrobě P2NP, je to opravdu skvělá věc.