Hei. Mul on kogemusi nii 3,4,5-trimetoksünitrostüreeni (TMNS) kui ka 2,5-dimetoksünitrostüreeni (DMNS) valmistamisel. Ei hakka kogu seda teemat läbi lugema, kuid kleebin oma mõtted ühest postitusest, mille tegin teises foorumis seoses katalüsaatori valikuga:
2-HEAA (2-(hüdroksü)etüülammooniumatsetaat) etanoolamiinist ja jäääädikhappest näib toimivat 3,4,5-trimetoksübensaldehüüdi puhul paremini kui etüleendiamiin (nagu etüleendiamiini diatsetaat). Hiljuti tegin kaks katset 150g 3,4,5-TMBAga.
Esimese 150g partii puhul kasutasin 1,6 mol. ekv. nitrometaani TMBA-le ja 1,5 mol. ekv. etanoolamiini TMBA-le.
Kõigepealt valasin NM-i TMBA-le ja jätkasin jäääädikhappe valamist, kuni TMBA lahustus. GAA koguse osas usun, et valasin 161 ml või 2,81 mol. GAA + seejärel kasutasin (1,5x 0,765 mol) GAA-d 2-HEAA valmistamiseks eraldi mahutis. Nii et see oli kokku 3,96 mol. ekvivalent GAA, mida ma kasutasin, tundub. Hmm... Võib olla, et 4 mol. ekv. GAA on hea kogus, mida kasutada.
Kasutasin 2-HEAA valmistamiseks 1:1 etanoolamiini ja GAA mol. ekvivalenti. Valasin korraga etanoolamiini GAA peale. Segu kuumutati järsku 120 °C-ni, tekivad aurud. Segasin veidi aega ja kattis eraldi keeduklaasi, jahutasin segu veidi üle toatemperatuuri. Igatahes veendusin, et TMBA + NM + GAA oli täielikult lahustunud, ja kallasin kohe saksu siirupitaolise 2-HEAA sisse. Kohene värvimuutus, kuumutasin 35 °C-ni ja lasin keerutada. Muutub veidi tumedamaks, kollane oranži lähedane. Millalgi 1h 30 min ja 2h vahel muutus kogu keeduklaas paksuks massiks. Kõik sadestus välja, aga ma olin eemal ja ei olnud selle nägemise tunnistajaks. Värv on väga ilus. Täiuslik kollane.
Aga ma ei saanud midagi kuivatada ega kaaluda, sest mu pump läks katki.
Hiljem kristalliseerisin ümber hinnanguliselt 8 ml/g MeOH-s. Võiks olla, et võiks kasutada veel vähem MeOH-d. Kusagil siin foorumis võiks kirjutada 0,2 g/ mL 3,4,5-TMNS metanoolile. Aga siinkohal ma keerasin kõik ära. Nagu tavaliselt re-xiga ma panen ära. Mingil kummalisel põhjusel otsustan teha kuuma filtreerimise, kimbatus kaotab filterpaberi. Siis valasin hunniku äravoolu. Valasin emalahuse välja. Nii et saagis oli kehv, kuid siiski oli korralik kogus väga ilusat 3,4,5-TMNSi.
Teise 150g partiiga läksin jälle 1,6 mol. ekv. nitrometaani, kuid kasutasin nüüd vähem etanoolamiini, 1,3 mol. ekv. TMBA-le. Samuti valmistasin 2-HEAA eraldi. GAA ja etanoolamiini kraami segamine kuumutab tõesti, nii et ma võtan soojuse ära NM-ilt ja TMBA-lt. Seekord kasutasin ka kokku 5 mol. ekv. GAA-d (osa valasin 3,4,5-TMBA + NM peale ja osa kasutasin 2-HEAA valmistamiseks). Nüüd keerutasin pikemalt ja suurema kuumusega, esmalt 45 °C juures, seejärel langetasin temperatuurini 35 °C. Midagi ei sadestunud nagu eelmisel korral. Kui ma lõpetasin segamise ja eemaldasin kuumusest, kui segu jahtus, siis hakkasid tekkima kristallid. Imin peaaegu kuiva enamasti töötava pumbaga, siis kristalliseerisin ümber 8 mL/g IPAga. Oleksin võinud kasutada isegi vähem IPA-d, kuna see kuumutab kõik peaks lahustuma. Võib-olla isegi 7 mL/g IPAga.
Miks mitte kasutada MeOH asemel lihtsalt IPA-d?
Aga seekord oli partii natuke tumekollane ja saagis oli kehv.
Järgmisel korral kasutaksin 3,4,5-TMNS valmistamisel 1,8 - 2 mol. ekv. etanoolamiini, 1,8 - 2 mol. ekv. nitrometaani, 4 mol. ekv. GAA või TMBA lahustamiseks vajalikku kogust.
Ja ka kokkuvõttes tundub etanoolamiin (kasutatakse 2-HEAA) 3,4,5-TMNS jaoks olevat parem valik kui etüleendiamiin (kasutatakse etüleendiamiini diatsetaadina), mis annab puhtama toote. Aga võib olla ka muid muutujaid nagu soojus, mida ma kasutasin varem.
2,5-DMNS tundub olevat väga lihtne ja andestav valmistada, samuti super lahe vaadata, kuidas oranžid karvad ilmuvad. 3,4,5-TMNS vähem andestav, kuid ka mitte nii raske, kasutage lihtsalt 2-HEAA.
Võib-olla teised on huvitatud, kuid see 2-HEAA annab ka 95% + saagise P2NP tootmisel, see on tõesti suurepärane kraam.