Szia. 3,4,5-trimetoxinitrosztirén (TMNS) és 2,5-dimexthoxinitrosztirén (DMNS) előállításában is van tapasztalatom. Nem fogom végigolvasni ezt az egész témát, de beillesztem a gondolataimat egy másik fórumon írt hozzászólásomból a katalizátor kiválasztásával kapcsolatban:
A2-HEAA (2-(hidroxi-)etil-ammónium-acetát) etanolaminból és jégecetsavból úgy tűnik, hogy jobban működik a 3,4,5-trimetoxi-benzaldehiddel, mint az etiléndiamin (etiléndiamin-diacetátként). Nemrégiben két kísérletet végeztem 150g 3,4,5-TMBA-val.
Az első 150g-os tételhez 1,6 mol. ekv. nitrometánt használtam a TMBA-hoz és 1,5 mol. ekv. etanolamint a TMBA-hoz.
Először az NM-et öntöttem a TMBA-ra, és addig folytattam a jégecetet, amíg a TMBA fel nem oldódott. Ami a GAA mennyiségét illeti, azt hiszem, 161 ml vagy 2,81 mol. GAA-t öntöttem + majd (1,5x 0,765 mol) GAA-t használtam a 2-HEAA előállításához egy külön tartályban. Tehát úgy tűnik, hogy összesen 3,96 mol. ekv. GAA-t használtam. Hmm... Lehet, hogy 4 mol. ekv. GAA egy jó mennyiség a felhasználáshoz.
A 2-HEAA előállításához 1:1 etanolamin és GAA mol. ekvivalens arányt használtam. Az etanolamint egyszerre öntöttem a GAA-ra. Az elegyet hirtelen 120 °C-ra hevítettük, gőzök szabadultak fel. Kicsit kevertem, majd lefedtem a külön főzőpoharat, az elegyet lehűtöttem valamivel szobahőmérséklet fölé. Mindenesetre meggyőződtem róla, hogy a TMBA + NM + GAA teljesen feloldódott, és egyszerre beleöntöttem a sűrű, szirupos 2-HEAA-t. Azonnali színváltozás, 35 °C-ra melegítettem és hagytam forogni. Kicsit sötétebb, narancssárgához közeli sárga lett. Valamikor 1h 30 perc és 2 óra között az egész főzőpohár sűrű masszává vált. Minden kicsapódott, de távol voltam és nem voltam szemtanúja a látványnak. A színe nagyon szép. Tökéletes sárga.
De nem tudtam semmit megszárítani és mérni, mert elromlott a pumpám.
Később átkristályosítottam 8 mL/g MeOH-ban becslés szerint. Lehet, hogy lehetne még kevesebb MeOH-t is használni. Valahol ezen a fórumon talán azt írják 0,2 g/ml 3,4,5-TMNS metanolra. De itt elrontottam mindent. Mint mindig a re-x-el szoktam elszúrni. Valami furcsa oknál fogva úgy döntök, hogy forró szűrést csinálok, csokor veszett a szűrőpapírra. Aztán leöntöttem egy csomót a lefolyóba. Kiöntöttem az anyalúgot. Így a hozam gyenge volt, de még mindig volt egy tisztességes mennyiségű, nagyon szép kinézetű 3,4,5-TMNS.
A második, 150 g-os tételnél ismét 1,6 mol. ekv. nitrometánnal dolgoztam, de most kevesebb etanolamint használtam , 1,3 mol. ekv. a TMBA-hoz. A 2-HEAA-t is külön készítettem el. A GAA és az etanolamin cuccok keverése nagyon felmelegszik, ezért a hőt elvonom az NM-től és a TMBA-tól. Ezúttal is összesen 5 mol. ekv. GAA-t használtam (egy részét a 3,4,5-TMBA + NM-re öntöttem, egy részét pedig a 2-HEAA előállításához használtam). Most hosszabb ideig, nagyobb hőfokon pörgettem, először 45 °C-on, majd 35 °C-ra csökkentettem. Semmi nem csapódott ki, mint a múltkor. Amikor abbahagytam a keverést és levettem a hőfokról, ahogy hűlt az elegy, akkor kezdtek kristályok megjelenni. Többnyire működő pumpával szinte szárazra szívtam, majd 8 mL/g IPA-val átkristályosítottam. Használhattam volna még kevesebb IPA-t is, ahogy felmelegszik mindennek fel kell oldódnia. Talán még 7 mL/g IPA-val is.
Miért nem lehet MeOH helyett csak IPA-t használni?
De ezúttal kicsit sötétsárgább lett a tétel, és a hozam gyenge volt.
Legközelebb a 3,4,5-TMNS készítésénél 1,8-2 mol. ekv etanol-amin, 1,8-2 mol. ekv nitrometán, 4 mol. ekv GAA vagy a TMBA oldásához szükséges mennyiséget használnám.
Összefoglalva az etanol-amin (2-HEAA-ként használva) a 3,4,5-TMNS esetében jobb választásnak tűnik, mint az etiléndiamin (etiléndiamin-diacetátként használva), és tisztább terméket eredményez. De más változók is lehetnek, mint például az általam korábban használt hő.
A 2,5-DMNS nagyon könnyűnek és megbocsátónak tűnik az elkészítéshez, és szuper jó nézni a narancssárga szőrszálak megjelenését. A 3,4,5,5-TMNS kevésbé megbocsátó, de nem is olyan nehéz, csak használjon 2-HEAA-t.
Talán másokat is érdekel, de ez a 2-HEAA 95% + hozamot ad a P2NP előállításához, ez tényleg nagyszerű anyag.